Μπορέλ-Μάας ζήτησαν αποφυγή προκλήσεων και απείλησαν με κυρώσεις

Να απέχει από μονομερείς ενέργειες κάλεσε την Τουρκία ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, δηλώνοντας, μετά τη λήξη της άτυπης συνόδου του Βερολίνου, ότι υπάρχει συμφωνία για να προετοιμαστούν κυρώσεις.

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», είπε χαρακτηριστικά ο Ζοζέπ Μπορέλ και πρόσθεσε: «Το Συμβούλιο μου ζήτησε να καταθέσω προτάσεις για περαιτέρω μέτρα, εάν δεν πετύχουν οι προσπάθειες για διάλογο και παρουσίασα τι μπορούμε να κάνουμε. Φτιάχνουμε λίστα κυρώσεων που αρχικά στοχεύουν άτομα και στη συνέχεια περιουσιακά στοιχεία, πλοία, ότι έχει να κάνει με εργασίες, δραστηριότητες, τεχνολογία, προμήθειες, τις οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτές τις παράνομες δραστηριότητες, με δραστηριότητες τομέων της οικονομίας…».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι υπάρχει αυξανόμενη ενόχληση για την συμπεριφορά της Τουρκίας και θα δοθεί η εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου στον κατάλογο κυρώσεων να προστεθούν ονόματα που πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία. Αν δεν υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης, «μπορεί να αναπτυχθεί μια λίστα με περαιτέρω περιοριστικά μέτρα».

Ο κατάλογος του Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος παρουσιάστηκε προφορικά εν όψει περαιτέρω διαμόρφωσής του, παραπέμπεται πλέον στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Οι ηγέτες των κρατών-μελών θα αποφασίσουν ποιες επιλογές θα υιοθετήσουν.

Ευχαρίστησε επίσης τη Γερμανία για τις προσπάθειες που κατέβαλε για να βρεθούν λύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, τονίζοντας πως θα πρέπει να βρεθεί ένα μονοπάτι για να γίνουν υγιέστερες οι σχέσεις ανάμεσα σε Ε.Ε. και Άγκυρα.

«Θέλουμε να δώσουμε μια σοβαρή ευκαιρία στον διάλογο», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνοντας ότι και ο ίδιος θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να δημιουργήσει «χώρο για διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα της περίπλοκης και δύσκολης σχέσης με την Τουρκία».

«Να λυθεί το ζήτημα των γεωτρήσεων»
Ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι είναι επείγον να λύσουμε το θέμα των γεωτρήσεων και της παρουσίας τουρκικών πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Πρέπει να υπάρξει μια διαφοροποίηση μεταξύ του προβλήματος των γεωτρήσεων στα διαφιλονικούμενα ύδατα, όπου υπάρχει ο κίνδυνος σύγκρουσης και χρειάζεται η διαμεσολάβηση -αυτό δηλαδή που κάνει η Γερμανία- και της περίπλοκης σχέσης της Τουρκίας με την Ε.Ε.», τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, διευκρινίζοντας ότι «το πιο πιεστικό ζήτημα είναι αυτό των γεωτρήσεων και της παρουσίας τουρκικών πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου -κάτι που είναι επικίνδυνο».

Μάας: Επιβαρημένες σχέσεις
Την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε ομόφωνα το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας και χαρακτήρισε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας «κάτι περισσότερο από επιβαρημένες», λόγω της συμπεριφοράς της τελευταίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώντας παράλληλα την Άγκυρα να απέχει από τις προκλήσεις. Δήλωσε δε ότι η γερμανική Προεδρία θα συνεχίσει τις διαμεσολαβητικές της προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση της έντασης.

«Η σχέση μας με την Τουρκία είναι -λόγω της συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο- κάτι παραπάνω από επιβαρυμένη. Εκφράσαμε ομόφωνα την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και στην Κύπρο», δήλωσε ο κ. Μάας μετά το τέλος του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και τόνισε ότι «ο πλέον επείγων στόχος μας παραμένει μια διπλωματική λύση στο πλαίσιο απευθείας συνομιλιών». Εξέφρασε μάλιστα την βούληση της γερμανικής κυβέρνησης να εξακολουθήσει να στηρίζει έναν τέτοιο διάλογο, καθώς αυτή είναι, όπως είπε, «η μόνη διέξοδος από αυτή την εν τω μεταξύ επικίνδυνη κρίση».

«Η ώρα είναι τώρα. Θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στην διπλωματία. Για αυτό πρέπει η Τουρκία να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και να απέχει από τις προκλήσεις τις οποίες έχουμε συνεχώς να αντιμετωπίσουμε», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και κατέληξε σημειώνοντας ότι υπήρξε συμφωνία και σε ό,τι αφορά την προοπτική να τεθούν τα ζητήματα Διεθνούς Δικαίου ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου.

efsyn.gr

Categories