Οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στη σημερινή Σύσκεψη Διευρυμένου Συντονιστικού Οργάνου Δ. Σαρωνικού

Οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Σύσκεψη Διευρυμένου Συντονιστικού Οργάνου Δήμου Σαρωνικού

Η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας πορεύτηκε αποκλειστικά με την επίκληση της ατομικής ευθύνη. Έβαλε πάνω απ’ όλα τις λεγόμενες αντοχές της οικονομίας, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι απαιτήσεις και τα πρωτόκολλα του κεφαλαίου σε μια σειρά κλάδους, όπως ο Τουρισμός. Κώφευσε απέναντι στις προτάσεις επιστημόνων, υγειονομικών, σωματείων εργαζομένων και άλλων μαζικών φορέων. Προτάσεις που αφορούν στα πραγματικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στους χώρους άθλησης, στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, στα ΜΜΜ, στα μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας. Άφησε αθωράκιστο το λαό και τη χώρα μπροστά στο αναμενόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Μεγάλο μέρος των εργαζομένων του Δήμου μας, αυτοαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι στον επισιτισμό, εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό κ.α. ύστερα από το πρώτο πλήγμα που δέχθηκαν την προηγούμενη άνοιξη, τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν τον νέο κύκλο της καπιταλιστικής κρίσης που επισπεύτηκε λόγω της πανδημίας. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο lockdown, μπροστά στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με κλειστές πάλι τις πόλεις μας, με εργαζόμενους και επαγγελματίες στο χείλος του γκρεμού και πάνω από όλα με μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Η ανεργία «χτυπάει κόκκινο».
Η Δημοτική Αρχή οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα προκειμένου να μην πληγεί για μια ακόμη φορά η λαϊκή οικογένεια, οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι μικροεπαγγελματίες, να προστατευτούν οι άνεργοι και οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες των συμπολιτών μας. Συγκεκριμένα:

Εργαζόμενοι- αυτοαπασχολούμενοι-άνεργοι

• Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) μέχρι 30/06/2021, για τα καταστήματα και επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους.
• Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων μέχρι 30/06/2021, για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια κ.λπ.) εκτός αυτών που αφορούν τις μισθώσεις της μεγάλης ακίνητης περιουσίας π.χ. ξενοδοχεία.
• Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.
• Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, για 6 μήνες, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
• Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του Δήμου, των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.

Εκπαίδευση
• Οι 27 σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα συνεχίσουν να λειτουργούν, καθώς και οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, να ενισχυθούν όσον αφορά την καθαριότητα και απολύμανσή τους με τις σχολικές καθαρίστριες που σήμερα απασχολούνται στις 8 σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
• τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα πρέπει να κάνουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση την οποία τα σχολεία αδυνατούν να την υποστηρίξουν. Κάτι που επιβεβαίωσε το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο πριν λίγες μέρες με ανάρτησή του και ενημέρωσε τα σχολεία για τις περιορισμένες δυνατότητες λειτουργίας τη πλατφόρμας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης (webex) σε σχέση με τις ταχύτητες του Internet. Το Υπουργείο Παιδείας με τον πλέον επίσημο τρόπο ενημέρωσε ότι οι συνδέσεις ADSL με ταχύτητα 24Mbps μπορούν να υποστηρίξουν μόνο μία τηλεδιάσκεψη με webex. Αυτήν την ταχύτητα έχουν η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων αλλά και τα νοικοκυριά στην Ελλάδα. Ακόμα και με ταχύτητες 50Mbps οι ταυτόχρονες τηλεδιασκέψεις (webex) δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις 5, δηλαδή μέχρι 5 τμήματα ταυτόχρονα μπορούν να κάνουν τηλεκπαίδευση στα σχολεία. Το Υπουργείο Παιδείας παραδέχεται επίσης ότι μόλις το 10% των σχολείων μπορεί να υποστηρίξει την σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση αφού έχει σύνδεση με οπτική ίνα. Οι δυσκολίες αυτές γίνονται συνθετότερες, αν αναλογιστούμε ότι οι οικογένειες που έχουν δυο ή περισσότερα παιδιά μαθητές ή και μέλη που εργάζονται με τηλεργασία δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις ταυτόχρονες αυτές ανάγκες. Επειδή δεν θέλουμε να ζήσουμε τον τραγέλαφο των tablet που «μοίραζε» η κυβέρνηση την άνοιξη στα παιδιά, ο Δήμος οφείλει να ελέγξει μέσω της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής 1) πόσες από τις σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση 2) τον αριθμό των παιδιών που δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό (Internet και υπολογιστές/tablet), έτσι ώστε να πιέσει την κυβέρνηση και το Υπουργείο να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα.

Υγεία- κοινωνικές υπηρεσίες Δήμου

• Εξασφάλιση μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους του Δήμου.
• Τακτική διενέργεια απολυμάνσεων σε δημοτικά κτίρια, στη δημοτική συγκοινωνία, στο αμαξοστάσιο, σε απορριμματοφόρα, σε κάδους, καθώς και σε κοινόχρηστους πολυσύχναστους χώρους.
• Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι” προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους, ΑμΕΑ κλπ. Διασύνδεση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης του Δήμου με τις δομές ΠΦΥ που υπάρχουν στο Δήμο, προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων, η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό. Με ευθύνη της πολιτείας και του Δήμου, προμήθεια για τους καρκινοπαθείς κλπ δημότες, των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ και παράδοσή τους στο σπίτι, όπως είχε εξασφαλιστεί και στην διάρκεια του 1oυ lockdovn. Ο Δήμος άμεσα να παρέμβει σε σχέση με τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας της περιοχής μας: Για πλήρη στελέχωση με ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό, βοηθητικό κλπ. προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων σε 24ωρη πλήρη λειτουργία (ΤΕΠ, εργαστηρίων) ώστε να μην είναι μόνο κέντρο αναφοράς για τον κορωνοϊό, με παρουσία μόνιμων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, τα οποία μπορούν να βρεθούν και από την επίταξη ιδιωτικών. Επάνδρωση, από τους αρμόδιους, υγειονομικών συνεργείων για ευπαθείς ομάδες. (Ηλικιωμένων, στους οίκους ευγηρίας, ΑμΕΑ, κλπ).
Πολιτική Προστασία
Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η αναγκαιότητα να στελεχωθεί επαρκώς η πολιτική προστασία με μόνιμο προσωπικό, πλήρους απασχόλησης, με κατάλληλα μέσα και εξοπλισμό, με κρατική χρηματοδότηση, ώστε ο ρόλος της να μην περιορίζεται στην πυρασφάλεια την καλοκαιρινή περίοδο. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανάθεσης στην πολιτική προστασία καθηκόντων που υποκαθιστούν το ρόλο της αστυνομίας, όπως ο έλεγχος των μετακινήσεων των δημοτών.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Με δεδομένο το διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης διαδημοτικής συγκοινωνίας και της ανάγκης πύκνωσης των δρομολογίων του αστικού λεωφορείου, ο Δήμος να πιέσει τις αρμόδιες υπηρεσίες και το Υπουργείο, ώστε να πυκνώσουν και να ενισχυθούν με οδηγούς και οχήματα τα δρομολόγια τόσο του αστικού όσο και των δημοτικών λεωφορείων.

9/11/2020

Categories