Πύρινα μέτωπα σε Νέα Μάκρη και σε οικισμό Φέριζα του Δήμου Σαρωνικού

Μάχη σε δύο μέτωπα στην Αττική δίνουν ταυτόχρονα οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με τους ισχυρούς ανέμους να μην βοηθούν την κατάσταση.

Μετά τη φωτιά που ξέσπασε γύρω στις 10:30 στην περιοχή της Νέας Μάκρης, εδώ και λίγη ώρα μαίνεται άλλη μια πυρκαγιά στη θέση Φέριζα στα Καλύβια Αττικής.

Και οι δύο πυρκαγιές καίνε σε δασική έκταση και ειδικά γι’ αυτή στα Καλύβια έχει σημάνει συναγερμός καθώς υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια κοντά.

Στο μέτωπο των Καλυβίων επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 11 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα με τη συνδρομή εθελοντών και υδροφόρων ΟΤΑ.

Στο μεταξύ ενισχύθηκαν και οι δυνάμεις στη Νέα Μάκρη, για τη φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση. Εκεί επιχειρούν πια 41 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, 2 αεροσκάφη και ισάριθμα ελικόπτερα, ενώ συνδρομή παρέχουν πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Παράλληλα, λόγω της πυρκαγιάς, η αστυνομία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ακόμη μία πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίτερα σε έκταση με ξερά χόρτα στα Μέγαρα. Ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική αντιμετωπίστηκε άμεσα και δεν εμπνέει ανησυχία.

 

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα και αύριο
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για σήμερα, Τετάρτη, είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε:

Αττική (& Κύθηρα)
Στ. Ελλάδα (Εύβοια, Σκύρο,Βοιωτία, Φθιώτιδα) Πελοπόννησο
Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, νησιά Ν. Αιγαίου
Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός και για αύριο, Πέμπτη, στις εξής περιφέρειες: Αττικής (συμπεριλαμβανομένων και των Κυθήρων), Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας), Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας) και Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας).

Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

efsyn.gr

Categories