Ανακοίνωση της ΚΟΒ Σαρωνικού του ΚΚΕ για την πυρκαγιά στο Δήμο Σαρωνικού

Ανακοίνωση της ΚΟΒ Σαρωνικού του ΚΚΕ για την πυρκαγιά στο Δήμο Σαρωνικού

Την προηγούμενη Τετάρτη και Πέμπτη η Ανατολική Αττική βρέθηκε στο επίκεντρο μεγάλων πυρκαγιών που έβαλαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και κατέστρεψαν λαϊκές περιουσίες και φυσικό πλούτο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι συμβάντα υπήρχαν στο Νέο Βουτζά, στο Μαρκόπουλο, στα Σπάτα, στη Νέα Μάκρη, στην Καμάριζα του Λαυρίου, στη Συντερίνα, στη Ραφήνα και φυσικά η μεγάλη φωτιά στις περιοχές του Σαρωνικού. Η εκδήλωση των συμβάντων ήταν μέσα σε λίγες ώρες, γεγονός που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα τα οποία επιβάλλεται να διερευνηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα της φωτιάς βρέθηκαν μέλη και στελέχη της ΚΟΑ που συνέδραμαν με κάθε τρόπο στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Καταδεικνύεται με τραγικό τρόπο, για άλλη μια φορά, από τη μία η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, οι μεγάλες ελλείψεις της Πυροσβεστικής σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, από την άλλη ότι το χέρι των εμπρηστών “οπλίζει” η πλήρης εμπορευματοποίηση της γης και ο πολεοδομικός σχεδιασμός που την υπηρετεί.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, όπου είχαμε την εκδήλωση των πυρκαγιών, υπάρχει έντονο και πολύμορφο επενδυτικό ενδιαφέρον, από την Ενέργεια έως την τουριστική αξιοποίηση. Από το Πάνειο Όρος έως την ευρύτερη της Αναβύσσου και την Παλαιά Φώκαια, συνολικά το παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού, είναι μια περιοχή που έχουν βάλει στο μάτι “επενδυτές”.

Αυτή η κατάσταση θα επαναλαμβάνεται, όσο η γη, το φυσικό περιβάλλον, οι παραλίες αντιμετωπίζονται ως ένα ακόμα εμπόρευμα. Όσο είναι σε ισχύ οι δασοκτόνοι νόμοι, όσο συνεχίζεται η υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας, όσο υποχρηματοδοτείται το Πυροσβεστικό Σώμα, μια πολιτική που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις διαχρονικά.

Είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, που αντιμετωπίζει τη γη ως πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η γη, τα δάση, οι ελεύθεροι χώροι, οι παραλίες είναι λαϊκή περιουσία!

Απαιτούμε:
1) Άμεση, ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη καταγραφή της καταστροφής με ευθύνη του Δήμου και της Περιφέρειας.
2) Με ευθύνη του Δήμου, της Περιφέρειας και της κυβέρνησης χρειάζεται ακόμα και τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιπυρική προστασία του Δήμου μας.
3) Με ευθύνη Δήμου-Περιφέρειας-Κυβέρνησης, να ξεκινήσουν άμεσα χωρίς χρονοτριβές, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών που επλήγησαν από τις φωτιές. Η εμπειρία που υπάρχει τόσο από την Ανατολική Αττική όσο και από άλλες περιοχές της χώρας είναι ενδεικτική για το τι ακολουθεί μία φωτιά αν δεν υπάρξουν αντιπλημμυρικά έργα.
4) Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν. Καμία αλλαγή του χαρακτήρα και της χρήσης τους.
5) Χωρίς όρους και προϋποθέσεις να δοθεί άμεση αποζημίωση εκατό τις εκατό, στους καλλιεργητές (δένδρα, παραγωγή, εξοπλισμό), στους μελισσοκόμους, στους κτηνοτρόφους (υποδομές, ζωϊκό κεφάλαιο) που υπέστησαν ζημιές.
6) Να αποζημιωθούν άμεσα στο εκατό τις εκατό των ζημιών που υπέστησαν (ολική ή μερική καταστροφή, κήποι, εξοπλισμοί) οι ιδιοκτήτες κατοικιών, ανεξάρτητα εάν ήταν πρώτη κατοικία ή όχι, εντός σχεδίου ή εκτός.
7) Με ευθύνη του Δήμου και της Περιφέρειας να εξασφαλιστεί η παροχή δωρεάν καταλύματος για τις οικογένειες που έχασαν την κατοικία τους έως ότου δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Categories