Κλειστά σχολεία, δικαστήρια, εστίαση και ψυχαγωγία μέχρι 7 Ιανουαρίου

Την παράταση του lockdown σε σχολεία, δικαστήρια, εστίαση και ψυχαγωγία ανακοίνωσε σήμερα ο Στέλιος Πέτσας, καθώς έναν μήνα πετά την επιβολή του γενικού «λουκέτου» δεν έχει καμφθεί η πανδημία. Παραμένει η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό. Αναμονή για λιανεμπόριο και εκκλησίες.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε πως η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να είναι μεγάλη, παρά την μείωση των γνωστών κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, δηλώνοντας πως μετά τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών αποφασίστηκαν τα εξής:

Κλειστά μέχρι και τις διακοπές των Χριστουγέννων θα παραμείνουν τα σχολεία, κάτι που σημαίνει ότι οι μαθητές δεν θα επιστρέψουν στα θρανία πριν την 7η Ιανουαρίου του 2021.

Μέχρι τις 6 το πρωί της ίδια ημέρας παραμένουν κλειστά η εστίαση, η ψυχαγωγία, τα δικαστήρια και οι αθλητικές δραστηριότητες, πλην αυτών που και σήμερα συνεχίζουν να έχουν δραστηριότητα (πρωτάθλημα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ).

Παραμένει σε ισχύ το μέτρο που αφορά τις απαγορεύσεις μετακινήσεων από νομό σε νομό, παρατείνεται το μέτρο της απαγόρευσης των συναθροίσεων και διατηρείται στα ίδια ποσοστά και η τηλεργασία.

Σε ό,τι αφορά την εστίαση συνεχίζει να υφίσταται το «λουκέτο», λόγω της διαμορφωθείσας επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, η οποία δεν επιτρέπει το ασφαλές άνοιγμα των επιχειρήσεων του κλάδου.
Νεότερες ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες για τι θα συμβεί με τα κομμωτήρια, τους υπόλοιπους κλάδους του λιανεμπορίου και τις Εκκλησίες.

«Αργή η μείωση του ιικού φορτίου»
Ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε πως τα ισχύοντα μέτρα «στη χώρα μας όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες βοήθησε στην τιθάσευση αρχικά και στην πτώση των κρουσμάτων στη συνέχεια. Όμως η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων και η μείωση του ιικού φορτίου είναι αργή».

Και απέδωσε το γεγονός στην «κόπωση όλων μας μετά από δέκα μήνες μάχης με τον αόρατο και ύπουλο εχθρό, τον κορονοϊό. Είναι ενδεικτικό ότι συγκρίνοντας το δεύτερο με το πρώτο lockdown η κινητικότητα είναι αυξημένη κατά περίπου 20% ενώ τα περιοριστικά μέτρα μετά και το κλείσιμο των σχολείων είναι ουσιαστικά τα ίδια».

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Πέτσα, «υπάρχει μία σχετική σταθεροποίηση ή και ήπια μείωση του κυλιόμενου μέσου όρου των κρουσμάτων. Επίσης οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ βαίνουν μειούμενες ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των κενών απλών κλινών Covid-19».

efsyn.gr

Categories