Κωλυσιεργεί το Βερολίνο υπέρ της Αγκυρας

Μπάμπης Αγρολάμπος

Σε παιχνίδι με τον χρόνο εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου αναλώνεται η γερμανική εξωτερική πολιτική, επιδιώκοντας την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, ενώ την ίδια στιγμή κάνει ό,τι μπορεί για την αποφυγή ανάλογων μέτρων εις βάρος της Τουρκίας.

Tη στρατηγική της κωλυσιεργίας συνεχίζει το Βερολίνο στο πεδίο των ευρω-τουρκικών σχέσεων, ρισκάροντας να βάλει σε δοκιμασία και τη συνοχή της Ε.Ε. που εμφανίζεται πλέον ξεκάθαρα με δύο διαφορετικές γραμμές απέναντι στην επιθετικότητα του Τ. Ερντογάν. Παίζοντας το χαρτί των εσωτερικών ισορροπιών στο Συμβούλιο Εξωτερικών ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Χ. Μάας, επιδιώκει την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία προκειμένου να πιεστεί ο πρόεδρος της χώρας, Αλ. Λουκασένκο, για τη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών και από την άλλη κάνει ό,τι μπορεί για την αποφυγή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

Το στίγμα των διπλωματικών κινήσεων του Βερολίνου έδωσε ο Χ. Μάας προσερχόμενος στο Συμβούλιο. «Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο τέλος αυτού του μήνα, προς τα πού θα κινηθούν τα πλοία, και θα ζητήσουμε επίσης και εδώ να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε η Τουρκία και η Ελλάδα να λύσουν τα προβλήματα απευθείας» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, ενώ η Αγκυρα ανακοίνωνε παράταση της Navtex για το «Ορούτς Ρέις» μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου και ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χ. Ακάρ, τόνιζε ότι «θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθούν όλες – δεν υπάρχει χρονικό όριο ή περιορισμός».

Στην τουρκική Navtex η Αθήνα αντέδρασε με έκδοση αντι-Navtex. Στη συνέχεια ο Χ. Ακάρ αναφέρθηκε και στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο και προοπτικά νότια της Κρήτης, λέγοντας ότι «είναι παράλογη». Εντούτοις ο Γερμανός υπουργός και προεδρεύων του Συμβουλίου επέμεινε να κινείται στη γραμμή των ίσων αποστάσεων, ζητώντας από «κάθε πλευρά να συνεισφέρει δημιουργώντας χώρο για διπλωματικές συνομιλίες».

Ως προς τη νομιμότητα των τουρκικών ενεργειών στη Ανατολική Μεσόγειο ο Χ. Μάας δεν είχε απάντηση, αλλά προβληματισμούς, καθώς όπως ανέφερε «υπάρχουν πολλά νομικά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν» και πρόσθεσε ότι «πιθανόν -και αυτό θα ήταν η πιο εύκολη οδός- να τα επιλύσουν τα αρμόδια δικαστήρια». Η μόνη βεβαιότητα του Χ. Μάας αφορά την ανάγκη επίλυσης μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου, διότι «εάν αυτό δεν συμβεί, θα είναι εξαιρετικά προβληματικό για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας».

Το επιχείρημα της γερμανικής διπλωματίας είναι ότι οι κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας σε αυτή τη φάση θα τορπίλιζαν τις προσπάθειες διαμεσολάβησης για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αντιθέτως για το θέμα της Λευκορωσίας ο Χ. Μάας δεν έκρυψε την πρόθεσή του να προωθήσει στο άτυπο Συμβούλιο σχέδιο κυρώσεων, διαχωρίζοντας πλήρως τα δύο θέματα, παρ’ όλο που άπτονται των θεμελιωδών αρχών της Ε.Ε. Η συζήτηση για την Τουρκία, που επρόκειτο να γίνει χθες το απόγευμα πριν από το δείπνο, μετατέθηκε για σήμερα.

Με λιγότερες διπλωματικές περιστροφές περιέγραψε τις επιδιώξεις της Γερμανίας η υπουργός Αμυνας, Α. Κραμπ-Καρενμπάουερ, λέγοντας ότι εφόσον η Ελλάδα και η Τουρκία θέλουν διάλογο, «η διαδικασία θα πρέπει να είναι έντιμη και επί ίσοις όροις». Δεν δίστασε μάλιστα να προχωρήσει σε αποδοκιμασία των κοινών αεροναυτικών ασκήσεων Ελλάδας-Κύπρου-Γαλλίας-Ιταλίας, λέγοντας ότι είναι «κάθε άλλο παρά χρήσιμες». Κατά την Α. Κραμπ-Καρενμπάουερ, «η ελληνοτουρκική διένεξη είναι ένα σύνθετο πρόβλημα» που δεν θα λυθεί σύντομα και ως εκ τούτου χρειάζεται «στρατηγική υπομονή».

Σήμερα αναμένεται νέα τηλεφωνική επικοινωνία της Αν. Μέρκελ με τον Τ. Ερντογάν και τον Κ. Μητσοτάκη, υπό το πρίσμα των τάσεων που θα διαμορφωθούν στο Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε. με τη λίστα Μπορέλ. Οι αποφάσεις θα ληφθούν από τους αρχηγούς των 27 χωρών-μελών σε έναν μήνα και αυτό είναι το τελευταίο χαρτί κατευνασμού του Τ. Ερντογάν που παίζει η καγκελάριος της Γερμανίας, με την Αγκυρα να εμφανίζεται τη μία εκνευρισμένη με την Ε.Ε. και την άλλη αδιάφορη για ό,τι κι αν γίνει.

Και στην τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τράμπ, ο Τ. Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, τόνισε ότι «δεν είναι η Τουρκία αυτή που προκαλεί αστάθεια στην περιοχή», αλλά παρά ταύτα «θα δείξει εμπράκτως ότι θέλει αποκλιμάκωση». Ο Αμερικανός πρόεδρος σύμφωνα με τον Λ. Οίκο επισήμανε στην επικονωνία με τον Κ. Μητσοτάκη και τον Τ. Ερντογάν ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους». Χθες έγινε γνωστό πως μετά την επικοινωνία με τον Τ. Ερντογάν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τηλεφώνησε εκ νέου στον Κ. Μητσοτάκη.

Σε συνάντηση που είχε χθες με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων Dpa, ότι «υπάρχουν εντάσεις που μας ανησυχούν πολύ επειδή λαμβάνουν χώρα μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ» και σε δηλώσεις της αμέσως μετά υπογράμμισε τις «μεγάλες προσπάθειες που έχει καταβάλει η Γερμανία]. Και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι η αποκλιμάκωση και ο διάλογος είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων.

Μιλώντας στο Reuters τόνισε ότι διερευνά τη δυνατότητα ανάπτυξης συμμαχικού μηχανισμού αποφυγής συγκρούσεων. Συνάντηση με τον Γ. Στόλτενμπεργκ είχε και ο Ν. Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατήγγειλε την τουρκική παραβατικότητα και επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται παρόμοιες συμπεριφορές, οι οποίες παραβιάζουν τις αρχές και υπονομεύουν τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της Συμμαχία

efsyn.gr

Categories