Η αποκατάσταση του δικαίου

Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από την εισαγγελική πρόταση να ανασταλούν όλες οι ποινές των καταδικασμένων χρυσαυγιτών με την αιτιολογία ότι ελάχιστοι από αυτούς δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο και υποχρεώθηκε το δικαστήριο να παρέμβει για να αποκαταστήσει τα πραγματικά δεδομένα της υπόθεσης.

Μέσα σε ελάχιστα λεπτά η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη ζήτησε από την εισαγγελέα να «συμπληρώσει» την πρότασή της, απαριθμώντας τις καθόλου ευάριθμες περιπτώσεις χρυσαυγιτών με βαριές καταδίκες έως και καθείρξεις. Στο ίδιο πλαίσιο, η πρόεδρος ζήτησε να διερευνηθεί και η καταγγελλόμενη παραβίαση των περιοριστικών όρων από τον Λαγό το 2015.

Βέβαια η εισαγγελέας δεν άλλαξε τίποτε στην πρότασή της, παρά το γεγονός ότι της υποδείχθηκε πως το σκεπτικό της υπήρξε διάτρητο και της δόθηκε η ευκαιρία να το αναθεωρήσει. Αλλά ουδείς μπορεί πλέον να εκπλαγεί για την τοποθέτησή της, εφόσον με κάθε ευκαιρία διατρανώνει την πεποίθησή της για την αθωότητα όλων των χρυσαυγιτών, από τους ηγέτες της οργάνωσης μέχρι τα απλά μέλη.

Η ουσία των χθεσινών εξελίξεων είναι ότι η σύνθεση του δικαστηρίου δεν επέτρεψε να εκφυλιστεί η τελευταία φάση της μεγάλης δίκης, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους και μάλιστα με στήριξη σε όσα στοιχεία ήδη έχουν κατατεθεί στο ακροατήριο.

Οσο κατανοητή και αν είναι η ύστατη προσπάθεια των καταδικασμένων χρυσαυγιτών να αποφύγουν τη φυλάκιση, δεν μπορεί ασφαλώς να γίνει ανεκτή η παραποίηση των πραγματικών δεδομένων, μόνο και μόνο για να πέσουν κάποιοι στα μαλακά.

Αυτό εξάλλου συνέβαινε επί δεκαετίες με τη Χρυσή Αυγή. Οι ίδιοι οι δράστες των εγκληματικών επιθέσεων μιλούσαν για «σκευωρίες» του συστήματος σε βάρος τους, η ηγεσία παρέμενε στο απυρόβλητο και όσοι συλλαμβάνονταν επ’ αυτοφώρω χαρακτηρίζονταν «μεμονωμένες περιπτώσεις» και οι δίκες τους γίνονταν ερήμην της ηγεσίας.

Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά. Το δικαστήριο έχει ομόφωνα αποφανθεί ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση με μανδύα πολιτικού κόμματος και έχει ήδη κατανείμει τις ποινικές ευθύνες σε ηγεσία, περιφερειάρχες και μέλη των Ταγμάτων Εφόδου. Η τελική επιλογή για τις αναστολές θα επικυρώσει απλώς αυτή την απόφαση και θα δώσει οριστική απάντηση στις επιθέσεις που δέχεται το δικαστήριο από τους καταδικασμένους ναζιστές.

efsyn.gr

Categories