Τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη για τον κορονοϊό

Μήνυμα προς τους πολίτες, σε σχέση με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα όσον αφορά την πανδημία, θα κάνει στις έξι το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

Ο Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, διευκρίνισε ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να ανακοινώσει νέο lockdown, ούτε νέα μέτρα.

«Ο πρωθυπουργός δεν θα πει για lockdown, θα αναφερθεί στην κατάσταση σήμερα και τι πρέπει να γίνει για να μην εφαρμόσουμε σκληρότερα μέτρα», εξήγησε.

Καλύτερη η εικόνα, αλλά…
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, υποστήριξε για μια ακόμη φορά ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας είναι καλύτερη σε σύγκριση με πολλές χώρες που έχουν τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα.

Αν και παραδέχθηκε ότι «όσον αφορά τον κορονοϊό είμαστε σε μια κρίσιμη φάση για την αντιμετώπιση της πανδημίας», και ότι ημερήσιος μέσος όρος έχει σταθεροποιηθεί πάνω από τα 300, «δηλαδή ψηλά», είπε ότι «το παράδειγμα άλλων χωρών ας ληφθεί απ’ όλους μας σοβαρά υπόψη. Η Γαλλία για παράδειγμα μια προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα με περίπου εξαπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα καταγράφει σταθερά τις τελευταίες ημέρες πάνω από 10.000 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως. Αναλογικά δηλαδή, με βάση τον πληθυσμό της η Ελλάδα θα ξεπερνούσε ακόμη και τα 1.600 κρούσματα ημερησίως».

Και για μια ακόμη φορά, αποδίδοντας στα εύσημα στην κυβέρνηση είπε ότι «χάρις στα μέτρα που έχουν ληφθεί και χάρις την ατομική ευθύνη και τη συλλογική ωριμότητα που επέδειξε και εξακολουθεί να επιδεικνύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, τα κρούσματα στη χώρα μας έχουν σταθεροποιηθεί σε πάνω από 300 ημερησίως. Η σύγκριση, επίσης, με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με παρόμοιο πληθυσμό, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλύτερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας από πολλές άλλες χώρες, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και σε αριθμό θανάτων».

«Η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα δεν οδηγεί σε εφησυχασμό, αλλά σε εγρήγορση προκειμένου να την βελτιώσουμε. Γιατί η πανδημία εξελίσσεται δυναμικά. Και η στρατηγική μας απέναντι στον κορονοϊό, για να είναι αποτελεσματική, είναι επίσης δυναμική, και καθορίζεται από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων», πρόσθεσε.

Περισσότερα λεωφορεία προσεχώς και ΣΔΙΤ
Και αφού επανέλαβε τη σημασία να τηρούνται τα μέτρα από όλους, ανέφερε ότι «μείζονος σημασίας είναι η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και ιδιαίτερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ιδίως κατά τις ώρες αιχμής, χρειάζεται πολλή προσοχή».

Προφανώς αναφερόμενος και στην κατάσταση με τον συνωστισμό στα ΜΜΜ, που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους πολίτες που πρέπει να μετακινούνται, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος της συμφόρησης. Η πολιτική μας για τη μείωση της συμφόρησης βασίζεται στο τρίπτυχο, περισσότερα λεωφορεία, υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 40% όπου είναι εφικτό, καθώς και κυλιόμενο ωράριο για να περιοριστεί ο αριθμός των επιβατών που βρίσκεται την ίδια στιγμή σε αποβάθρες και στάσεις».

Ανέφερε ότι για τα λεωφορεία, «από τα στοιχεία, του ΟΑΣΑ, γίνεται σαφές ότι η πληρότητα -άνω του 65% των οχημάτων στις ώρες αιχμής δεν ξεπερνά το 5,5%», ότι σήμερα βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας 1.100 λεωφορεία, χωρητικότητας από 60 έως 150 ατόμων.

Και υποσχέθηκε, καθώς όπως είπε «τα περισσότερα λεωφορεία, σε αυτή τη συγκυρία, είναι απαραίτητα, θα γίνουν τις προσεχείς ημέρες και νέες ανακοινώσεις για την άμεση αύξηση του στόλου με δεκάδες λεωφορεία προκειμένου να δρομολογηθούν περισσότερα στις γραμμές που υπάρχει συμφόρηση κατά τις ώρες αιχμής. Υπογραμμίζεται ακόμη ότι στα μέσα Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου, θα έχουμε την πρώτη παράδοση λεωφορείων από συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

efsyn.gr

Categories