ΚΕΔΕ κατά κυβέρνησης: Είχαμε ενημερώσει για τις μάσκες, δεν εισακουσθήκαμε

Στέργιος Ζιαμπάκας

Το σύνολο της ευθύνης για το φιάσκο με τις «μάσκες-γίγας» επιρρίπτει στην κυβέρνηση η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Το ανώτατο συλλογικό όργανο των δημάρχων αποκαλύπτει με σημερινή (16 Σεπτεμβρίου) ανακοίνωσή του ότι είχε ενημερώσει τους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας για το λανθασμένο μέγεθος των μασκών «χωρίς να εισακουσθεί» και καταλογίζει στην κυβέρνηση απόπειρα μετακύλισης ευθυνών. «Δεν θα επιτρέψουμε τα παιδιά μας να γίνουν “μπαλάκι” στο κρυφτούλι ανευθυνο-υπεύθυνων γραφειοκρατών», τονίζει η ΚΕΔΕ

Η οργισμένη ανακοίνωση του αυτοδιοικητικού οργάνου -είναι η πρώτη φορά επί προεδρίας Δημήτρη Παπαστεργίου που η ΚΕΔΕ σηκώνει τόσο ψηλά τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση- απαντά σε χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη. Η ΚΕΔΕ αφενός επαναλαμβάνει ότι οι μάσκες που παρέδωσε σε μαθητές και γονείς βασίστηκαν στις «προδιαγραφές του υπουργείου Υγείας» οι οποίες «αρχικά διαβιβάστηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών», αφετέρου εγκαλεί το υπουργείο για κωλυσιεργία στην αποστολή των νέων προδιαγραφών ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία παραγωγής μασκών «που με δική μας εντολή διακόπηκε». Η αποστολή των νέων προδιαγραφών «δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα», τονίζει η ΚΕΔΕ.

Ο κ. Κοντοζαμάνης είχε ισχυριστεί χθες κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ότι «υπήρξε μία παρεξήγηση σε ό,τι αφορά το μέγεθος της μάσκας πριν από τη συρραφή και όχι το τελικό μέγεθος των δύο μασκών, καθώς το Υπουργείο Υγείας διαβίβασε απλώς τις προδιαγραφές στην αρμόδια Αρχή διενέργειας του διαγωνισμού (σ.σ. εννοεί την ΚΕΔΕ) και δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα για διευκρίνιση επί των προδιαγραφών».

«Η θέση αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», απάντησε σήμερα η ΚΕΔΕ. «Για την αποκατάσταση της αλήθειας ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι οι προδιαγραφές του Υπουργείου Υγείας, αρχικά διαβιβάστηκαν στο Υπ. Εσωτερικών και με την υπ’ αρ. πρωτ. 53031/24-08-2020 Απόφαση της Υπηρεσιακής Γραμματέως του Υπουργείου Εσωτερικών (ΑΔΑ: ΨΩΤ946ΜΤΛ6-Μ3Ε) και χωρίς να αλλάξει η παραμικρή προδιαγραφή, διαβιβάστηκαν στην Κ.Ε.Δ.Ε.», συμπληρώνει η Ενωση, εξηγώντας περαιτέρω: «Όλες δε οι παραπάνω προδιαγραφές, καθορίστηκαν με το πρακτικό της 109ης Συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, κατόπιν εισήγησης των επιστημόνων της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες».

«Το υπουργείο Υγείας συμμετείχε στην επιτροπή του διαγωνισμού»

«Οι μάσκες που παραδώσαμε, ανταποκρίνονται σε αυτές ακριβώς τις προδιαγραφές, χωρίς καμία παρέκκλιση», αναφέρει η ΚΕΔΕ και θυμίζει μάλιστα ότι στην επιτροπή του διαγωνισμού, για την αξιολόγηση των προσφορών και των δειγμάτων των υποψηφίων αναδόχων «συμμετείχε και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, που ορίστηκε με Απόφαση του Υπουργού, ο οποίος ουδέποτε κατά την διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και της εξέτασης των 93 δειγμάτων μασκών αμφισβήτησε τις προδιαγραφές, όπως αυτές ετέθησαν στον διαγωνισμό, και ουδέποτε βέβαια έθεσε το παραμικρό θέμα αναγκαίων διευκρινήσεων, επί αυτών».

«Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ηθικό να γίνεται προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών, όταν η Κ.Ε.Δ.Ε., ενημέρωσε τους αρμόδιους του Υπ. Υγείας για το μέγεθος των μασκών, χωρίς να εισακουστεί. Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, οφείλουμε όλοι μας να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να ξεπεραστεί η κρίση. Η ειλικρινής και ισότιμη συνεργασία και όχι η μετατόπιση ευθυνών είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για να πετύχουμε το στόχο μας», καταλήγει το ανώτατο συλλογικό όργανο των δημάρχων.

Για το θέμα εστάλη και σχετική επιστολή (σε ανάλογο ύφος με την ανακοίνωση) του προέδρου της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, στον υφυπουργό Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΔΩ

efsyn.gr

 

Categories