Στον δρόμο κοιμήθηκαν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες μετά τον εμπρησμό της Μόριας

Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες διανυκτέρευσαν στον δρόμο το βράδυ στη Λέσβο. Σκεπασμένοι μέχρι πάνω, και με ό,τι πρόλαβαν να σώσουν από το ΚΥΤ της Μόριας, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς, χιλιάδες άνθρωποι, σε μια απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων, κοιμήθηκαν στο δρόμο.

Οι εικόνες που μετέφερε ο απεσταλμένος του MEGA στη Λέσβο, Μαρίνος Αλειφέρης, προκαλούν θλίψη και οργή.

Μικρά παιδιά, κουλουριασμένα στην αγκαλιά των γονιών τους, άνθρωποι κάθε ηλικίας, κοιμήθηκαν στο δρόμο.

Εκτός αυτού, οι άνθρωποι ήταν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, πράγμα επικίνδυνο λόγω πανδημίας, ενώ δεν υπάρχει κάποια μέριμνα για να τροφή και νερό για τους ανθρώπους αυτούς.

Νέες φωτιές το βράδυ της Τετάρτης
Δυο μέτωπα φωτιάς ξέσπασαν αμέσως μόλις έπεσε το βράδυ της Τετάρτης, στα τμήματα του καταυλισμού του ΚΥΤ της Μόριας που δεν είχαν καεί από την προηγούμενη πυρκαγιά.

Όσοι πρόσφυγες και μετανάστες διέμεναν στο καιόμενο τμήμα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις σκηνές τους και προστέθηκαν στις χιλιάδες των άστεγων που βρίσκονται από την Τρίτη, κατά μήκος του δρόμου Μυτιλήνης – Παναγιούδας ή στην είσοδο της πόλης που φρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Περί τους 2.000 πρόσφυγες διαμένουν στην είσοδο της Μόριας και σε ό,τι έχει απομείνει από αυτή, ενώ 11.000 είναι διασπορπισμένοι.

Οι κάτοικοι ανησυχούν, μεταξύ άλλων, και για το υγειονομικό κομμάτι της υπόθεσης.

Κι αυτό, διότι στην Μόρια, είχαν βρεθεί 35 κρούσματα κορωνοϊού.

Από αυτά, εντοπίστηκαν τα οκτώ, ενώ 80 ιχνηλατήσεις αγνοούνται.

Μεταξύ όσων κάηκαν, ήταν και το προαναχωρησιακό κέντρο.

Σύμφωνο με πληροφορίες του MEGA, εκεί κρατούνταν 200 άτομα, κάποιοι εξ ΄αυτών για ποινικά αδικήματα. Αυτά τα άτομα θα απελαύνονταν.

Τα έκτακτα μέτρα στη Μόρια
Την ίδια στιγμή, έκτακτα μέτρα για τη Μόρια της Λέσβου και το ΚΥΤ ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης.

Το πρώτο μέτρο είναι η άμεση κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, σήμερα Πέμπτη θα φτάσουν στο νησί 2 αρματαγωγά για την προσωρινή φιλοξενία ανθρώπων που έχουν μείνει άστεγοι από την καταστροφή της δομής φιλοξενίας.

Επίσης έχουν μεταφέρθηκαν σκηνές, οι οποίες θα τοποθετηθούν είτε μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας και συγκεκριμένα στους χώρους που δεν έχουν καταστραφεί από τη φωτιά, είτε σε τρίτους χώρους που θα υποδείξουν οι τοπικές Αρχές.

Ενώ θα επιστρατευτεί κι ένα επιβατικό πλοίο για τις ευπαθείς ομάδες.

Τέλος γιατροί και νοσηλευτές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καταφθάνουν στο νησί για να βοηθήσουν, ενώ υγειονομικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης θα μοιραστούν στους ανθρώπους από τον στρατό.

tribune.gr

Categories