ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Κ ΣΩΤΗΡΙΟΥ. Υποχρεωτικά και δωρεάν test ΤΩΡΑ από ΕΟΔΥ, ΥΠΑΙΘ, ΔΗΜΟΥΣ, ΤΟΠΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ για την εκπαιδευτική κοινότητα

20 Προς: Υπ. Παιδείας, ΠΔΕ Αττικής, Δ/νση Αν. Αττικής, Περιφέρεια Αττικής, Δήμοι Σαρωνικού, Μαρκοπούλου, Λαυρεωτικής, Κρωπίας , Παιανίας/ Γλυκών Νερών

Υποχρεωτικά και δωρεάν test ΤΩΡΑ από ΕΟΔΥ, ΥΠΑΙΘ, ΔΗΜΟΥΣ, ΤΟΠΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ για την εκπαιδευτική κοινότητα ( μαθητές-εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό-γονείς)

Με αφορμή κρούσματα covid 19 σε γονείς μαθητών μας σε σχολεία ευθύνης μας στους Δήμους Σαρωνικού, Παιανίας Μαρκοπούλου, επιβεβαιώνουμε για άλλη μια φορά ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας σοβαρός κεντρικός σχεδιασμός που θα διασφαλίσει μαθητές & εκπαιδευτικούς με μειωμένο αριθμό μαθητών ανά τμήμα, καθαρίστριες/ες για το σύνολο των ωρών παραμονής των μαθητών στο σχολείο ( 7π.μ.-4μ.μ.), νοσηλευτικό προσωπικό ως υπεύθυνο covid 19 σε κάθε σχολείο, συνεχείς ελέγχους σε εκπαιδευτικούς και μαθητές!

Πληθαίνουν τα κρούσματα πανελλαδικά στα σχολεία σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς. Το υπουργείο παιδείας και η κυβέρνηση έχουν κάνει τις πολιτικές επιλογές τους. Καμία απολύτως μέριμνα για την υγειονομική και μορφωτική θωράκιση των σχολείων παρά μόνο στοχοποίηση εκπαιδευτικών, μαθητών και των οικογενειών τους. Με μόνο όπλο τις -σε πολλές περιπτώσεις ακατάλληλες- μάσκες και χωρίς αποστάσεις, χωρίς προσωπικό καθαριότητας σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολικών μονάδων, χωρίς κάλυψη όλων των κενών, χωρίς πρόσθετο προσωπικό για τις έκτακτες απουσίες. Κυβέρνηση και υπουργείο χρησιμοποιούν μόνο το ιδεολόγημα της ατομικής ευθύνης, ενώ το ίδιο το κράτος δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την παιδεία και την υγεία, αντιμετωπίζοντας ως περιττό κόστος τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας και υγιεινής και τις αναγκαίες προσαρμογές που απαιτούνται. Τα προβλήματα που εμφανίζονται καθημερινά στα σχολεία είναι πολλά.

Συγκεκριμένα σε σχολεία του συλλόγου όπου εμφανίστηκαν κρούσματα σε γονείς μαθητών -που προληπτικά διενήργησε ο χώρος εργασίας τους – οι οδηγίες δημιουργούν μεγάλη ανησυχία. Τα σχολεία μας που απευθύνθηκαν στον ΕΟΔΥ στην πραγματικότητα δεν πήραν καμία βοήθεια εφόσον ο μαθητής δεν έχει συμπτώματα!!
Δεν περιλαμβάνουν υποχρεωτικά και δωρεάν τεστ για τον εκπαιδευτικό και τους/τις μαθητές/-τριες, ούτε ιχνηλάτηση των κρουσμάτων παρά μόνο καραντίνα 14 ημερών για τον εκπαιδευτικό και τους/τις μαθητές του τμήματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να «σπρώχνονται» οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς τους να κάνουν το τεστ ιδιωτικά πληρώνοντας οι ίδιοι.

Κι όλα αυτά όταν μια τάξη με εμβαδόν περίπου σαράντα τμ φιλοξενεί είκοσι πέντε μαθητές + εκπαιδευτικό προσωπικό όπως αποκαλυπτικά καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί τάξεων!
Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων σε περίπτωση κρούσματος χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα και μετά από 5-7 μέρες να ελεγχθούν με τεστ οι στενές επαφές του θετικού κρούσματος. Αυτό αφορά την οικογένεια, όσους περνάνε πολλές ώρες μαζί και βρίσκονται σε κλειστό χώρο σε απόσταση μικρότερη του ενάμιση μέτρου τουλάχιστον για 15 λεπτά, άρα και τους μαθητές και τους εκπαιδευτικοί του τμήματος.
Αυτά τα τεστ επιβάλλεται να γίνονται δωρεάν και μαζικά.

Απαιτούμε από το ΥΠΑΙΘ, τον ΕΟΔΥ, τους Δήμους και τα τοπικά κέντρα Υγείας διενέργεια αποκλειστικά ΔΩΡΕΑΝ τεστ για τα σχολεία μας!
Η υπάρχουσα κατάσταση πρέπει να αλλάξει τώρα.
Καλούμε τη ΔΟΕ να προχωρήσει σε πανελλαδική ημέρα δράσης με απεργία και αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.
• Επιμένουμε στο ασφαλές άνοιγμα των σχολείων με 15 μαθητές στο τμήμα!!!
• Μαζικές μόνιμες προσλήψεις καθαριστριών και άλλου βοηθητικού προσωπικού (νοσηλευτές, ψυχολόγους κλπ)
• Οι μάσκα δεν μπορεί να είναι το μόνο μέτρο προστασίας!!!
• Τώρα λεφτά για την δημόσια Παιδεία και την δημόσια υγεία

Categories