Γιατί ανακάλεσε την αρχική ανακοίνωση για τους πλειστηριασμούς η Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Αμαλία Κάτζου – CNN Greece

Δεν πέρασε ούτε μια ώρα από την ανακοίνωση για πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι τέλος του έτους για τους ευάλωτους δανειολήπτες και ακολούθησε δεύτερη, η οποία αναιρούσε την πρώτη.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), εκ παραδρομής δημοσιοποιήθηκε η πρώτη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, το πάγωμα των πλειστηριασμών για τους δανειολήπτες που βρίσκονται σε ευάλωτη οικονομική κατάσταση, έχει συμφωνηθεί με την κυβέρνηση, ωστόσο τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ, το Σάββατο.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών μάλλον από την βιασύνη της έσπευσε να ανακοινώσει την αναστολή των πλειστηριασμών και όταν έγινε αντιληπτό ότι αυτό είχε συμφωνηθεί να το εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοράκης, πήρε πίσω την πρώτη ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι καθώς από 1η Ιανουαρίου τίθεται σε ισχύ ο νέος πτωχευτικός νόμος είναι βέβαιο ότι το οικονομικό επιτελείο έχει κάνει σχετικές συζητήσεις με τις τράπεζες για πάγωμα των πλειστηριασμών έως το τέλος του έτους.

Τι ανέφερε η πρώτη ανακοίνωση της ΕΕΤ
Σύμφωνα με όσα αναφέρονταν στην πρώτη ανακοίνωση της ΕΕΤ, η αναστολή θα ίσχυε για το χρονικό διάστημα έως το τέλος του 2020 και θα αφορούσε έναν σημαντικό αριθμό δανειοληπτών.

Προϋπόθεση για την αναστολή θα ήταν η υποβολή σχετικού αιτήματος, καθώς και δήλωσης άρσης του τραπεζικού απορρήτου, ώστε να διαπιστωθεί ότι ο δικαιούχος πληροί τα κριτήρια.

Στις περιπτώσεις που δεν πληρούνταν τα κριτήρια χαρακτηρισμού του δανειολήπτη ως ευάλωτου, οι διαδικασίες πλειστηριασμού θα προχωρούσαν κανονικά.

cnn.gr

Categories