Συναγερμός για τον «Ιανό», σε επιφυλακή η Δ. Ελλάδα-Tα κύματα μπορεί να φτάσουν και τα 7 μέτρα

Τα πρώτα φαινόμενα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» είναι ορατά στη δυτική Ελλάδα και στα νησιά του Ιονίου. Θυελλώδεις άνεμοι πνέουν στις ακτές της Ηλείας και των νησιών του Ιονίου.

Οι περιφέρειες που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από την κακοκαιρία βρίσκονται σε εγρήγορση και πραγματοποιούν διαρκείς συσκέψεις, καθώς η μετεωρολογική πρόγνωση για τα επόμενα 24ωρα αναφέρει ότι θα υπάρξουν μεγάλα ύψη βροχή, άνεμοι που κατά τόπους θα φτάσουν τα επίπεδα θύελλας (άνω των 10 Μποφόρ), ενώ την Παρασκευή στα παράκτια τμήματα της Δυτικής Ελλάδας τα κύματα μπορεί να φτάσουν και τα 7 μέτρα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

meteo.gr
Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση
Προβλήματα μικρής κλίμακας με την ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν πολλά χωριά σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.

Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ μέχρι στιγμής διορθώνουν άμεσα τις βλάβες που δημιουργούνται.

Το πιο μεγάλο πρόβλημα το αντιμετώπισε η Ιθάκη, εξαιτίας φωτιάς σε πυλώνα. Η βλάβη αποκαταστάθηκε μετά από περίπου μια ώρα.

Τηλεδιάσκεψη με τους περιφερειάρχες
Αργά το απόγευμα ολοκληρώθηκε τηλεδιάσκεψη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, με τους περιφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων που κηρύχθηκαν σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, δηλαδή Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, καθώς και Ζακύνθου.

Όπως ανακοινώθηκε, οι συσκέψεις και επαφές θα γίνονται τακτικά, κάθε έξι ώρες ή και ενδιάμεσα, αν χρειαστεί.

Κλειστά σχολεία στη Δυτική Ελλάδα
Όπως ανακοινώθηκε, για προληπτικούς λόγους και την προστασία των μαθητών από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να φέρει ο «Ιανός», κλειστά θα παραμείνουν αύριο όλα τα σχολεία και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, σύμφωνα με απόφαση του περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και στη Ζάκυνθο.

Από τη σύσκεψη στη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Σε επιφυλακή και η Αττική
Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί και οι δήμοι της Αττικής, με τις τοπικές αρχές να πραγματοποιούν συσκέψεις με την πολιτική προστασία, αλλά και ομάδες εθελοντών, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο κατάλληλα προετοιμασμένοι και να υπάρξει συντονισμός και άμεση επέμβαση όπου χρειαστεί.

Σχεδόν όλοι οι δήμοι προχώρησαν σε έκτακτες εργασίες, όπως τον καθαρισμό φρεατίων, ιδιαίτερα σε σημεία όπου παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση ομβρίων υδάτων, σε καθαρισμό ρεμάτων και σε συγκέντρωση ογκωδών αντικειμένων και μπαζών από τους δρόμους, ώστε να μην παρασυρθούν από πιθανή καταιγίδα.

Προσωπικό και μηχανολογικός εξοπλισμός έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, για ενδεχόμενη συνδρομή σε περίπτωση ανάγκης, ενώ σε ετοιμότητα τέθηκαν και τα Κέντρα Υγείας των δήμων, προκειμένου να παρέχουν πρώτες βοήθειες σε όποιον τις χρειαστεί.

Έκτακτα μέτρα Δήμου Αθηναίων
Μέτρα για την προστασία των πολιτών εξήγγειλε και ο Δήμος Αθηναίων.

Όπως ανακοίνωσε:

· Θέτει σε 24ωρη επιφυλακή τα συνεργεία καθαρισμού, ώστε να διατηρούν ανοιχτά και καθαρά τα φρεάτια ομβρίων υδάτων.

· Απομακρύνει ογκώδη αντικείμενα και μπάζα σε όλη την πόλη και ιδιαίτερα από σημεία που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε φρεάτια απορροής ομβρίων.

· Έχει θέσει όλες τις τεχνικές υπηρεσίες του σε 24ωρη ετοιμότητα.

· Η Δημοτική Αστυνομία θα πραγματοποιεί συνεχείς περιπολίες σε όλο το Δήμο.

· Διαθέτει για την προστασία των αστέγων από την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 08:00 π.μ. έως και το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:00 μ.μ, χωρίς διακοπή, τους ακόλουθους χώρους:

– Λέσχη Φιλίας «Η Ανάληψη του Κυρίου», Χελντραϊχ 15, Νέος Κόσμος, τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 9240403

-Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμωνος 9 & Άστρους, τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 5140877

Στους χώρους αυτούς θα τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα, αυστηρά μέτρα και οι κανόνες προστασίας από τον Covid-19. Το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου 1595 και 210 5277000 θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, προκειμένου να λαμβάνει αιτήματα των πολιτών.

Έκκληση προς τους πολίτες
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ και πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Βλάσσης Σιώμος, τόνισε σε δηλώσεις του ότι «από ό,τι δείχνουν οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα έχουν μεγάλη ένταση τις επόμενες ώρες. Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων, εκτός εάν υπάρχει απόλυτη ανάγκη και πάντα ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμοδίων Αρχών».

Επίσης, με ανάρτηση στο Twitter o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κάλεσε τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις μη αναγκαίες μετακινήσεις.

 

Χωρίς ακτοπλοϊκά δρομολόγια Κεφαλονιά και Ιθάκη
Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν σήμερα 17/9, τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Κεφαλονιά – Κυλλήνη και Ιθάκη – Σάμη – Πάτρα, εξαιτίας των θυελλωδώ ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοπλοϊκής εταιρείας «Levante Ferries», «για τα δρομολόγια, αύριο 18/09, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση της εταιρείας».

Μέτρα πρόληψης για τους οδηγούς
Εν όψει της κακοκαιρίας, η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ ανακοίνωσε ότι έχει θέσει τον επιχειρησιακό μηχανισμό της σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ υπενθυμίζει στους οδηγούς που προτίθενται να ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα μερικά σημαντικά προληπτικά μέτρα ασφαλούς μετακίνησης.

Πριν από το ταξίδι

Συμβουλευτείτε το δελτίο πρόγνωσης καιρού, ενημερωθείτε για τις συνθήκες στο οδικό δίκτυο και αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, μην ταξιδέψετε.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί τρίγωνο ασφαλείας και ανακλαστικό γιλέκο.
Γεμίστε το ντεπόζιτο με καύσιμα και το δοχείο αποθήκευσης νερού για τον καθαρισμό των τζαμιών με αντιπηκτικό υγρό.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

• Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες της Τροχαίας και του αρμόδιου προσωπικού της λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου.

• Σε περίπτωση καταιγίδας/ έντονων καιρικών φαινομένων:

Οδηγείτε με μικρή ταχύτητα και τηρείτε μεγάλες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα.
Εφόσον απαιτηθεί, ακινητοποιείτε το όχημά σας στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
Μείνετε μακριά από πλημμυρισμένους δρόμους.
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης καλέστε το 1025.

efsyn.gr

Categories