Απειλεί την Ελλάδα και… σκίζει χάρτες ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε την Αθήνα ή να εισέλθει σε διάλογο ή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, προσθέτοντας πως η Άγκυρα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.
Τις επιθετικές δηλώσεις κατά της Αθήνας συνεχίζει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας συνεχώς πως η Άγκυρα θα διεκδικήσει τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, με κάθε τρόπο.

Σήμερα (Σάββατο), μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή την τελετή έναρξης της λειτουργία ενός νοσοκομείου, ο Ερντογάν απηύθυνε ξεκάθαρες απειλές κατά της χώρας μας και υποστήριξε πως δεν πρόκειται να δεχτεί διεθνή έγγραφα ή χάρτες στα οποία η Τουρκία δεν θα είναι σύμφωνη.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε την Ελλάδα με στρατιωτική δράση, ενώ χαρακτήρισε τις προκλητικές ενέργειες της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο ως απλή επιδίωξη διατήρησης των «δικαιωμάτων» της Τουρκίας και της «δικαιοσύνης». Παράλληλα, κατηγόρησε την Αθήνα πως επιχειρεί να «φυλακίσει» την Τουρκία σε μια μικρή θαλάσσια περιοχή γύρω από τις ακτές της.

Επίσης, κάλεσε την Ελλάδα ή να εισέλθει σε συνομιλίες για τις αμφισβητούμενες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου ή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. «Θα καταλάβουν είτε τη γλώσσα της πολιτικής και της διπλωματίας, είτε το πεδίο της μάχης με οδυνηρές εμπειρίες», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε πως η Τουρκία έχει τη δύναμη να απορρίψει και να σκίσει «ανήθικους χάρτες και έγγραφα» που θα της επιβληθούν. Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι η Τουρκία ήταν «έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο…».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις από αύριο (Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου) έως την ερχόμενη Πέμπτη (10 Σεπτεμβρίου).

Έντονη διπλωματική κινητικότητα

Την ίδια στιγμή, διεξάγεται ένας πυρετός διαβουλεύσεων με αφορμή και την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 24-25 Σεπτεμβρίου και θα έχει ως αντικείμενο το θέμα της Τουρκίας.

Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Η επαφή αυτή έρχεται δύο ημέρες μετά το tweet του Στόλτενμπεργκ που έβαλε «φωτιά» στην Αθήνα και στο ζήτημα της αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

efsyn.gr

Categories