Μεγάλη επένδυση της Microsoft για Κέντρο Δεδομένων στην Ελλάδα

Μια σημαντική επένδυση στον τομέα της τεχνολογίας ανακοινώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός μεγάλου Κέντρο Δεδομένων (Data Center), που θα αποθηκεύει και διαχειρίζεται τα δεδομένα στο υπολογιστικό «νέφος» (cloud computing).

Θα είναι ένα από τα πρώτα κέντρα δεδομένων της εταιρείας στην Ευρώπη, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί πώς και πότε θα εκκινήσει και σε τι βάθος χρόνου θα υλοποιηθεί.

Κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το Cloud (υπολογιστικό «νέφους»), αποτελεί τον πυρήνα της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, και η επένδυση της Microsoft, που θα γίνει στην Αττική, «ταξιδεύει τη χώρα μας στον 21ο αιώνα». «Η Ελλάδα έχει τον ήλιο της, τώρα αποκτά και το cloud της», είπε.

Υποστήριξε ότι «η ίδρυση σε μια χώρα ενός Κέντρου Δεδομένων από μια εταιρεία όπως η Microsoft, την αναβαθμίζει ως επενδυτικό προορισμό», εκτιμώντας ότι το όφελος για την ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Στόχος, όπως είπε, «είναι όλοι οι Έλληνες να βρίσκονται με τους νικητές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης», κάτι που δεν είχε συμβεί με τις προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις. Επεσήμανε ότι «η χώρα μας θα είναι μια από τις λίγες στον κόσμο που φιλοξενούν τέτοια Data Centers» και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν θετικές επιπτώσεις για την απασχόληση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την επιστημονική έρευνα, την ανακοπή της «διαρροής εγκεφάλων» (brain drain) κ.ά.

Από την πλευρά του, ο Μπραντ Σμιθ είπε ότι «είναι μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα», τονίζοντας ότι πρόκειται για «τη μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα κατά τα 28 χρόνια της παρουσίας της στη χώρα». Επισήμανε ότι η επένδυση δείχνει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ελληνική οικονομία, αναφέροντας ότι «δεν το κάνουμε σε πολλές χώρες, μάλιστα το κάνουμε το 2020, μια χρονιά με προκλήσεις».

Το κέντρο δεδομένων θα λειτουργήσει ως περιφερειακό κέντρο και για τις γειτονικές χώρες.

Η αρχική συζήτηση για την επένδυση έγινε τον Ιανουάριο, στη σύνοδο του Νταβός, ανάμεσα στους Κυριάκο Μητσοτάκη και Μπραντ Σμιθ, και σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ξεπεράστηκαν γρήγορα όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την υλοποίηση της επένδυσης και ευχαρίστησε τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και τον οικονομικό σύμβουλό του Αλ. Πατέλη, για τη συμβουλή τους.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, «θα βοηθήσουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας» και επεσήμανε πως «μέσα στα Data Centers ‘τρέχει’ η ψηφιακή οικονομία μιας περιοχής».

Τι ξέρουμε για την επένδυση
Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της επένδυσης, η data center region, όπως ονομάζονται τα συμπλέγματα data center της Microsoft, θα χωροθετηθεί στην Αττική. Η κατασκευή τριών διακριτών μονάδων επιλέγεται ως λύση για να τηρηθούν οι πολύ αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους ακόμη και σε περίπτωση βλάβης σε ένα εξ αυτών λόγω φυσικής καταστροφής (π.χ. σεισμός) ή άλλον λόγο. Παράλληλα, λόγω και της πολιτικής του «αρνητικού αποτυπώματος» CO2 (carbon negative) της εταιρείας, θα αξιοποιηθεί στο έπακρο η πράσινη ενέργεια για τη λειτουργία τους.

Το ύψος της επένδυσης δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί με ακρίβεια, ωστόσο σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσει εκτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή των data centers και σε δεκάδες για τη λειτουργία τους.

Το αντίστοιχο οικονομικό αποτύπωμα τέτοιας επένδυσης υπολογίστηκε στο 1 δισ. στην Πολωνία και 1,5 δισ. στην Ιταλία.

efsyn.gr

Categories