Πρόσκληση σε Πούτιν, Μακρόν και Κάρολο για 25η Μαρτίου 2021

Γιάννης Μπασκάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε στη συνάντηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ ότι έχει απευθύνει προσωπική πρόσκληση στον Ρώσο πρόεδρο να βρεθεί στην Αθήνα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, μαζί με τους ηγέτες των άλλων δύο δυνάμεων που είχαν στηρίξει τον αγώνα της ανεξαρτησίας

Το ζήτημα της αναθέρμανσης των ελληνορωσικών σχέσεων καθώς και αυτό της τουρκικής προκλητικότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Ειδικότερα, κατά τις δηλώσεις πριν από την έναρξη της συνάντησής τους, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «η Ελλάδα προφανώς είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Αυτό δεν μας εμποδίζει, όμως, να διευρύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις με τη Ρωσία».

Αναφέρθηκε ακόμα στην επικείμενη επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, σημειώνοντας ότι έχει απευθύνει «προσωπική πρόσκληση στον πρόεδρο Πούτιν να βρεθεί στην Αθήνα την 25η Μαρτίου 2021, μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας και μαζί με τον πρίγκιπα Κάρολο, ώστε να σηματοδοτήσουμε με αυτόν τον τρόπο τη συμμετοχή των τριών χωρών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του αγώνα των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έθεσε και το θέμα της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «ταραξία» που «καταπατά τη διεθνή νομιμότητα, ναρκοθετώντας την ειρήνη σε πολλά ευαίσθητα σημεία του χάρτη», ενώ είπε ακόμα ότι «περιβάλλει αυτήν την επιθετική της δράση με έναν θρησκευτικό μανδύα, καθιστώντας έτσι ορατό τον κίνδυνο για την αρμονική συνύπαρξη λαών και θρησκειών».

Επιπλέον ζήτησε «να ελέγξουμε τέτοιες προκλητικές συμπεριφορές», επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα τάσσεται σταθερά με το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «χρειάζεται το ταχύτερο δυνατό αποκλιμάκωση της έντασης» στην Ανατολική Μεσόγειο «για να προχωρήσουν οι χώρες στη διευθέτηση όλων των προβλημάτων -που δεν είναι και λίγα- στην περιοχή, μέσω απευθείας διαλόγου» και πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει «καλές, σταθερές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής» και ότι είναι έτοιμη να συμβάλει «στην ομαλοποίηση της κατάστασης».

Ανέφερε ακόμα ότι η Ρωσία υποστηρίζει «την επιθυμία σας να γιορτάσετε με τον δέοντα τρόπο» την επέτειο των 200 ετών της επανάστασης και συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι «η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας», προσθέτοντας ωστόσο ότι «επιθυμητό θα ήταν και η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ να μην μας εμποδίσουν να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για τη σημερινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της τριμερούς Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου. Στην ατζέντα ήταν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις και η Ανατολική Μεσόγειος.

efsyn.gr

Categories