Παιχνίδι νεύρων των Τούρκων- Εσπασαν τα 12 μίλια

Μια «ανάσα» από το Καστελόριζο έφτασε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» σπάζοντας τα 12 ναυτικά μίλια, κινούμενο σε απόσταση 9-10 ναυτικών μιλίων από το ακριτικό νησί. Αυτή τη στιγμή έχει αλλάξει ρότα με κατεύθυνση νoτιοδυτικά.

Το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας εξακολουθεί να κινείται εδώ και περίπου οκτώ ώρες με κλειστό πομπό σε αντίθεση με τα δύο συνοδευτικά πλοία που το ακολουθούν και ανοιγοκλείνουν τους πομπούς τους.

 


Η πορεία του συνοδευτικοί πλοίου ΑΤΑΜΑΝ

Το «Oruc Reis» ακολουθεί πιστά τη Navtex της Άγκυρας που έχει προκαθορισμένο όριο τα 6,5 ναυτικά μίλια του συμπλέγματος της Μεγίστης. Η Navtex λήγει σε δύο ημέρες και μένει να δούμε αν θα βγει νέα ή το «Oruc Reis» θα επιστρέψει στην Τουρκία.

Από ελληνικής πλευράς, το ερευνητικό σκάφος και τα συνοδευτικά του παρακολουθούνται στενά με δυνάμεις που έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία αλλά και από τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Άμυνας που βρίσκεται σε 24ωρο διαρκή συναγερμό τις τελευταίες ημέρες.

► Να σημειώσουμε πως σε λίγη ώρα συνεδριάζει υπουργικό συμβούλιο υπό τον Ταγίπ Ερντογάν όπου στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειος και στην Κύπρο.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση. Όσον αφορά στο τι θα κάνει η Ελλάδα αν το «Oruc Reis» έφτανε στα 12 ή στα 6 ναυτικά μίλια, απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα και αρκέστηκε να δηλώσει πως «θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται». (Δείτε το video ΕΔΩ)

efsyn.gr

 

Categories