Σε ύφεση οι πυρκαγιές σε Ανάβυσσο και Νέα Μάκρη

Η εξασθένιση των ανέμων συνδυάστηκε με την καλύτερη εικόνα στα μέτωπα των δύο πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σήμερα στη νοτιοανατολική Αττική.

Συγκεκριμένα, σε ύφεση είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα (Τετάρτη) περίπου στις 12 το μεσημέρι στη θέση Φέριζα στα Καλύβια Αττικής και στη συνέχεια κινήθηκε νοτιότερα ανάμεσα σε Ανάβυσσο και Παλαιά Φώκαια, βοηθούμενη και από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή.

Πλέον, η πυρκαγιά είναι χωρίς ενεργό μέτωπο, έχοντας μόνο κάποιες μικρές, διάσπαρτες εστίες. Νωρίτερα, είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Φέριζα, Όλυμπος, της Αγροτικής Τράπεζας (Οικισμός ΑΤΕ), Αγιασμόθι, Άγιος Παντελεήμονας, Άρης Σαρωνίδας, Aνάβυσσος.καθώς και το Οικοτροφείο Αργώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά έφτασε στις αυλές των πρώτων σπιτιών της Ανάβυσσου, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για ζημιές.


Δορυφορική εικόνα της φωτιάς από το σύστημα της SEVIRI, στις 17:10 (Τετάρτη, 9/9/2020)

Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, καθώς επιχειρούν 117 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Επίσης συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ. Σημειώνεται ότι κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει μεταβεί στην περιοχή του Δήμου Σαρωνικού, για την εξιχνίαση των αιτών της πυρκαγιάς.

Νωρίτερα, λόγω της πυρκαγιάς δόθηκε εντολή για διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις λεωφόρους Καραμανλή και Αθηνών.

Όσο για την πυρκαγιά στη Νέα Μάκρη, ουσιαστικά έχει σβήσει. Στο σημείο βρίσκονται 41 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, ενώ συνδρομή παρέχουν πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός για αύριο, Πέμπτη, στις εξής περιφέρειες: Αττικής (συμπεριλαμβανομένων και των Κυθήρων), Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας), Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας) και Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας).

Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

efsyn.gr

Categories