Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να χτυπήσει τους εργαζόμενους

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην πανδημία εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπας λέγοντας, μεταξύ άλλων, «παίξατε στο «τζόγο» των απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου στον τουρισμό και στις μεταφορές, ό,τι κέρδισε ο λαός με την υπεύθυνη στάση του το προηγούμενο διάστημα.

Κι ενώ γνωρίζατε πως μπορεί να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, πως ούτε εμβόλιο υπάρχει ακόμα, ούτε ειδική φαρμακευτική αγωγή».

«Η ανησυχία και ο φόβος του λαού μπροστά στο ενδεχόμενο η πανδημία να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθημερινά μεγαλώνουν! Κι αυτή η ανησυχία δεν ενισχύεται μόνο από τα αυξημένα νούμερα των κρουσμάτων, ενισχύεται κυρίως από το γεγονός, ότι η κυβέρνησή σας δεν έκανε ουσιαστικά τίποτα για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας.

Η ανησυχία και ο φόβος ενισχύεται και από την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, των εκπαιδευτικών, των παιδιών μας στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, παντού», τόνισε.

Και συνέχισε: «Μάλιστα στην προσπάθειά σας να πετάξετε από πάνω σας την ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων, συνεχίζετε να κουνάτε το δάχτυλο στο λαό και τη νεολαία, ρίχνοντάς τα πάλι στην ατομική ευθύνη. Μόνο που η ατομική ευθύνη, δηλαδή η ευθύνη του καθένα και της καθεμιάς να προστατέψει τον εαυτό του και τους γύρω του, δεν εμπεδώνεται, όσο αρνείστε να πάρετε μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού συνολικά.

Όσο για τη χαλαρότητα και τον εφησυχασμό που επικαλείστε κάθε τρεις και λίγο, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι αυτά τροφοδοτούνται και από τις δικές σας παλινωδίες, από την αποσπασματικότητα των μέτρων που ανακοινώνετε».

Χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη για καθολικό εμβολιασμό για την γρίπη και καθολικά τέστ για κορονοϊό και σημείωσε πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν κουρελόχαρτα στους χώρους εργασίας για χάρη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Όπως επεσήμανε, «στο όνομα της πανδημίας χιλιάδες εργαζόμενοι προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, την ίδια ώρα που αυξάνονται τα χρέη των νοικοκυριών τους τα οποία βέβαια πιέζουν ασφυκτικά.

Θα μας πείτε πως όλα αυτά είναι προσωρινά, κάτι που δεν ισχύει, γιατί όλοι ξέρουν πως τα αντεργατικά μέτρα ήρθαν για να μείνουν, γιατί βρισκόμαστε σε μία νέα βαθιά κρίση όπως άλλωστε και εσείς παραδέχεστε. Τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς έχουν γίνει κουρελόχαρτα, Η εργοδοσία αποκρύπτει κρούσματα κορονοϊού».

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα «η πανδημία άνοιξε την όρεξη της μεγαλοεργοδοσίας και εσείς κύριοι της κυβέρνησης κάνετε ότι μπορείτε για να την χορτάσετε.

Μετά τις υπερωρίες που τους επιβάλλατε, θα πετσοκόψετε και το δώρο Χριστουγέννων για όσους έχουν μπει σε αναστολή εργασίας. Όλοι όσοι θα περνούσαν με το μικρό αυτό επίδομα, τώρα αντί για δώρο Χριστουγέννων θα πάρουν ένα ψίχουλο, για να μην πούμε και για την επέκταση της τηλεργασίας η οποία θα επιβάλλεται με μονομερή απόφαση.

Αντί λοιπόν η κυβέρνησή σας να πάρει μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς επιβάλλει την παραπέρα εντατικοποίηση και την απλήρωτη δουλειά για τους εργαζόμενους ενώ προσφέρεται νέα προνόμια και νέες επιδοτήσεις σε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους.

altsantiri.gr

Categories