Οι αντιδράσεις των κομμάτων για τις συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία

Οι δύο συμφωνίες θα τεθούν την ερχόμενη Τετάρτη στην Ολομέλεια προς ψήφιση.
Διττές είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με τις συμφωνίες που επισύναψε η ελληνική Κυβέρνηση με την Αίγυπτο και την Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες. Οι δύο συμφωνίες τέθηκαν σήμερα (24/08) υπό συζήτηση σε δύο διαφορετικές συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης έθεσαν τις αμφιβολίες τους σχετικά με την ακεραιότητα που εξασφαλίζεται στα ελληνικά εδάφη, ενώ κοινός τόπος όλων ήταν η ανάγκη χάραξης μίας εθνικής στρατηγικής. Οι δύο συμφωνίες θα τεθούν στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση, την Τετάρτη 26 Αυγούστου, με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να δηλώνει πως θα στηρίξει και τις δύο συμφωνίες, τον Σύριζα να τίθεται υπέρ μόνο της συμφωνίας με την Ιταλία, το ΚΚΕ και το Μέρα25 να δηλώνουν κατά και των δύο συμφωνιών και την Ελληνική Λύση να επιφυλάσσετε για την τελική ψηφοφορία.

Σύριζα
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, ανέφερε για την ελληνοϊταλική συμφωνία πως η Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζει με αυτό τον τρόπο την ανάγκη συμβιβασμών, ωστόσο αυτοί θα πρέπει να εντάσσονται σε μία συνολική στρατηγική. Ο εισηγητής της ελληνο- αιγυπτιακής συμφωνίας Γ. Κατρούγκαλος επέρριψε ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για αδυναμία να καταστήσει τις ελληνικές κόκκινες γραμμές ως ευρωπαϊκές, έτσι ώστε να προβλεφθούν ουσιαστικές οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία, κάτι που αποκάλεσε ως «κενό στρατηγικής» από την ελληνική μεριά. Τ

Το θετικό της συμφωνίας είναι πως «διεμβολίζει και αντιρροπεί» το Τουρκολιβυκό μνημόνιο, ωστόσο υπάρχουν σημεία τα οποία μπορεί να υπονομεύσουν την προσπάθεια να βρεθούν λύσεις στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου θάλασσας, όπως είναι η οριοθέτηση στον 28ο μεσημβρινό. Ο Γ. Κατρούγκαλος ζήτησε να γνωστοποιηθεί η μεθοδολογία και οι αρχές που εφαρμόστηκαν για τη συμφωνία και κάλεσε την κυβέρνηση να διεξάγει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με σκοπό τη χάραξη μίας κοινής εθνικής στρατηγικής. Τέλος, ανέφερε πως την ερχόμενη Τετάρτη ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει «παρών» στην συμφωνία με την Αίγυπτο.

Κίνημα Αλλαγής
Ο Α. Λοβέρδος δήλωσε πως το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ και στις δύο συμφωνίες, διατηρώντας ωστόσο κάποιες επιφυλάξεις. Κάλεσε τα κόμματα για κοινή συνεννόηση σε επίπεδο ηγεσίας και τόνισε πως δεν θα υπήρχε η ανάγκη της Ελληνο – αιγυπτιακής συμφωνίας εάν δεν είχε συναφθεί η Τουρκο- λιβυκή συμφωνία. Σημείωσε, μάλιστα, πως η Τουρκική ηγεσία δημιουργεί τετελεσμένα με την παραβίαση των ελληνικών συνόρων, παρ’όλο που δεν υπερέχει σε διπλωματικό επίπεδο.

ΚΚΕ
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γ. Μαρίνος, ανέφερε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει και τις δύο συμφωνίες. Όσον αφορά στην συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, αναφέρει πως δίνεται στους Ιταλούς μερική επήρεια στα διαπόντια νησιά και στις Στροφάδες, ενώ ευνοούνται και στην αλιεία με την παραχώρηση της γαρίδας και των οστρακόδερμων, ενώ οι Έλληνες διατηρούν το γαύρο και τη μαρίδα. Για μειωμένη επήρεια στην Κρήτη κατηγόρησε τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, κάτι που δήλωσε πως είναι αποτέλεσμα απαράδεκτου συμβιβασμού.

Ελληνική Λύση
Ο Α. Μυλωνάκης χαρακτήρισε «κατάπτυστη» την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, ενώ δήλωσε πως η ελληνοϊταλική συμφωνία άφησε περιθώρια για μερική επήρεια των νήσων επί της ΑΟΖ. Δεν έκανε, ωστόσο, κάποια αναφορά στη ψήφο του κόμματος την Τετάρτη.

Μέρα 25
Αντίδραση στις τουρκικές κινήσεις χαρακτήρισε η εισηγήτρια του Μέρα 25, Σ. Σακοράφα, τις κινήσεις της κυβέρνησης, καθώς δεν εντάσσονται σε ένα εθνικό σχέδιο εξωτερικής πολιτικής. Επανέλαβε την ανάγκη σύγκλησης διάσκεψης των χωρών της ανατολικής Μεσογείου όσον αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και της ΑΟΖ και δήλωσε πως θα καταψηφίσει και τις δύο συμφωνίες.

efsyn.gr

Categories