Διαδικτυακά εγκαίνια της 17ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, με… ευχολόγια

«Οι αναγνώστες δεν εγκατέλειψαν το βιβλίο, παρά την κρίση, τους οικονομικούς περιορισμούς, παρά την αθυμία και τον ψυχολογικό μαρασμό που προκαλεί η πανδημία, η ανασφάλεια, ο φόβος», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Υβριδικά, ψηφιακά αλλά και με φυσική παρουσία, από τα στούντιο της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί η τελετή εγκαινίων της 17ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, καθώς το λοκντάουν απαγορεύει την παραδοσιακή τελετουργία με τα περίπτερα των εκδοτών στη ΔΕΘ, τον κόσμο που τριγυρνάει και ξεφυλλίζει τα βιβλία ή παρακολουθεί συζητήσεις με τους αγαπημένους του συγγραφείς.

Βεβαίως, σε μια τέτοια συγκυρία, περιμέναμε να ακούσουμε από τα χείλη των αρμοδίων μέτρα στήριξης για τον χώρο του βιβλίου που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία και με τα μικρά βιβλιοπωλεία να δίνουν αγώνα να ανοίξουν. Ωστόσο μόνο ευχολόγια ακούστηκαν…

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε τη φετινή ΔΕΒΘ, τονίζοντας ότι «στα δεκαεπτά γόνιμα χρόνια της παρουσίας της δεν κατάφερε απλώς να εντάξει την Ελλάδα στον χάρτη των διεθνών εκθέσεων βιβλίου, δημιουργώντας έναν νέο κομβικό άξονα πολιτιστικών και εμπορικών συναλλαγών στον χώρο της παγκόσμιας εκδοτικής παραγωγής. Δεν προσπάθησε μόνο να επενδύσει στην εξωστρέφεια, να προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων μεταφραστών και εκδοτών στο ελληνικό βιβλίο, να διερευνήσει ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή αγορά του βιβλίου σήμερα. Αλλά διοργανώνοντας εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συζητήσεις και αφιερωματικούς κύκλους πάνω σε φλέγοντα ζητήματα του καιρού μας, γνωρίζοντας στο κοινό όχι μόνο Ελληνες αλλά και ξένους, σημαντικούς συγγραφείς, δημιουργώντας έναν εξαιρετικά δυναμικό πόλο έλξης για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς, τόνωσε τη φιλαναγνωσία και δυνάμωσε τον δεσμό των αναγνωστών με το βιβλίο. Διάνοιξε τους ορίζοντες των επισκεπτών της στη σκέψη και την έκφραση δημιουργών από όλο τον κόσμο. Σε κλίμα ελευθερίας και δημιουργικής ανταλλαγής, ενίσχυσε με ποικίλους τρόπους τη διακίνηση ιδεών».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «μια κοινωνία που δεν διαβάζει, μια κοινωνία που έχει εκτοπίσει το βιβλίο στο περιθώριο της κοινωνικής και προσωπικής ζωής είναι μια κοινωνία καταδικασμένη στον πνευματικό εκβαρβαρισμό και την ανελευθερία». Ωστόσο, παρατήρησε ότι το βιβλίο αποδείχτηκε ανθεκτικό: «Οι αναγνώστες δεν το εγκατέλειψαν, παρά την κρίση, παρά τους οικονομικούς περιορισμούς, παρά την αθυμία και τον ψυχολογικό μαρασμό που προκαλεί στους ανθρώπους η πανδημία, η ανασφάλεια, ο φόβος».

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι η φετινή διοργάνωση «προσαρμοσμένη στο ψηφιακό περιβάλλον δεν έχει παρά να αναδείξει το βιβλίο όχι μόνο προσφέροντας καινούργιους τίτλους, αλλά και μέσα από ένα πλαίσιο επίκαιρων συζητήσεων και προβληματισμών. Είτε αφορούν την πανδημία, είτε τη μεγάλη επέτειο του 2021 είτε αφορούν την προσφυγική κρίση. Ολα αυτά μαζί συνθέτουν την ατζέντα της 17ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Μιας έκθεσης που θα τη θυμόμαστε. Και θα τη θυμόμαστε θετικά. Μιας έκθεσης που θέλουμε να είναι η τελευταία φορά που διοργανώνεται ψηφιακά ή τουλάχιστον να μη μας αναγκάζουν εξωγενείς συνθήκες να την οργανώνουμε ψηφιακά».

Μέχρι τις 29 Νοεμβρίου ένα πλούσιο και ενδιαφέρον πρόγραμμα εκδηλώσεων σας περιμένει στις οθόνες σας. Το πλήρες πρόγραμμα στη διεύθυνση www.thessalonikibookfair.gr.Η διοργάνωση πραγματοποιείται από το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ – HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με την υποστήριξη και συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και, για πρώτη φορά φέτος, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

efsyn.gr

Categories