Εισαγγελέας: Προς όσους με κατηγόρησαν για λιγοψυχία…

Γιώτα Τέσση

Διευκρινίσεις για τη χθεσινή πρότασή της επί των ελαφρυντικών έδωσε σήμερα η εισαγγελέας του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, απαντώντας επί της ουσίας στην κριτική που της άσκησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών.

Παίρνοντας τον λόγο στην αρχή της συνεδρίασης η Αδαμαντία Οικονόμου είπε: «Στη χτεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους της υπεράσπισης για την απόρριψη των ελαφρυντικών παρ’ ότι είχα προτείνει απαλλακτική πρόταση. Άφησαν αιχμές για λιγοψυχία και αλλαγή πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, θέλω να πω ότι παραμένω πιστή στην πρότασή μου, στην οποία προέβην κατά συνείδηση και σύμφωνα με το γνώμονα του δικαίου και θέλω να τονίσω ότι ο εισαγγελέας οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί, να τη σέβεται χωρίς το προσωπικό στοιχείο. Τούτα δε ήταν απο τα πρώτα που διδάχτηκα απο τους καθηγητές μου στη Νομική Κομοτηνής. Σε κάθε περίπτωση η κρίση περί αναγνώρισης ελαφρυντικών εναπόκειται στο δικαστήριο».

Άμεση ήταν η αντίδραση του δικηγόρου του Αρχηγού Μιχαλολιάκου, Τάκη Μιχαλόλια, ο οποίος ζήτησε τον λόγο για να απαντήσει στην εισαγγελέα.

Πρόεδρος: Δεν κάνουμε διάλογο τώρα

Μιχαλόλιας Τάκης: Έχουμε υποστεί τόσα καθημερινά, επιτρέψτε μου να ‘χουμε την ελευθερία του λόγου! Η αναγνώριση ελαφρυντικών δεν έχει σχέση με τη βαρύτητα της πράξης. Αυτό είναι νομικά άτοπο.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον συνήγορο Γεωργόπουλο για να αιτηθεί ελαφρυντικά για τους καταδικασθέντες για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση Σιατούνη και Στράτο.

Γεωργόπουλος: Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι εγώ δεν επιτέθηκα ποτέ στην εισαγγελέα.

Μιχαλόλιας Τάκης: Δεν απολογούμεθα κύριε συνάδελφε.

Η τοποθέτηση της εισαγγελέως έρχεται μετά τη χθεσινή πρότασή της, κατά την οποία ζήτησε να μη δοθεί κανένα ελαφρυντικό στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής από τη στιγμή που το δικαστήριο δέχτηκε ότι συνέστησε εγκληματική οργάνωση που τέλεσε κακουργήματα και έπληξε το δημοκρατικό πολίτευμα.

Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, που καταδικάστηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, κατηγόρησε την εισαγγελέα για «κωλοτούμπα» με ανάρτησή του στο twitter, ενώ μέσα στο δικαστήριο ο Τάκης Μιχαλόλιας φώναζε «αν δεν είναι έτοιμη η κυρία εισαγγελέας να εξειδικεύσει τα ελαφρυντικά, να διακόψουμε και να πάμε σε άλλη μέρα, δεν πρέπει να φοβάται κανείς».

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Μην τραβάς φωτογραφίες, βρε μαλάκα, καραγκιόζη…»

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο καταδικασθείς για συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, Νίκος Τσορβάς, επιτέθηκε λεκτικά σε φωτορεπόρτερ που τραβούσε φωτογραφίες την έδρα.

«Μην τραβάς φωτογραφίες, βρε μαλάκα, καραγκιόζη…», είπε με έντονο ύφος ο Νίκος Τσορβάς και ο Τάκης Μιχαλόλιας πετάχτηκε από τα έδρανα λέγοντας ότι τραβάνε φωτογραφίες τους κατηγορουμένους.

Ωστόσο, όλοι οι φωτορεπόρτερ που με συνέπεια κάλυψαν επί χρόνια τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου, εχουν κάνει απόλυτα σεβαστή την επιθυμία των κατηγορουμένων και των συνηγόρων τους και φωτογραφίζουν μόνο την έδρα.

Συνεχίζονται οι δευτερολογίες για τα ελαφρυντικά

Η διαδικασία συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης επί των ελαφρυντικών.

Θα ακολουθήσει η απόφαση της έδρας για τα ελαφρυντικά, η οποία θα καθορίσει το ύψος των ποινών: για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης, αλλά με αναγνώριση ελαφρυντικών η ποινή κυμαίνεται από από 2 μέχρι 8 έτη. Σε όσους καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη, αλλά με ελαφρυντικό πέφτει σε 1 έως 5 έτη.

efsyn.gr

Categories