Μετακλητοί υπάλληλοι: Αύξηση του αριθμού τους και των μισθών τους μέχρι και 70%

Aυξάνονται και πληθύνονται οι μετακλητοί επί ΝΔ, με την κυβέρνηση να καταρρίπτει το δικό της ρεκόρ κάθε μήνα.

Έτσι από 2.774 που ήταν ο συνολικός αριθμός μετακλητών τον Απρίλιο του 2020 – σημειώνεται ότι ήταν ο μεγαλύτερος της τελευταίας δεκαετίας – έφτασε τους 2.817.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ είχε χρησιμοποιήσει ως αντιπολιτευτική αιχμή τον αριθμό των μετακλητών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ίδια έχει εκτινάξει τον αριθμό και όχι μόνο. Οι καταγγελίες δεν αφορούν μόνο την αύξηση του αριθμού των μετακλητών αλλά και τους κόστους, αφού όρισε και αυξημένες αποδοχές.

Συγκεκριμένα, στελέχη δημόσιας διοίκησης καταγγέλλουν, σύμφωνα με το tvxs.gr, ότι μέχρι το 2019 οι αποδοχές ενός μετακλητού της κατηγορίας ΔΕ ήταν 858 ευρώ, με βάση το εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο ενός δημόσιου υπαλλήλου (Μισθολογικό Κλιμάκιο-ΜΚ 1 της ΔΕ κατηγορίας). Ομως μετά τον ν. 4622/19 για το επιτελικό κράτος κατατάσσεται στο ΜΚ 11 της ΔΕ με αποδοχές 1.458 ευρώ, δηλαδή ποσοστό αύξησης αποδοχών 70%.

Καταγγελίες έρχονται και από στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης που αναφέρουν ότι η ΝΔ, διορίζει μετακλητούς υπαλλήλους σε οργανικές θέσεις δημόσιων υπαλλήλων, ακόμη και σε θέσεις προϊσταμένων, κατά παράβαση βασικών συνταγματικών αρχών και κάθε έννοιας αξιοκρατίας και παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ.

H Χαριλάου Τρικούπη συγκέντρωσε στοιχεία που δείχνουν την τακτική της ΝΔ. Όπως σημειώνουν από το ΚΙΝΑΛ, ο «γαλάζιος» Μάιος του 2020 βρήκε τη δημόσια διοίκηση με 2.817 μετακλητούς, όταν τον Μάιο του 2018 ήταν 2.522 και τον Μάιο του 2013 ήταν 1.768. Το ΚΙΝΑΛ έφερε το θέμα και στη Βουλή με σχετική ερώτηση.

aftodioikisi.gr

Categories