Απομακρύνεται η άρση του lockdown

Στη φιλόξενη ραδιοφωνική συχνότητα του ΣΚΑΪ βρέθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αποφεύγοντας να μιλήσει με συγκεκριμένες ημερομηνίες για πιθανή άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Αρκέστηκε να πει πως «οι ημερομηνίες δεν βοηθούν» ανατρέχοντας στα δεδομένα και λέγοντας πως θα μας δείξουν πώς θα γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα τομέων της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος επανέλαβε πως στην αρχή του δεύτερου lockdown υπήρξε μια χαλαρότητα στην εφαρμογή των μέτρων η οποία περιορίστηκε στη συνέχεια και τώρα παρατηρείται βελτίωση στα στοιχεία, αλλά θα χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω.

Για τα σχολεία και την εστίαση

Τις τελευταίες ημέρες μεγάλη κουβέντα έχει ανοίξει για τα σχολεία, τον τρόπου που θα ανοίξουν και αν θα υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση ανάλογα με την περιφερειακή ενότητα της χώρας και πόσο βαρύ είναι το ιικό φορτίο.

Ο Στ. Πέτσας είπε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για διαφορετική αντιμετώπιση με βάση τις γεωγραφικές ζώνες αλλά το βάρος ρίχνεται σε όλη την επικράτεια. Για την ημερομηνία που θα ανοίξουν τα σχολεία, τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει της εισηγήσεις των ειδικών, και επεσήμανε ότι ειδικά σε δημοτικά και γυμνάσια το ιικό φορτίο είναι μικρό.

Θα πρέπει να θυμίσουμε πως τα σχολεία έκλεισαν καθώς η κυβέρνηση έκρινε σκόπιμο να μειώσεις τις μετακινήσεις.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος εκτιμά ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα ανοίξουν μετά τα Χριστούγεννα.

Δείτε το video ΕΔΩ
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις της, αλλά με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότατα τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα δημοτικά.

Η δύσκολη εξίσωση της εστίασης

Όσον αφορά την εστίαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την χαρακτήρισε «δύσκολη εξίσωση» και ξεκαθάρισε ότι ακόμη και όταν ανοίξει δεν θα υπάρχει νυχτερινή διασκέδαση και δυνατότητα για όρθιους. Επίσης ο κ. Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τους οργανωμένους φορείς της εστίασης προκειμένου να υπάρξει μακροπρόθεσμη προοπτική και μετά το Πάσχα και το καλοκαίρι, ώστε να μπορέσουν να «ρεφάρουν» όπως με ένα χαμηλότερο ΦΠΑ.

Καταγραφή των δεδομένων

Με νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για δύο συστήματα καταγραφής των δειγμάτων Covid να έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ο Στ. Πέτσας επέμεινε (αναφερόμενος στα Κυριακάτικα δημοιεύματα) στην κατηγορηματική διάψευση και έκανε λόγο για «απελπισία αντιπολιτευτική» που προσπαθεί να διαρρήξει το πιο σημαντικό, την εμπιστοσύνη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε μάλιστα ότι η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις κατηγορίες έρχεται από τους ίδιους τους επιστήμονες που χαρακτήρισαν αδιανόητο να γίνεται τώρα μια τέτοια συζήτηση. Επεσήμανε επίσης ότι οι επιστήμονες εισηγούνται αλλά τις αποφάσεις τις λαμβάνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.

Ρύθμιση 120 δόσεων

© Manjurul Haque | Dreamstime.com

Επίσης, επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της Καθημερινής ότι έρχεται ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 120 δόσεις.
«Δεν θα αφήσουμε αυτό να γίνει χιονοστιβάδα. Θα έχουμε 120 και περισσότερες δόσεις για να πατήσουν στα πόδια τους», τόνισε ο Στ. Πέτσας λέγοντας ότι δόθηκε προτεραιότητα στην υγεία με μέτρα που έχουν σαφές αρνητικό αποτύπωμα και πως η πολιτεία θα είναι δίπλα για να στηρίξει όσους πλήττονται.

Εμβόλιο

Σχετικά με το εμβόλιο του κορωνοϊού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως έχουν γίνει αρκετές παραγγελίες για να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού αν το επιθυμεί. Ειδικότερα είπε ότι έχουν γίνει 25 εκατ. παραγγελίες και πως θα γίνουν και άλλες εάν χρειαστεί. Διαβεβαίωσε πως όταν έρθει, θα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

efsyn.gr

Categories