Η Τουρκία θα κάνει έρευνες «όπου θέλει», «τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα»

Μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάιμ, έδειξε πάλι τους χάρτες της Αγκυρας για την Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβε την «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης Ερντογάν να προχωρήσει στις θαλάσσιες έρευνες «όπου θέλει».

«Εχουμε υφαλοκρηπίδα. Κάνουμε έρευνες στο δικό μας χώρο, όπως γίνεται και στη Μαύρη Θάλασσα. Μιλάμε για εξωτερική παρέμβαση στη δουλειά μας εκεί που δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός. Θα κάνουμε έρευνες όπου θέλουμε. Η υφαλοκρηπίδα μας είναι με το ροζ χρώμα», είπε δείχνοντας τον χάρτη.

«Εδώ θα κάνουμε έρευνες όπου θέλουμε. Και συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή νότια της Κρήτης, στο πλαίσιο της συμφωνίας που κάναμε με τη Λιβύη. Tα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα».

Η Τουρκία, είπε ο Οκτάι, είναι μια χώρα «που περικλείεται από τρεις θάλασσες και δεν μπορεί να βγει στα ανοιχτά. Αυτό σημαίνει να είναι κανείς φυλακισμένος. Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί η Κύπρος είναι τόσο σημαντική;»

«Η Ε.Ε. είναι ένα οικοδόμημα που παρουσιάζει ρωγμές»

Προειδοποιώντας ότι «απειλές» και «κυρώσεις δεν περνάνε στην Τουρκία», ο Οκτάι, επανέλαβε τις πρόσφατες θέσεις που εξέφρασε και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν.

Και υποστήριξε ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα «που ξεκίνησε ως οικονομική ένωση και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε πολιτική ένωση, ξαφνικά μετατράπηκε σε ένα ρατσιστικό περιθωριοποιημένο οικοδόμημα, σε ότι αφορά τις αξίες και την κατανόηση της θρησκείας. Ξαφνικά έγινε μονοφωνική. Όταν ένα σύστημα που αποτελείται από συγκεκριμένες αξίες, γίνεται έτσι, δεν έχει πιθανότητες επιβίωσης. Μετά από κάποιο διάστημα αρχίζει και επικρατεί χάος».

«Ξέρουμε», είπε, «πως έγινε η Νότια Κύπρος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι. Ποιά είναι η απειλή; Κυρώσεις. Κι εμείς τους λέμε ότι οι απειλές της Ε.Ε. δεν σημαίνουν τίποτα. θα έπρεπε να υπάρχουν λύσεις αντί για απειλές. Δεν είμαστε μια χώρα που λειτουργεί με απειλές. Ασχέτως από τις κυρώσεις, έχουμε μάθει ότι αυτό είναι η δύναμή μας. Ηρεμα προσαρμοζόμαστε στις καταστάσεις πολύ γρήγορα»

efsyn.gr

Categories