Θεοφάνεια με ανοιχτές εκκλησίες και παρουσία πιστών

Με ανοιχτές τις εκκλησίες και παρουσία λίγων πιστών, σύμφωνα με τα μέτρα που ίσχυσαν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, γιορτάζονται τα Θεοφάνια καθώς η Εκκλησία, αν και πιο διαλλακτική, επέμεινε στην απόφαση να ανοίξουν σήμερα οι ναοί.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί παρατράγουδα, με δυνάμεις της αστυνομίας να παρίστανται διακριτικά στους αύλειους χώρους των εκκλησιών, για την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο χθες το πρωί, οδήγησε τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο στην έκδοση νέας εγκυκλίου για τον εορτασμό της ημέρας.

Έτσι, τα μέτρα που ισχύουν για τις εκκλησίες σήμερα είναι τα εξής:

Δεν θα γίνει λιτανεία και αγιασμός σε εξωτερικό χώρο
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας εντός των ναών
Ένας πιστός ανά 15 τ.μ. με αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων
Μέγιστος αριθμός πιστών σε εκκλησίες τα 25 άτομα
Μέγιστος αριθμός πιστών σε μητροπολιτικούς ναούς τα 50 άτομα
Μία ακόμη οδηγία που είχε δοθεί προς τις εκκλησίες του κέντρου της Αθήνας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η λειτουργία αλλά και ο αγιασμός, εντός των ναών να έχει ολοκληρωθεί έως τις 8.30 το πρωί.

Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την ανθρώπινη ζωή, τόνισε σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ και επιβεβαίωσε ότι η εορταστική Θεία Λειτουργία και ο αγιασμός των υδάτων θα τελεστεί εντός του ναού.

Δείτε το video ΕΔΩ
Έξω από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης από πολύ νωρίς οι πιστοί σχημάτιζαν ουρά, περιμένοντας να κοινωνήσουν.

Δείτε το video ΕΔΩ
«Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει», ανέφερε η επιστολή.

Σε μια προσπάθεια ένδειξης καλής θέλησης και για να δώσει το καλό παράδειγμα, ο Μακαριώτατος αποφάσισε να μην πάει τελικά στο Μοσχάτο όπου, κατά την εξουσιοδότηση που είχε λάβει από την Ιερά Σύνοδο, θα έκανε αγιασμό των υδάτων.

Σε εφαρμογή και ήπια αστυνόμευση με διακριτική επιτήρηση Μητροπόλεων και Ιερών Ναών στην Αττική και την Επικράτεια, ιδιαίτερα σε θάλασσες, ποτάμια και λίμνες όπου παραδοσιακά αποτελούν το επίκεντρο του σημερινού εορτασμού.

Όπως τόνισαν πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, «η αστυνόμευση έξω από τους ιερούς ναούς θα είναι ήπια, ενώ θα ακούγονται από τα περιπολικά ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού των πιστών».

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους πολίτες. Πρέπει όλοι να δείξουν την ανάλογη ευθύνη στην κοινή προσπάθεια για την αποφυγή διάδοσης του νέου κορονοϊού», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Με πειθώ, παρουσία και αστυνόμευση θα καταβληθεί η προσπάθεια να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα όπως ίσχυσε και το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, Νίκος Ρήγας στην ΕΡΤ.

Της ανακοίνωσης της Εκκλησίας είχε προηγηθεί η συνάντηση Κ. Μητσοτάκη- Ιερώνυμου κατά την διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς την εκκλησία να αναλάβει τις ευθύνες της, εκφράζοντας παράλληλα στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την αρχική απόφαση της Ιεράς Συνόδου να αψηφήσει τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

efsyn.gr

Categories