Καταγγελία: Παραμένουν αποκλεισμένοι οι κάτοικοι της Οξυάς -Επικοινωνιακή η διαχείριση

Σχεδόν δύο εβδομάδες έχουν περάσει από τότε που η κακοκαιρία Ιανός έπληξε τη Θεσσαλία αφήνοντας πίσω της νεκρούς και τεράστιες καταστροφές. Δυστυχώς όμως, όπως καταγγέλλει κάτοικος της τοπικής κοινότητας Οξυάς στο aftodioikisi.gr, η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση ήταν μόνο επικοινωνιακή.

Και αυτό γιατί αρκετοί κάτοικοι εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένοι, ενώ πέρα από ορισμένα μηχανήματα έργου, που επιχειρούν το καθαρισμό και την πρόχειρη διάνοιξη δρόμων, κι ελάχιστα συνεργεία καταγραφής ζημιών, οι άλλοι φορείς του Δήμου, της περιφέρειας και του κράτους είναι άφαντοι.

Διαβάστε το μήνυμα κατοίκου στην aftodioikisi.gr:

«Οι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών από το Ιανό ανησυχούν………

Τα πλήγματα της θεομηνίας στους κατοίκους των περιοχών της δυτικής Θεσσαλίας είναι συντριπτικά . Σε λίγες ώρες χάθηκαν σπίτια, χωράφια, σοδιές και βασικές εγκαταστάσεις. Πέρασαν 15 περίπου μέρες από τη θεομηνία και τα προβλήματα, στέρησής βασικών ειδών διατροφής, στέγασής, ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και οδικής σύνδεσης, συνεχίζονται. Αρκετοί κάτοικοι των περιοχών αυτών, έχουν αρχίσει να ανησυχούν για την υλοποίηση των όσων εξαγγέλθηκαν, με τις αρχικές επικοινωνιακού περισσότερο χαρακτήρα κινήσεις, κυβερνητικών και τοπικών παραγόντων, καθότι ακόμα πολλοί είναι αποκλεισμένοι.

Για παράδειγμα, οι κάτοικοι αρκετών οικισμών, της τοπικής κοινότητας Οξυάς του Δήμου Μουζακίου, που έγινε σημείο αναφοράς της κατάστασης της πρώτες μέρες της θεομηνίας, μέχρι σήμερα παραμένουν αποκλεισμένοι και ανυποστήρικτοι για τις βασικές τους ανάγκες από τους αρμόδιους φορείς.

Πέρα από, ορισμένα μηχανήματα έργου, που επιχειρούν το καθαρισμό και την πρόχειρη διάνοιξη δρόμων, κι ελάχιστα συνεργεία καταγραφής ζημιών, οι άλλοι φορείς του Δήμου, της περιφέρειας και του κράτους είναι άφαντοι. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα νερά των εταιρειών εμφιάλωσής που διατέθηκαν και ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης, παραμένουν αδιάθετα στοιβαγμένα στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας και στο κυλικείο της Αγίας Βαρβάρας λόγω μη διάθεσης προσωπικοί για τη μεταφορά και διανομή. Πολύ λίγα μεταφέρθηκαν με προσωπική πρωτοβουλία λιγοστών εθελοντών στους αποκλεισμένους.

Η ´έλλειψη σχεδίου και σοβαρών αδυναμιών συντονισμού των αρμοδίων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι εμφανής. Οι βλάβες στην οδική σύνδεση, την ηλεκτροδότηση, την ύδρευση και σε άλλους τομείς της ζωής των κατοίκων δεν αποκαταστάθηκαν. Οι κατολισθήσεις σε παραποτάμια σημεία κι όχι μόνο συνεχίζονται με σοβαρούς κινδύνους σε ανθρώπους, εγκαταστάσεις και περιβάλλον, χωρίς την επίσκεψη ειδικών για αυτοψία. Σε ορισμένους οικισμούς υφίσταται, λόγω γεωμορφολογικών μεταλλάξεων, η πρόσβαση ακόμα και πεζών γίνεται με δυσκολία.

Η επικρατούσα κατάσταση, πέρα του ότι αναδεικνύει τη γύμνια του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσιμων τέτοιων περιστατικών, δημιουργεί έντονη αμφισβήτηση ως προς την αποκατάσταση όχι μόνο στους Οξυώτες αλλά και στους κατοίκους όμορων τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Μουζακίου.»

aftodioikisi.gr

Categories