Αναδρομική λαχτάρα από την ΑΑΔΕ

Μάριος Χριστοδούλου

«Ραβασάκια» σε χιλιάδες επιχειρήσεις στέλνει η Εφορία για συγκεντρωτικές πελατών – προμηθευτών του 2014 ● Επιβαρύνονται με πρόστιμα, αν και για την εκπρόθεσμη υποβολή τους ευθύνονται οι δυσλειτουργίες του Taxis, ενώ είχε δοθεί και σιωπηρή παράταση, την οποία τώρα η ΑΑΔΕ αγνοεί ● Ερώτηση για το θέμα από βουλευτή της Ν.Δ. ● Διορθωτική διάταξη εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σαν να μην έφτανε η πανδημική κρίση για τις επιχειρήσεις, έρχεται και η Εφορία να τις αναστατώσει αποστέλλοντας ειδοποιητήρια πληρωμής για εκπρόθεσμες συγκεντρωτικές δηλώσεις από το μακρινό παρελθόν. Πρόκειται για τις καταστάσεις πελατών – προμηθευτών, τις γνωστές ΜΥΦ (=Μηχανογραφικές Υπηρεσίες Φορολογουμένων) με έτος αναφοράς το 2014, οι οποίες, ενώ είχαν υποβληθεί εντός της σιωπηρής προθεσμίας που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών, η Εφορία έρχεται να «φορτώσει» τώρα με πρόστιμα χιλιάδες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Ολα ξεκίνησαν από τις διασταυρώσεις που ξεκίνησε να διενεργεί η ΑΑΔΕ στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών. Το σύστημα εντόπισε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις να μην έχουν υποβάλει συγκεντρωτικές καταστάσεις για το έτος 2014. Ηταν η πρώτη χρονιά που η επιχειρηματική κοινότητα υποχρεώθηκε στην υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Αρρυθμίες του Taxis
Η εφαρμογή, από την αρχή της λειτουργίας της, παρουσίαζε πολλά προβλήματα και ήταν σχεδόν αδύνατη η υποβολή των δηλώσεων. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να παρατείνει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα την προθεσμία υποβολής τους, και συγκεκριμένα έως τις 20 Ιανουαρίου 2016, ώστε να υπάρξει ανάλογη διευκόλυνση προς τους λογιστές.

Τις τελευταίες όμως μέρες της υποβολής των συγκεκριμένων καταστάσεων και όσο πλησίαζε η καταληκτική ημερομηνία της 20ής Ιανουαρίου 2016, το σύστημα του Taxis άρχισε να παρουσιάζει αρρυθμίες, καθιστώντας αδύνατη τη διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής. Ακολούθησαν διαμαρτυρίες από την πλευρά των φορολογουμένων διότι τα «μπλακ άουτ» στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet είχαν φτάσει να είναι καθημερινό φαινόμενο, προκαλώντας ντελίριο μαζί με τις αντιδράσεις από τους λογιστές που είχαν φτάσει να σηκώσουν τα χέρια ψηλά. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προέβη στην ανακοίνωση σιωπηρής παράτασης μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2016, χωρίς όμως να κατατεθεί σχετική τροπολογία στη Βουλή.

Με αυτόν τον τρόπο, οι επιχειρήσεις έμειναν ακάλυπτες και όσες υπέβαλαν συγκεντρωτικές καταστάσεις από τις 21 έως και τις 25 Ιανουαρίου 2016 εμφανίζονται στο σύστημα ως εκπρόθεσμες, χωρίς να το γνωρίζουν. Μετά τις διασταυρώσεις που έτρεξε οι ΑΑΔΕ στις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2014, τις εντόπισε, έστειλε τα στοιχεία τους στις Εφορίες και οι ΔΟΥ με τη σειρά τους στέλνουν τώρα τα ραβασάκια με τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής των καταστάσεων σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Νομοθετική ρύθμιση
Το θέμα αυτό έφερε στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Σπανάκης, που κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ερωτάται εάν θα προχωρήσει άμεσα «σε νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του προβλήματος που προέκυψε το 2016 σε χιλιάδες επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το θέμα και σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή διάταξη που θα «σβήνει» τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους φορολογούμενους για εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων. Μπορεί το αυτοτελές πρόστιμο σε αυτές τις περιπτώσεις να ανέρχεται σε 100 ευρώ, όμως η πανδημική κρίση το κάνει να είναι πολύ μεγάλο για τις επιχειρήσεις που ο τζίρος τους έχει υποστεί δραστική συρρίκνωση

efsyn.gr

Categories