Ευρώπη:Τώρα «τρέχουν» να αυξήσουν τις δόσεις ανά φιαλίδιο

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων των Pfizer/BioNTech, το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει εγκριθεί το εμβόλιο της Moderna ενώ θα αργήσει η αντίστοιχη διαδικασία για αυτό της AstraZeneca, με τη ζήτηση να είναι μεγάλη, αυξάνει την ανάγκη για εμβόλια.

Την ίδια ώρα η πίεση στα συστήματα υγείας σε όλη την Ευρώπη είναι μεγάλη, λόγω των υψηλών αριθμών κρουσμάτων και νοσηλειών τόσο σε ΜΕΘ όσο και σε απλές κλίνες. Κατά συνέπεια, υγειονομικοί και πολιτικοί από πολλές χώρες της Ε.Ε. ζητούν από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) να δώσει έγκριση ώστε από κάθε φιαλίδιο πέντε δόσεων να γίνονται έξι εμβόλια.

Ερώτημα είναι πάντως αν αυτό μπορεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ανοσία.

Η Pfizer έχει εξηγήσει ότι από κάθε φιαλίδιο εξασφαλισμένες είναι 5 δόσεις, και ότι μόνο με ειδική σύριγγα και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να βγει και μια 6η δόση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν μπορούν να γίνονται 6 εμβόλια από κάθε φιαλίδιο, τότε τα αποθέματα θα διαρκέσουν περισσότερο. Να υπενθυμίσουμε ότι για να επιτευχθεί η ανοσία στον εμβολιασθέντα, πρέπει να πάρει δύο δόσεις εμβολίου σε διάστημα 21-28 ημερών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη παραγγείλει 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, και η παράδοσή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι έγινε ακόμη μία παραγγελία για 100 εκατ. δόσεις, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πότε θα παραδοθούν.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχία, Αντρέι Μπάμπιτς, παραδέχθηκε ότι έχει θέσει το ζήτημα των δόσεων του εμβολίου ανά φιαλίδιο στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ώστε να δοθεί η έγκριση από την ΕΜΑ. Στην Ιταλία, ο τοπικός οργανισμός φαρμάκων έχει ήδη δώσει την έγκρισή του για να γίνονται 6 δόσεις ανά φιαλίδιο, και ανάλογες εγκρίσεις έχουν δώσει οι αρχές στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ελβετία.

Η Γερμανία χθες ανακοίνωσε ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μπορούν να πραγματοποιηθούν έξι εμβολιασμοί από ένα φιαλίδιο του εμβολίου των Pfizer/BioΝtech αντί των πέντε που είχαν προβλεφθεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα φιαλίδια περιέχουν ποσότητα ελαφρώς μεγαλύτερη της προβλεπόμενης από τον κατασκευαστή για προληπτικούς λόγους και με προσεκτική χρησιμοποίησή τους, είναι δυνατό να εξαχθούν έξι δόσεις.

Η Δανία, πάντως, το πήγε πιο μακριά, με τον Σόρεν Μπρόστρομ, επικεφαλής της Υπηρεσία Υγείας της χώρας, να δηλώνει ότι από κάποια φιαλίδια κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν και έβδομη δόση εμβολίου, γεγονός που μπορεί να εξασφαλίσει τον εμβολιασμό πάνω από 250.000 Δανών τους δύο πρώτους μήνες της εκστρατείας.

Ο εκπρόσωπος της BioNTech μιλώντας στο πρακτορείο Reuters επισήμανε ότι κάθε φιαλίδιο εξασφαλίζει πέντε δόσεις, αλλά  με τις κατάλληλες σύριγγες και βελόνες, είναι πιθανό να εξασφαλιστεί μια έκτη.

«Συζητάμε με τις ρυθμιστικές αρχές αν και πώς μπορεί να εξασφαλιστεί έκτη δόση», πρόσθεσε.

efsyn.gr

Categories