«Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να κάνει πίσω»

Κλιμακώνει την ένταση έναντι της Αθήνας η Τουρκία, με τον αντιπρόεδρό της, Φουάτ Οκτάι, να δηλώνει ότι η ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είναι «αιτία πολέμου».

Είχε προηγηθεί χθες η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην απόφαση της άτυπης συνόδου, όπου υποστήριζε ότι «η κριτική της Ε.Ε. για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που κάνει η χώρα μας και η απαίτηση να τις σταματήσουμε, ξεπερνάει τα όρια».

Μία μέρα μετά την απόφαση του άτυπου συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. να δώσει χρόνο έως τη σύνοδο κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, πριν αποφασίσει κυρώσεις, αλλά και με τη δεδηλωμένη πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, αλλά από τα δυτικά -όχι από την πλευρά του Αιγαίου που είναι βασικό σημείο των ελληνοτουρκικών διαφορών-, ο Φουάτ Οκτάι δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu:

«Αν η απόπειρα της Αθήνας να επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;»

Και απευθυνόμενος προς τις Βρυξέλλες είπε ότι η Τουρκία αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση «ισότητα» και «κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει ότι η Άγκυρα θα κάνει ένα βήμα πίσω».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι διεθνές δικαστήριο, δεν είναι ο μηχανισμός που θα αποφασίσει ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Δεν βλέπουμε έτσι την Ε.Ε.», πρόσθεσε ο Φουάτ Οκτάι.

Επίσης άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει διγλωσσία στην Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι άλλα συζητούνται στις διμερείς συναντήσεις και άλλο ύφος έχουν οι κοινές ανακοινώσεις, προσθέτοντας για μια ακόμη φορά ότι «οι Ευρωπαίοι κακομαθαίνουν την Ελλάδα».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος επανέλαβε ότι η Τουρκία «θα προστατεύσει κάθε κυβικό μέτρο νερού στην Ανατολική Μεσόγειο, ό,τι και να γίνει».

«Εξετάζουμε τι γίνεται στην ανατολική Μεσόγειο με βάση τα δικά μας συμφέροντα. Έχουμε χωρικά ύδατα στη Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο…», πρόσθεσε.

Και απαντώντας και στον Εμανουέλ Μακρόν, που δήλωσε ότι η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα και καταλαβαίνει «μόνο από έργα», είπε:

«Εμείς καταλαβαίνουμε πολύ καλά την ειρηνική και διπλωματική γλώσσα, αλλά δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να προστατέψουμε τα δίκαια και τα συμφέροντα της Τουρκίας, Η Γαλλία και η Ελλάδα είναι μεταξύ αυτών που ξέρουν τι είναι το καλύτερο».

Στο μεταξύ η Άγκυρα, συνεχίζοντας τις μονομερείς ενέργειες, εξέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής νέα NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο, στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ρόδου, η οποία ξεκινά σήμερα και θα έχει ισχύ έως 11 Σεπτεμβρίου.

efsyn.gr

Categories