Μουσείο Αλυκών Αναβύσσου: NAI Δημάρχου. Επόμενο βήμα η διαμόρφωση πρότασης και παρουσίαση στο Δ. Συμβούλιο -δηλώσεις.

Η Πρώτη διερευνητική συζήτηση του Δημάρχου Σαρωνικού Π.Φιλίππου με τους καθηγητές Δρ ΝΙΚΗ ΕΥΕΛΠΙΔΟΥ και Δρ ΣΑΡΑΝΤΟ ΨΥΧΑΡΗ για την δημιουργία ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΛΥΚΩΝ στην Ανάβυσσο, έγινε σήμερα το πρωί 8/10/20. NAI Δημάρχου. Επόμενο βήμα η διαμόρφωση πρότασης και παρουσίαση στο Δ. Συμβούλιο

η Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Κ.Νίκη Ευελπίδου και ο Καθηγητής της ΑΣΠΑΙΤΕ και Πρόεδρος της Ελληνικής Εκπαιδευτικής Ενωσης STEM Σαράντος Ψυχάρης , συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Σαρωνικού κ.Πέτρο Φιλίππου με σκοπό την διερεύνηση της συνεργασίας με τον Δήμο.

Η συνεργασία αφορά την δυνατότητα αξιοποίησης των παλαιγεωγραφικών ευρημάτων της ομάδας της κ.Ευελπίδου στην περιοχή της Αναβύσσου και της ολοκλήρωσης αυτών με εργαλεια επαυξημένης πραγματικότητας . Η σύνθεση αυτών των ευρημάτων με την τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας θα παρέχει την δυνατότητα στον χρήση (σχολεία, επισκεπτες κλπ) να δούν την ιστορία της περιοχής ξεκινώντας πριν απο 3000 χρόνια , τον τρόπο εξέλιξης αυτής και ιστορικά γεγονότα με επαύξηση, δηλαδή με τα ιστορικά πρόσωπα να εμφανίζονται στον χώρο και τον χρόνο με αλληλεπιδραστικό τρόπο.

Ο Δήμαρχος αποδεχόμενος την συνεργασία και τη χρησιμότητα του υπό διαμόρφωση project στο οποίο θα περιλαμβάνεται και ένα Μουσείο Αλυκών, ζήτησε από τους επιστήμονες να υποβάλουν αρχικά την πρότασή τους η οποία θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Σαρωνικού για να ακολουθηθει η θεσμική διαδικασία δηλ η συζήτηση και αποδοχή από το Σώμα, η δημιουργία Ομάδας Εργασίας για την υποστήριξη του έργου των καθηγητών και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο ώστε να εξευρεθούν πόροι από Ευρωπαικά Προγράμματα κλπ.

Είναι πραγματικά μία ευχάριστη εξέλιξη που φυσικά δεν είναι έργο άμεσης πραγματοποίησης όμως μπαίνει “το νερό στο αυλάκι” για την υλοποίηση ενός στόχου -ειδικότερα των Αναβυσσιωτών οι οποίοι συνδέονται άρρρηκτα με την ιστορία της Αναβύσσου και τις Αλυκές- που επί πολλά χρόνια εμφανίζονταν σε όλους τους προυπολογισμούς ως ένα τεχνικό έργο χωρίς όμως να βρίσκεται η κατάλληλη ευκαιρία για την εκπλήρωση της επιθυμίας.

Υπενθυμίζουμε πως η ιδέα της επαναφοράς του θέματος στην επικαιρότητα, αναδείχτηκε από την διαδικτυακή εκπομπή ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ της 29ης Σεπτ 20 όπου προσκεκλημένη ήταν η κα Νίκη Ευελπίδου η οποία αυτή την εποχή διεξάγει έρευνες στην παράκτια περιοχή των Αλυκών Αναβύσσου με σκοπό να αποτυπώσει όλους εκείνους τους γεωπεριβαλλοντικούς παράγοντες που διαμόρφωσαν και συνεχίζουν να διαμορφώνουν την ευρύτερη περιοχή, καθώς και την επίδραση των σχετικών μεταβολών της θαλάσσιας στάθμης σε βάθος ακόμα και 6.000 χρόνων.

Πολύ σύντομα στην ίδια εκπομπή -παράλληλα  με τις επαφές με τον Δήμο Σαρωνικού- θα φιλοξενηθούν οι δύο επιστήμονες για να μας παρουσιάσουν περισσότερα στοιχεία για την “επαυξημένη πραγματικότητα”.

Δείτε τις δηλώσεις του Δημάρχου Σαρωνικού και των δύο επιστημόνων, μετά την συνάντησή τους το πρωί της 8/10/20 

Οι δύο επιστήμονες και ο Δήμαρχος Σαρωνικού στη συνάντηση της 8/10/20 στην οποία παραβρέθηκε και ο Α. Ξυγκάκης για τον paraktios.gr

Δείτε σχετική δημοσίευση με το θέμα

Μοναδική ευκαιρία για ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΥΚΩΝ, η έρευνα της Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Νίκης Ευελπίδου -video

Categories