Καμπανάκι για πιο σκληρά lockdown σε δέκα περιφέρειες

Στο αφήγημα της ατομικής ευθύνης επιμένει ο υπουργός Υγείας, προαναγγέλλοντας περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο, ο Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε ιδιαίτερα σοβαρή την κατάσταση σε δέκα περιοχές, ανάμεσά τους η Κοζάνη, η Δυτική Αττική, το Κιλκίς, η Ξάνθη, τα Γρεβενά, η Ροδόπη, η Θεσσαλονίκη, η Πέλλα και η Λάρισα.

Προειδοποίησε, μάλιστα, με πιο σκληρά τοπικά lockdown, επισημαίνοντας ότι η επιτροπή εμπειρογνωμώνων συνεδριάζει αυτή τη στιγμή με θέμα τη Δυτική Αττική.

Ο Βασίλης Κικίλιας επέρριψε ξανά όλες τις ευθύνες στους πολίτες δηλώνοντας «εάν επιδεινωθούν τα στοιχεία θα επαναξιολογηθούν όλα τα μέτρα, ανάλογα με τους δείκτες που θα προκύπτουν. Να παρακαλέσω τους συμπολίτες μας που δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ειδικών και δεν βοηθούν και επιβαρύνουν το ΕΣΥ να σκεφτούν πολύ προσεκτικά τι μπορεί αυτό να επιφέρει και αναλόγως τι μέτρα θα πρέπει να προστεθούν».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown
Για νέα μέτρα προειδοποίησε νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού σημείωσε κατά τη διάρκεια της καραντίνας παρατηρήθηκε ότι σε κάποιες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας είτε δεν πέφτουν τα κρούσματα όσο θα θέλαμε είτε πέφτουν αργά είτε έχουμε και μικρές αναζωπυρώσεις από καιρό σε καιρό.

«Σε τέτοιες περιπτώσεις, αν τα κρούσματα επιμείνουν ψηλά και διατηρηθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας, τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να πάρουμε ακόμη πιο σκληρά μέτρα, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στη διάρκεια των εβδομάδων που έρχονται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου», είπε.

Και ανέφερε περιοχές, όπως η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, που ανησυχούν: «Βλέπουμε στα νοσοκομεία της, Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης ότι, αντί να πέφτουν οι εισαγωγές, αυξάνονται. ‘Αρα, ενδέχεται κάποιες περιοχές, στις οποίες δεν θα έχουμε μία διόρθωση, να μπουν σε ολικό lockdown», ανέφερε και κατέληξε προειδοποιώντας ότι από τη συμπεριφορά μας και την τήρηση των μέτρων θα κριθούν αυτές οι αποφάσεις.

«Θα πάμε ακόμη και σπίτι-σπίτι»

Πιο επιθετικός, όπως πάντα, εμφανίστηκε το μεσημέρι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά από ευρεία σύσκεψη στην Ελευσίνα, για τον κορονοϊό, όπου συμμετείχαν όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020, στην αντιπεριφέρεια Ελευσίνας, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, εκπροσώπων της περιφέρειας, δημάρχων της Δυτικής Αττικής και υγειονομικών φορέων.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε το θέμα της εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Αμέσως μετά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε:

«Δεν έχω να πω πολλά, στην πραγματικότητα έχω να πω ένα μόνο: Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, να εξηγήσουμε, να συνδράμουμε, αλλά του κεφαλιού του κανείς. Σε αντίθετη περίπτωση θα σφραγισθούν οι περιοχές, ακόμη και σπίτι – σπίτι… Δεν είναι ούτε απειλή, ούτε προειδοποίηση. Είναι απόφαση και θα γίνει έτσι αν χρειαστεί».

efsyn.gr

Categories