Σωσίβιο τα κατοικίδια

Δημήτρης Φαναριώτης

«Εξαιρετικά γερό “αντίδοτο” αποδεικνύονται στη διάρκεια της πανδημίας και του lockdown τα κατοικίδια, καθώς μια πρώτη στο είδος της μελέτη καταδεικνύει ότι βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους, της μοναξιάς και των εν γένει ψυχικών διαταραχών που έχει πυροδοτήσει η Covid-19», σχολιάζει σε επιστημονικό του άρθρο το περιοδικό τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis».

Επισημαίνει ότι τα οφέλη από την κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου για την υγεία και την ευεξία είναι ευρέως γνωστά, όπως η μείωση της μοναξιάς και του άγχους και η βελτίωση της διάθεσης. Σε αβέβαιες στιγμές όπως η κρίση του κορονοϊού και σε διάφορες μορφές περιορισμού στις μετακινήσεις, τα κατοικίδια ζώα μπορούν να καταστούν «σωσίβια» στον «φουρτουνιασμένο» ψυχισμό μας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLOS ONE» που καλύπτει την πρωτογενή έρευνα από κάθε κλάδο της επιστήμης και της ιατρικής. Ετσι, μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2020, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια διαδικτυακή έρευνα σε 5.926 κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου άνω των 18 ετών. Σχεδόν το 90% είχε τουλάχιστον ένα ζώο για συντροφιά. Τα πιο συνηθισμένα κατοικίδια ήταν γάτες και σκύλοι, ακολουθούμενα από μικρά θηλαστικά και ψάρια.

«Πάνω από το 90% είπε ότι το κατοικίδιο ζώο τούς παρείχε σημαντική συναισθηματική υποστήριξη στην καραντίνα», διαπιστώνει η μελέτη που διεξήχθη από τα Πανεπιστήμια του Γιορκ και του Λίνκολν. Η δύναμη του ανθρώπινου-ζωικού δεσμού δεν διέφερε πολύ μεταξύ των ειδών, είτε δηλαδή αυτά ήταν σκύλοι και γάτες είτε πτηνά και ψάρια. Από την άλλη πλευρά, το 68% είχε μια σειρά ανησυχίες για τα κατοικίδια ζώα του κατά το lockdown. Κυριότερες: η έλλειψη πρόσβασης στην κτηνιατρική περίθαλψη, λίγη έως καθόλου άσκηση και ανησυχίες σχετικά με το ποιος θα φροντίσει τα κατοικίδια ζώα τους εάν αρρωστήσουν.

«Τα ευρήματα από αυτή τη μελέτη έδειξαν επίσης πιθανές σχέσεις μεταξύ της ψυχικής υγείας των ανθρώπων και των συναισθηματικών δεσμών που σχηματίζουν με τα κατοικίδια ζώα τους», επισημαίνει η επικεφαλής συντάκτρια της έρευνας, δόκτωρ Ελενα Ράτσεν από το Τμήμα Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Γιορκ. Προσθέτει ότι «ανακαλύψαμε επίσης πως σε αυτή τη μελέτη, η ισχύς του συναισθηματικού δεσμού με τα κατοικίδια ζώα δεν διέφερε στατιστικά από το είδος των ζώων, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι στο δείγμα μας αισθάνθηκαν κατά μέσο όρο τα ίδια συναισθήματα με διαφορετικά κατοικίδια».

Η Ράτσεν προσθέτει ακόμη: «Θα είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων υποστηρίζονται κατάλληλα στη φροντίδα τους όσο διαρκεί η πανδημία». Ο έτερος συντάκτης της μελέτης., καθηγητής Ντάνιελ Μιλς από τη Σχολή Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου Λίνκολν, συζήτησε το ζήτημα του άγχους για τους ιδιοκτήτες και τους συντρόφους τους: «Αυτή η εργασία είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη στιγμή καθώς δείχνει πως το να έχεις ένα ζώο συντροφιάς στο σπίτι σου μπορεί να συγκρατήσει σαν πανοπλία ένα μέρος του ψυχολογικού στρες που σχετίζεται με την καραντίνα. Ωστόσο, είναι σημαντικό όλοι να εκτιμούν τις ανάγκες του κατοικίδιου ζώου τους, γιατί η παραμέλησή του μπορεί να έχει επιζήμια επίδραση τόσο στους ανθρώπους όσο και στα κατοικίδιά τους».

«Τα κατοικίδια είναι για τη ζωή, όχι μόνο για την καραντίνα», ξεκαθαρίζει ωστόσο η δόκτωρ Ράτσεν και συστήνει στους ανθρώπους «να μη βιαστούν απλώς να πάρουν ένα κατοικίδιο ζώο για να ανυψώσουν το πνεύμα τους, μόνο και μόνο για να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις του. Ενώ η μελέτη μάς έδειξε ότι η κατοχή κατοικίδιου ζώου μπορεί να μετριάσει ορισμένες από τις επιζήμιες ψυχολογικές επιπτώσεις του Covid-19, είναι σημαντικό επίσης να κατανοήσουμε πως το αποτέλεσμα της έρευνας δεν συνιστά προτροπή προς τους ανθρώπους ότι πρέπει να αποκτήσουν κατοικίδια ζώα για να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία στη διάρκεια της πανδημίας».

efsyn.gr

Categories