Στόλτενμπεργκ: Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν για διάλογο

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter πως η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως ανέφερε ο γ.γ. του διεθνούς Οργανισμού, προηγήθηκαν δικές του επαφές και συζητήσεις με Έλληνες και Τούρκους ηγέτες.

Τόνισε πως οι συνομιλίες θα συμβάλουν στη θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής αποκλιμάκωσης, για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως πρόσθεσε, τα δύο κράτη είναι πολύτιμοι σύμμαχοι, ενώ το ΝΑΤΟ αποτελεί μια σημαντική πλατφόρμα για διαβουλεύσεις «για όλα τα θέματα που επηρεάζουν την κοινή μας ασφάλεια».

Η παραπάνω ενέργεια του Στόλτενμπεργκ εντάσσεται στο πλαίσιο των γενικευμένων διεθνών ενεργειών με στόχο να αποτραπεί ο κίνδυνος νέας κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι η πολεμική ατμόσφαιρα που καλλιεργήθηκε από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, σε συνδυασμό με τη ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη γειτονική χώρα, έχουν οδηγήσει τουρκικά μέσα ενημέρωσης σε σενάρια περαιτέρω όξυνσης με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Χθες, με νέα του δήλωση, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ζήτησε αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ σήμερα ο Ερντογάν είχε τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

efsyn.gr

Categories