Για τα κενά στα σχολεία μας ! # Δίχρονη προσχολική # Τραγικά ανεπαρκής, ανεύθυνη και επικίνδυνη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

Αγιασμός χωρίς σχ.στέγη, σε ακατάλληλες συνθήκες για δεκάδες νήπια-προνήπια σε Παιανία, Καλύβια, Κορωπί, Κερατέα. 10 τμήματα ( ολοήμερα) νηπιαγωγείων χωρίς εκπαιδευτικούς

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς παρά την καθυστέρηση μιας βδομάδας λόγω κορωνοϊού βρίσκει δεκάδες νήπια-προνήπια σε νηπιαγωγεία του συλλόγου μας είτε χωρίς στέγη (50νήπια στην Παιανία), είτε σε ανεπαρκή και τελευταίας στιγμής νεοσύστατες μονάδες ( 2ο Ν/Γ Καλυβίων), είτε στοιβαγμένα σε πολυπληθή τμήματα ( 1ο Ν/Γ Καλυβιών, 1ο Ν/Γ Παιανίας , 3ο Ν/Γ Κορωπίου ), είτε χωρίς εκπαιδευτικούς για τη λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων ( 2ο Ν/Γ Καλυβίων, Κουβαρά, 2ο & 3ο, Αναβύσσου, 4ο Ν/Γ Παιανίας, 4ο Ν/Γ Κερατέας, 2ο Ν/Γ Λαυρίου κ.ά. )

Στο Δήμο Παιανίας
2 τμήματα – 50 νήπια – από το παράρτημα του 1ου Νηπιαγωγείου Παιανίας «βρίσκονται στον αέρα» χωρίς σχολική στέγη παραμονή του αγιασμού καθώς η τελευταία στιγμής επιτροπή καταλληλόλητας αποφάνθηκε ότι το κτίριο που νοίκιασε ο Δήμος δεν είναι κατάλληλο και θα υπέδειξε σειρά αλλαγών προκειμένου να φιλοξενήσει νήπια !!!
Τα τμήματα καλούνται να λειτουργήσουν «προσωρινά» το ένα σε αίθουσα του παιδικού σταθμού και το άλλο να στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου ΔΣ Παιανίας !!! Δηλαδή σε απολύτως ακατάλληλο χώρο με τις τουαλέτες που είναι μεγάλες για τα παιδιά του δημοτικού στην άλλη άκρη και σε άλλο όροφο του σχολείου !!! Παράλληλα αυξάνεται επικίνδυνα ο ήδη μεγάλος αριθμός των παιδιών στο 1ο ΔΣ Παιανίας εν μέσω κορωνοϊού!!!
Μεγάλη η ευθύνη του Δήμου καθώς αγνοήθηκε η επίσημη συνάντηση του συλλόγου πριν από ένα χρόνο Σεπτέμβρης του 2019 με το νεοεκλεγμένο τότε Δήμαρχο προκειμένου να λάβει επείγοντα μέτρα για την προσχολική αγωγή και τη σχ. στέγη στο δήμο και οι αλλεπάλληλες προσπάθειες μας για έγκαιρη αντιμετώπιση. Εξαγγελίες στον αέρα, παλινωδίες, επικίνδυνες «λύσεις» και ατελείωτη ταλαιπωρία για μαθητές, γονείς εκπαιδευτικούς. Γιατί Δήμος και Δ/νση συγκάλεσαν την επιτροπή καταλληλόλητας παραμονή του αγιασμού και μετά την ενοικίαση του κτιρίου ;

Στο Δήμο Σαρωνικού-Καλύβια
2 τμήματα στο 2ο Νηπιαγωγείο Καλυβίων θα φιλοξενηθούν σε 2 νέες μεν αίθουσες, χωρίς όμως την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και με πολλές ατέλειες στους αύλειους χώρους, παρά τις ατελείωτες διαβεβαιώσεις του Δημάρχου στο σύλλογο που έβαζε το θέμα επίσημα και ανεπίσημα σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς και όλο το καλοκαίρι. Ο δήμος Σαρωνικού παρά τις αρχικές δεσμεύσεις του Δημάρχου και τη σύμφωνη γνώμη του για την υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής δεν κατάφερε μέσα σε ένα ολόκληρο χρόνο ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 2 ΑΙΘΟΥΣΩΝ σε συγκεκριμένο χώρο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς!!!

Δήμος Λαυρεωτικής-Κερατέα
Η αρχική ανάγκη για ίδρυση 2 νέων τμημάτων ως παράτημα του 3ου Ν/Γ Κερατέας – αφού συγχωνεύθηκαν από το νέο Δ/ντη εκπαίδευσης σε 1 και περιέκοψε αντίστοιχα και την ίδρυση 1 αναγκαίου τμήματος ολοημέρου – βρίσκεται χωρίς εξοπλισμό την παραμονή του αγιασμού. Μόλις την Παρασκευή 11/9 αναζητήθηκαν έπιπλα από περισσευούμενα καρεκλάκια και τραπεζάκια των όμορων νηπιαγωγείων του Δήμου!!
Η γεωγραφική θέση του παραρτήματος αντί να επιλεγεί με γνώμονα τον τόπο κατοικίας του μαθητικού πληθυσμού του 3ου Ν/Γ σε περιοχή εντός των ορίων του νηπιαγωγείου με επάρκεια χώρου και υποδομών επιλέχθηκε με γνώμονα την εύκολη και ανέξοδη «λύση» για το Δήμο πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας των μαθητών που θα φοιτούν σε αυτό. Επίσης δεν έχει γίνει καμία ενέργεια μέχρι τώρα για να εξασφαλιστεί η μεταφορά των νηπίων. Αλλά ακόμη και αυτή η επιλογή του Δήμου υπολείπεται της έγκαιρης παράδοσης και των αναγκαίων όρων λειτουργίας ενός νηπιαγωγείου.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι εν μέσω έκτακτης ανάγκης λόγω κορωνοϊού όχι μόνο να μην επιταχύνεται η μείωση του αριθμού στην τάξη αλλά ΑΝΤΙΘΕΤΑ να ΜΗΝ τηρούνται ούτε οι όροι του Κανονισμού πυροπροστασίας για τις αίθουσες διδασκαλίας δηλαδή τα 2 τμ ανά παιδί!!! Π.χ. σε αίθουσα 24 τετραγωνικών στοιβάζονται 15 παιδιά!
Καμία λύση δεν έχει δοθεί από το Δήμο για την τόσο σημαντική λειτουργία του Ειδικού Νηπιαγωγείου Λαυρίου του οποίου η έλλειψη κατάλληλου χώρου λειτουργεί ανασταλτικά στην προσέλευση μαθητών. Η πρόταση του συλλόγου από 12/6 έπεσε στο κενό και 2 μαθητές που ήδη έχουν εγγραφεί βρίσκονται εκτός σχολικής στέγης.
Δήμος Κορωπίου

Με ευθύνη της Δ/νσης Αν. Αττικής
-ανεστάλη η λειτουργία ολιγομελούς τμήματος στο 7ο Ν/Γ Κορωπίου – μετακινήθηκαν 15 νήπια μακριά από την περιοχή κατοικίας και -υπερφορτώθηκαν το 1ο και 3ου Νηπιαγωγείο Κορωπίου που δέχονται εκπρόθεσμες εγγραφές ακόμη και τώρα
Η ολιγωρία του Δήμου για ανεύρεση επιπλέον αιθουσών για τη δίχρονη προσχολική παρά τις αλλεπάλληλες επισημάνσεις του συλλόγου από τον Οκτώβρη του 2019 συνηγορεί στις περικοπές τμημάτων και τις μετακινήσεις-ταλαιπωρία μαθητών οικογενειών από το νέο Δ/ντη Εκπαίδευσης. Αναλαμβάνουν από κοινού τεράστια ευθύνη επιβάλλοντας λειτουργία που παραβιάζει τον κανονισμό πυροπρστασίας για τις σχολικές αίθουσες – όταν το ένα τμήμα στο 3ο Ν/Γ Κορωπίου καλείται να φιλοξενήσει 20-22 παιδιά σε αίθουσα 35 τμ.
Συνολική ευθύνη έχει το Υπουργείο Παιδείας που πίσω από τα μεγάλα λόγια για εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής δεν έδινε καμία έκτακτη χρηματοδότηση και μέτρα για τη σχολική στέγη και στην πράξη προετοίμαζε τις εξαιρέσεις δήμων από την υποχρεωτικότητα.
Εξευτελιστικές επικίνδυνες ενέργειες του ΥΠΑΙΘ με την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς εκπαιδευτικούς και σχολική στέγη με «απείρου κάλους» εγκυκλίους μεσημέρι Παρασκευής για προσέλευση μαθητών στις 8 το πρωί!!!
ΝΤΡΟΠΗ και απρέπεια προς τα παιδιά που καλούνται σ αυτές τις συνθήκες να έχουν την πρώτη τους επαφή με την εκπαίδευση και το σχολείο. Αντί για ασφαλή χώρο και χαρά να βιώνουν στρίμωγμα και ταλαιπωρία!!!
Μεγάλη είναι η ευθύνη και του Δ/ντη εκπαίδευσης που περικόπτει τμήματα, αρνείται τη λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων και του ολοήμερου στο 3ο Ν/Γ Κερατέας και το 7ο Ν/Γ Κορωπίου.
Τώρα πρέπει να λειτουργήσουν τα επιπλέον τμήματα όπως έχει προτείνει ο σύλλογος και οι νηπιαγωγοί και να δούμε επιτέλους συγκεκριμένο σχέδιο και όχι εξαγγελίες, για νέα αξιοπρεπή σχολικά κτίρια όπως αρμόζει στα παιδιά μας.
Τώρα άμεσα δραστικά μέτρα σε όλα τα σχολεία και νηπιαγωγεία για τμήματα μέχρι 15 μαθητών για την ασφάλεια και τη μόρφωση των παιδιών.
Υπουργείο Παιδείας, Δήμοι και Δ/νση να ικανοποιήσουν τους στοιχειώδους όρους για την αξιοπρεπή λειτουργία των νηπιαγωγείων για όλα τα παιδιά.
Τέρμα πια στον εμπαιγμό!
ΜΕΧΡΙ 15 ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ
17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Πανεκπαιδευτικά Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! ΑΘΗΝΑ 18:30 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ και πορεία στη βουλή
Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, οι γονείς, οι φοιτητές μαζί με τις/ους καθαριστ(ρι)ες και τους/ις εργαζόμενους/ες στα σχολεία

ΑΠ 110 Για εγκύκλιο αγιασμού

ΚΕΝΑ – αρχή της χρονιάς 2020-21

 

Categories