Βαριά η ατζέντα στη συνάντηση Μητσοτάκη-Πομπέο

Γιάννης Μπασκάκης

Για «αναβαπτισμένη ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση» κάνει λόγο η κυβέρνηση ● Συζητήσεις για θέματα άμυνας-εξοπλισμών, ασφάλειας και επενδύσεων.
Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα θέματα της άμυνας, της ασφάλειας και των επενδύσεων θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σήμερα στην Κρήτη.

Ο κ. Πομπέο, μετά τη Θεσσαλονίκη, μετέβη χθες το βράδυ στα Χανιά, όπου τον υποδέχτηκε η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, και στη συνέχεια τον καλωσόρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο σπίτι του στο Ακρωτήρι, όπου θα τον φιλοξενήσει μέχρι και απόψε το βράδυ.

Είναι η δεύτερη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο, μετά τον Οκτώβριο του 2019, και στην κυβέρνηση δίνουν σ’ αυτήν μεγάλη βαρύτητα, καθώς πραγματοποιείται λίγο μετά τα γεγονότα με το «Ορούτς Ρέις» και την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και λίγο πριν από την εξ αναβολής σύνοδο κορυφής της 1-2 Οκτωβρίου για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι ο Μ. Πομπέο, αφού επισκέφτηκε πρόσφατα την Κύπρο, ήρθε τώρα στην Ελλάδα και δεν θα μεταβεί στην Τουρκία.

Σήμερα το πρωί οι κ. Μητσοτάκης και Πομπέο, όπως είναι γνωστό, θα επισκεφτούν τη Ναυτική Βάση της Σούδας. Θέματα που αφορούν τη βάση βρίσκονται ούτως ή άλλως στην ατζέντα των συνομιλιών, ενώ είναι επίσης γνωστό ότι, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τα εξοπλιστικά, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα των τεσσάρων νέων φρεγατών και την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

Μετά την επίσκεψη στη βάση θα πραγματοποιηθεί στις 11.20 το πρωί διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών στην 115 Πτέρυγα Μάχης, με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή. Στις 13.15, οι κ. Μητσοτάκης και Πομπέο θα έχουν γεύμα εργασίας στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού, ενώ στις 17.00 θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Η βαρύτητα που αποδίδει η κυβέρνηση στην επίσκεψη Πομπέο αποτυπώνεται στις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος έκανε λόγο για «αναβαπτισμένη ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση», αναφέροντας ότι η επίσκεψη «αντανακλά τον κομβικό ρόλο που παίζει αφενός η Θεσσαλονίκη ως αναπτυξιακό κέντρο για την περιοχή των Βαλκανίων και αφετέρου η Σούδα για τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή».

Παράλληλα ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για το θέμα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία που αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τη σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο και για το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου που επανέφερε η Τουρκία, και επανέλαβε ότι «δεν υπήρχε ποτέ τέτοιο θέμα (σ.σ. αποστρατικοποίησης) στο τραπέζι και δεν μπορεί ποτέ τέτοιο θέμα να συζητηθεί από καμία ελληνική κυβέρνηση», καταλήγοντας ότι το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

efsyn.gr

Categories