Αναγνώρισε τη μεγάλη ύφεση στην οικονομία – προανήγγειλε πακέτο στήριξης στη ΔΕΘ

Στην πορεία της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε σήμερα (Πέμπτη) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται, εν όψει του προσεχούς φόρουμ στη ΔΕΘ.

Αφορμή για την αναφορά του ήταν η σημερινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που έκανε λόγο για μεγάλη συρρίκνωση της οικονομίας και ύφεση ύψους -15,2% για το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Υπενθυμίζεται πως η πρόβλεψη της κυβέρνησης για φέτος είναι για ύφεση -7,9%, ωστόσο ήδη στο εξάμηνο η ελληνική οικονομία κινείται σε αυτό το επίπεδο, με την προοπτική να είναι δυσοίωνη, καθώς η πανδημία ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί.

«Είναι ένα νούμερο μεγάλο…»
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως η συρρίκνωση της οικονομίας είναι ιδιαίτερα υψηλή, ωστόσο έσπευσε να υποστηρίξει πως η κυβέρνηση θα είναι στο πλευρό των πολιτών.

«Είναι ένα νούμερο το οποίο φαντάζει -και όντως είναι πολύ μεγάλο. Είναι ένα νούμερο μεγάλο, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι αυτό, δεν ωραιοποιούμε τις καταστάσεις, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που περνάει η ελληνική οικονομία, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχουμε ακόμα μπροστά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προανήγγειλε πακέτο μέτρων από τη ΔΕΘ:

«Θέλω να τονίσω, όμως, πως από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση αυτή στάθηκε δίπλα στις ανάγκες των Ελλήνων εργαζομένων, στις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων, με ένα πακέτο μέτρων το οποίο προσαρμοζόταν συνέχεια, καθώς εξελισσόταν η πανδημία, και για τη δεύτερη φάση αυτού του μεγάλου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας θα μιλήσω στις 12 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.»

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στο πολιτικό-οικονομικό Φόρουμ στη ΔΕΘ, το κυβερνητικό σχέδιο που θα εστιάζει στη στήριξη της οικονομίας, τη στιγμή που η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας, ενώ η οικονομία συρρικνώνεται. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει αποτελεσματικά μέτρα για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία ή εάν θα επιλέξει να ακολουθεί μια πιο φιλελεύθερη πολιτική, με δυσάρεστες επιπτώσεις για τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε σήμερα συσκέψεις στο Διοικητήριο με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, επιστημονικών φορέων και οργανισμών που ασχολούνται με την εκτέλεση μεγάλων έργων στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. O πρωθυπουργός ξεκίνησε την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη με συνάντησή του με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Α’ και Β΄ Θεσσαλονίκης.

efsyn.gr

Categories