Πιο κοντά στο Νόμπελ οι γιατροί της Κούβας

Κώστας Ζαφειρόπουλος

Κατατέθηκε πριν από λίγες μέρες η επίσημη πρόταση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας για την Απονομή του Βραβείου Nόμπελ Ειρήνης 2021 στους γιατρούς της Κούβας και συγκεκριμένα στην κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve», για την πρωτοπόρα διεθνή δράση της στη μάχη κατά της πανδημίας.

Την πρόταση, που καταχωρίστηκε και θεωρήθηκε έγκυρη από το Ινστιτούτο Νόμπελ, κατέθεσε ο ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ Γιάννης Μηλιός, ο οποίος έκανε τις απαραίτητες διαδικασίες, έπειτα από εξουσιοδότηση της τιμητικής Επιτροπής των 600 Προσωπικοτήτων που έχει ιδρυθεί γι’ αυτό τον σκοπό. Πάνω από 100.000 υπογραφές υποστήριξης του αιτήματος έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα από τις 28 Μαρτίου 2020, οπότε ιδρύθηκε η Ελληνική Πρωτοβουλία για το Νόμπελ Ειρήνης.

Στην κατασυκοφαντημένη Κούβα, των 60 χρόνων του εγκληματικού εμπάργκο των ΗΠΑ, στη χώρα με το πιθανότατα καλύτερο σύστημα υγείας στον κόσμο, αναπτύχθηκε η Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve», η οποία με αλτρουισμό καταπολεμά τον Covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς σε 6 μήνες ανέπτυξε 3.700 επαγγελματίες υγείας σε 38 χώρες, που περιέθαλψαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Με το ξέσπασμα της πανδημίας, η Ταξιαρχία HR έχει λάβει μέρος σε αποστολές σε 38 χώρες σε Ευρώπη (Ιταλία, Ανδόρα), Αφρική (Νότια Αφρική, Αγκόλα κ.ά.), Λατινική Αμερική (Μεξικό, Βενεζουέλα, Περού κ.ά.), Καραϊβική (Μαρτινίκα, Τζαμάικα, Αγιο Δομίνικο κ.ά.), στη Μέση Ανατολή (Κατάρ, Κουβέιτ) και στο Αζερμπαϊτζάν.

Η δράση της αποτελεί τη συνέχεια της παράδοσης της επαναστατικής Κούβας, η οποία εγκαινίασε αυτή την πρακτική το 1963, όταν έστειλε τους πρώτους της γιατρούς στο Αλγέρι, και μέχρι σήμερα δεν σταμάτησε να προσφέρει τις υπηρεσίες της.

Στις 26 Μαΐου 2017, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απένειμε στην Ταξιαρχία HR την υψηλού κύρους διάκριση «Dr. LEE Jong-wook Memorial Prize for Public Health» κατά τη διάρκεια της 70ής Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας.

Η ελληνική πρωτοβουλία (αριθμεί πάνω από 160 καθηγητές Πανεπιστημίου και πολλές εκατοντάδες γνωστών καλλιτεχνών και διανοουμένων), που αποκτά σημασία πολύ ευρύτερη του βραβείου, λειτούργησε σαν σπίθα, συσπειρώνοντας χιλιάδες άτομα, αλλά και οργανώσεις αλληλεγγύης, συνδικάτα, δήμους, συλλόγους, που παλεύουν να αναδειχθεί το αλληλέγγυο και τόσο ανθρώπινο πρόσωπο της Κούβας, η οποία το αποδεικνύει με κάθε της δράση, προσφέροντας τις υπηρεσίες της στα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, στέλνοντας γιατρούς, καθηγητές και όχι βόμβες, ιδίως στους φτωχούς λαούς ή σε όποιους της το ζητήσουν.

«Η Κούβα αξίζει την αλληλεγγύη μας» λέει ο καθηγητής Γ. Μηλιός, θυμίζοντας τα επίκαιρα λόγια του βραβευμένου με Νόμπελ Αλμπερτ Σβάιτσερ, ο οποίος, όταν αποφάσισε να πολεμήσει ενάντια στις επιδημίες που σάρωναν την Αφρική και ίδρυσε νοσοκομείο στο Λαμπαρενέ της Γκαμπόν, δήλωσε: «Είμαι ζωή που θέλει να ζήσει, εν μέσω ζωής που θέλει να ζήσει!»

«Η ταξιαρχία αποτελείται από υψηλά ειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο επιλέγεται με άκρως αυστηρά κριτήρια και προαπαιτούμενα, όπως η γνώση της επιδημιολογίας και των ασθενειών στον τόπο αποστολής, αλλά και η προθυμία να μεταβούν όπου χρειαστεί» υπενθυμίζει ο Γ. Μηλιός.

efsyn.gr

Categories