Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπ. Εσωτερικών για την Προσχολική Αγωγή

Παράσταση διαμαρτυρίας για την Προσχολική Αγωγή η οποία «είναι ανάγκη και δικαίωμα για τα παιδιά μας», διοργανώνει σήμερα Πέμπτη 1 Οκτώβρη, στις 9.30 π.μ. στο υπουργείο Εσωτερικών, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

«Απαιτούμε από το κράτος να την παρέχει δωρεάν σε όλα τα παιδιά εξασφαλίζοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία τους» τονίζει η ΟΓΕ και καταγγέλλει «την κυβέρνηση που δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υγεία και ασφάλεια τόσο των παιδιών, όσο και των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να κλείνουν δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί λόγω κρουσμάτων μπροστά στο δεύτερο κύμα πανδημίας. Προβάλλει για ακόμα μια φορά την ατομική ευθύνη πετώντας το μπαλάκι σε γονείς και εργαζόμενους για να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι ό,τι προκύψει. Ούτε καν δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στους σταθμούς δεν εξασφάλισε».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καταγγέλλει τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς και φέτος. Υπεύθυνη γι αυτόν τον αποκλεισμό είναι η πολιτική της κυβέρνησης, που βαδίζει στα χνάρια της ΕΕ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας στη φροντίδα και αγωγή τους. Ακόμα και μητέρες που έχουν εξασφαλίσει το πολυπόθητο κουπόνι (voucher) είναι υποχρεωμένες να κρατάνε τα παιδιά τους στο σπίτι, ενώ ήδη φτάσαμε στον Οκτώβρη, καθώς πολλοί δημοτικοί παιδικοί σταθμοί δεν λειτουργούν ή δεν δέχονται παιδιά.

Δε συμβιβαζόμαστε με την πολιτική που στερεί από τα παιδιά μας τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την σωματική, νοητική, συναισθηματική, αισθητική, κοινωνική ανάπτυξη τους.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υγεία και ασφάλεια τόσο των παιδιών, όσο και των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να κλείνουν δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί λόγω κρουσμάτων μπροστά στο δεύτερο κύμα πανδημίας. Προβάλλει για ακόμα μια φορά την ατομική ευθύνη πετώντας το μπαλάκι σε γονείς και εργαζόμενους για να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι ό,τι προκύψει. Ούτε καν δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στους σταθμούς δεν εξασφάλισε.

Κυρίως, δεν εξασφαλίζει μόνιμο και επαρκές προσωπικό που θα μπορεί να καλύψει και τις έκτακτες ανάγκες λόγω της πανδημίας. Σε αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες, η πλειοψηφία των εργαζόμενων στους παιδικούς σταθμούς εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας και ζουν με την αγωνία αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για παιδαγωγικό υλικό (μαρκαδόρους, παιχνίδια κ.λπ.), όπως και οι γονείς για πολιτιστικές δραστηριότητες, ακόμα και υλικοτεχνική υποδομή.

Τώρα η κυβέρνηση να πάρει μέτρα υγείας και ασφάλειας των παιδιών και των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς. Δε συμβιβαζόμαστε η προσχολική αγωγή και φροντίδα να είναι ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης ή εμπόρευμα. Αντί να παρέχεται δωρεάν και ενιαία σε όλα τα παιδιά μετατρέπεται σε λοταρία της φτώχειας. Αντί να είναι υποχρέωση του κράτους καταλήγει ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας.

Η Προσχολική Αγωγή είναι λαϊκή ανάγκη και δικαίωμα κάθε παιδιού!

Απαιτούμε:

– Να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, τόσα όσα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.

– Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών, ως ένα ελάχιστο μέτρο απέναντι στην πανδημία και δημιουργία ολιγομελών ομάδων για την αποφυγή συγχρωτισμού στην τάξη, το παιχνίδι, την σίτιση, τον ύπνο, και τις δραστηριότητες στην αυλή.

– Με ευθύνη της κυβέρνησης μαζική, περιοδική εξέταση, με υποχρεωτική εφαρμογή των τεστ για όλους τους εργαζόμενους. Να προσληφθούν ενταγμένοι στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας παιδίατροι και ιατροί εργασίας για να καλυφθούν οι ανάγκες και εκεί που υπάρχουν με ουσιαστικό τρόπο να ελέγχουν εάν είναι ασφαλείς οι συνθήκες, για την υγεία των παιδιών και των εργαζομένων.

– Προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι).

– Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση.

– Άμεση και ουσιαστική υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με κρατική χρηματοδότηση που θα καλύψει όλες τις ανάγκες σε κτήρια, αίθουσες και προσωπικό.

– Κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.

– Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους, για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό, με ποιότητα και επάρκεια.

– Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους».

aftodioikisi.gr

Categories