Αντιπολίτευση κατά κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής συνόδου

Τη σφοδρή τους αντίδραση στα όσα αποφάσισαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στο συμβούλιο της Ε.Ε. εξέφρασαν κόμματα της αντιπολίτευσης, εστιάζοντας στο θέμα της Τουρκίας και τις ελληνικές διεκδικήσεις.

Πιο καυστικός ο ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για τη «απόλυτη αποτυχία» από πλευράς Μαξίμου. Τονίζει την απουσία αναφοράς σε μέτρα ή κυρώσεις κατά της Άγκυρας, στην οποία ουσιαστικά δίνεται το μήνυμα ότι μπορεί να συνεχίσει τις προκλήσεις μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Το Κίνημα Αλλαγής καλεί τον πρωθυπουργό να συνειδητοποιήσει ότι μόνο μια αποφασιστική στάση απέναντι στην Τουρκία, θα φέρει αποτελέσματα, στέλνοντας το μήνυμα προς τον κ. Μητσοτάκη ότι η υποχωρητικότητα ανοίγει την όρεξη της Άγκυρας.

Επίσης, το ΚΚΕ κάνει λόγο για προβληματικές κυβερνητικές θέσεις για τα χωρικά ύδατα που δίνουν άλλοθι στην Άγκυρα, ενώ βάζει στο κάδρο των ευθυνών και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου που συνδιαμόρφωσαν τη σημερινή κατάσταση.

ΣΥΡΙΖΑ: Απόλυτη η αποτυχία Μητσοτάκη

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Η υποχωρητικότητα ανοίγει την όρεξη της Τουρκίας

Μια από τα ίδια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μόνο φραστική καταδίκη της Τουρκίας. Δεν αποδέχθηκαν ούτε την πρόταση για εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Τουρκία.

O κ. Ερντογάν θα συνεχίσει ανενόχλητος ως τον Δεκέμβριο, την προσπάθεια του να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

Ο κ Μητσοτάκης αντί μετά από κάθε αποτυχία να δηλώνει ικανοποιημένος, οφείλει να καταλάβει ότι μόνο η αποφασιστική στάση απέναντι στην Τουρκία, θα φέρει αποτελέσματα. Η υποχωρητικότητα ανοίγει την όρεξη της Τουρκίας και δεν θέτει τους εταίρους μας προ των ευθυνών τους.

ΚΚΕ: Καταρρέει το αφήγημα

Το αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, ότι η τουρκική επιθετικότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των ευρωενωσιακών και ΝΑΤΟϊκών συνόδων καταρρέει σαν “χάρτινος πύργος”. Οι γνωστές “γλυκανάλατες” αναφορές στα Συμπεράσματα μιας ακόμη Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και η παραπομπή των όποιων αποφάσεων για το Δεκέμβρη, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Αυτοί οι οργανισμοί αποτελούν, πέραν πάσης αμφιβολίας, μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του και αποδεδειγμένα πλέον ενεργούν με γνώμονα τις πολύμορφες οικονομικές, στρατιωτικές και πολιτικές τους διαπλοκές με την Τουρκία, αλλά και με στόχο τη διατήρηση της ΝΑΤΟϊκής συνοχής στην Ανατ. Μεσόγειο.

Αυτή η πραγματικότητα, που βάζει “μπαρούτι” σε όλη την περιοχή, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με τις προβληματικές κυβερνητικές θέσεις για τα χωρικά ύδατα, που δίνουν άλλοθι στην πρόκληση της τουρκικής κυβέρνησης, με αιχμή το Καστελόριζο, ούτε όμως με τις αμφιλεγόμενες και παραπλανητικές προτάσεις των υπόλοιπων κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου που -και ως κυβερνήσεις- ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση.

efsyn.gr

Categories