Δημήτρης Κανελλόπουλος
Τη Μαρία Παπαγεωργίου (κεντρική φωτό) τη μάθαμε (και) από εκείνο το cd που κυκλοφόρησε αποκλειστικά με την εφημερίδα μας, με διασκευές σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Αν κρίνω από τις σαρωτικές πωλήσεις που έκανε -από τα κορυφαία μας- πρέπει να σας άρεσε πολύ. Η Μαρία λοιπόν εμφανίζεται την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη, στην πρώτη της μεγάλη-μεγάλη συναυλία.
Η παρέα μεγαλώνει επομένως. «Η παρέα συνεργάζεται με πληρότητα», μας λέει η ίδια. «Πάνω από τη σκηνή και πίσω από αυτήν. Τη στιγμή που όλα δείχνουν πως πρέπει να υπολειτουργούμε, να βάζουμε τους εαυτούς μας σε συνθήκες “συντήρησης” για να παραμείνουμε όρθιοι, η συναυλία μου στην Τεχνόπολη μου δίνει βαθιά ελπίδα και αίσθημα αισιοδοξίας».
Η πρώτη της συναυλία του φθινοπώρου, αμέσως μετά το καλοκαίρι, πολλά τα συναισθήματα ενός, τρόπον τινά, περάσματος από εποχή σε εποχή. «Εκλεισαν και άνοιξαν πολλοί κύκλοι αυτούς τους μήνες» συλλογίζεται η Μαρία. «Ξέρω τι άφησα πίσω, αλλά δεν γνωρίζω πού με οδηγεί αυτό το πέρασμα. Και αυτό είναι ένα μεγάλο μάθημα που πήρα εν μέσω καραντίνας, να είμαι ευγνώμων για κάθε τι που ζω σε πραγματικό χρόνο, στο σήμερα».
Και είναι κάτι που το επισημαίνει σε πλήρη γνώση και με αισιοδοξία. «Η πανδημία γκρέμισε το μονοπάτι που έφτιαχνα πέτρα την πέτρα τα τελευταία χρόνια προς την επιτυχία. Ευτυχώς! Απελευθερώθηκα, νίκησα τους φόβους μου, γιατί ξέρω πως τελικά η αγάπη μου για τη μουσική είναι πιο μεγάλη από την ανάγκη μου για χειροκρότημα.
Ακόμα και το πιο σταθερό επαγγελματικό κομμάτι μου, η διδασκαλία φωνητικής, ήταν στον αέρα. Βρήκα νέες μεθόδους να διδάσκω, οργάνωσα σεμινάρια, συνεργάστηκα με σπουδαίους ανθρώπους, όπως η διεθνούς φήμης χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη, έκανα παιδικές παραστάσεις, δισκογράφησα τραγούδια μέσα στο σπίτι μου, έκανα πιο επιλεκτικές επιλογές στο πού θα τραγουδήσω, οργάνωσα ένα σημαντικό για μένα live streaming. Εχω πιο βαθιά μέσα μου το αίσθημα της προσφοράς και το αφήνω να με οδηγήσει. Και είναι το πρώτο καλοκαίρι που δεν έκατσα ούτε μία μέρα».
Η Μαρία Παπαγεωργίου κυκλοφόρησε όντως ένα διαδικτυακό άλμπουμ με διασκευές μέσα στην καραντίνα. «Το δημιουργήσαμε με τον συνεργάτη μου τον Σταύρο Ρουμελιώτη με τη χαρά της δημιουργίας και με καμία προσδοκία ή αυτολογοκρισία. Αλλο ένα μεγάλο μάθημα. Ανταλλάξαμε ηχογραφήσεις πάνω σε διεθνή έργα και ολοκλήρωνε ο ένας τον άλλον. Βγήκαν επτά τραγούδια, από Portishead και Bjork μέχρι τον Boubakar Traore και τον Πολωνό συνθέτη Henryk Goregki. Γίνανε οι δικές μας προσευχές και αποφασίσαμε εκ των υστέρων να τις μοιραστούμε με τους ακροατές. Μία κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας».
Ας επιστρέψουμε ωστόσο στο σήμερα και στη μεγάλη συναυλία της ερχόμενης Τρίτης. Θα είναι η πρώτη φορά, μετά από μήνες, που θα παίξουν με φουλ μπάντα. Περίεργη φάση, δίχως άλλο. Πώς παρατηρούσε η Μαρία το κοινό όλο αυτό το διάστημα; «Τη μέρα που έπαιξα στο Gazarte, ακριβώς μπροστά μου καθόταν ένα νέο παιδί», απαντά.
«Σε όλο το λάιβ δεν έβγαλε τη μάσκα. Τα μάτια του όμως με κάρφωναν! Με έκανε να συνειδητοποιήσω πως κάθε χρόνο σχεδόν αντιμετωπίζουμε άλλες παρεμβολές με τους ακροατές. Κάποτε μπήκαν οι οθόνες των κινητών, μετά έπρεπε να εξοικειωθούμε με το να ανεβαίνουν real time βίντεο, πέρσι η αγωνία με την απαγόρευση του τσιγάρου, φέτος η πανδημία. Τα βλέμματα είναι ωστόσο πάντα τα ίδια. Θέλω να το ζήσω αυτό που συμβαίνει φέτος και ως μουσικός αλλά και ως θεατής. Η ανάγκη για ίαση μέσω της μουσικής θα ξεπερνά τα πρακτικά εμπόδια».
INFO: Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου. Τεχνόπολη, Πειραιώς 100, Γκάζι. Εισιτήρια 10-12 ευρώ. Ωρα έναρξης: 21.00. Μαζί με τη Μαρία Παπαγεωργίου θα ακούσουμε τη Σοφία Ευκλείδου στο τσέλο, τον Κρίτωνα Μπελλώνια στα τύμπανα, τον Γιώργο Ντάνη στο κοντραμπάσο και τον Σταύρο Ρουμελιώτη στις κιθάρες. Τη συναυλία θα ανοίξουν οι Atomic Love.