Μαύρη ημέρα για τις ΗΠΑ: Υπό πολιορκία το Καπιτώλιο από οπαδούς του Τραμπ – Εκκενώνεται το Καπιτώλιο από τους διαδηλωτές – Αναπτύχθηκε η Εθνοφρουρά

Καταστάσεις χωρίς προηγούμενο στο Καπιτώλιο- οι διαδηλωτές με την προτροπή του Ντ. Τραμπ σταμάτησαν τη συνταγματική διαδικασία της επικύρωσης από το Κογκρέσο του εκλογικού αποτελέσματος, εισέβαλαν στο κτίριο και έφθασαν μέχρι τις αίθουσες συνεδρίασης των δυο σωμάτων, Γερουσίας και Βουλής.

Έκπληκτα τα μέλη του Κογκρέσου, ανεστάλησαν οι συνεδριάσεις για την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν. Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί, πληροφορήθηκαν από την ασφάλεια του κτιρίου ότι για την ασφάλειά τους, πρέπει να εκκενώσουν τις αίθουσες, να μεταβούν στα γραφεία τους και να παραμείνουν εκεί.

Φυγαδεύτηκε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς

Ενεργοποιήθηκε η Εθνοφρουρά και καταφθάνει στην πρωτεύουσα. Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας.
.
Μπάιντεν: Η Δημοκρατία δέχεται επίθεση χωρίς προηγούμενο

Άθλιο μήνυμα από τον Ντόναλντ Τράμπ μέσα στο χάος.
Δείτε live εικόνα από την Ουάσινγκτον

efsyn


Εκκενώνεται το Καπιτώλιο από τους διαδηλωτές – Αναπτύχθηκε η Εθνοφρουρά

Σύμφωνα με δήλωση του Αμερικανού αξιωματούχου, «το Καπιτώλιο είναι ασφαλές ξανά». Μέλη της Εθνοφρουράς της Ουάσινγκτον και από τις γειτονικές πολιτείες της Βιρτζίνια και του Μέριλαντ κινητοποιούνται σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της τάξης στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα υπό το πρίσμα της συγκέντρωσης διαδηλωτών, υποστηρικτών του προέδρου Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο για να εμποδίσουν την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές. Σε ισχύ μπήκε στις 18:00 (ώρα ΗΠΑ) η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ουάσινγκτον. Ήδη έχει ξεκινήσει η εκκαθάριση του Καπιτωλίου από τους διαδηλωτές που είχαν εισβάλει.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις νωρίτερα της δημάρχου της Ουάσινγκτον, το Καπιτώλιο θα τεθεί σε κλοιό και ζήτησε ενίσχυση από γειτονικές Πολιτείες. Ο αρχηγός της αστυνομίας της Ουάσιγκτον είπε ότι μετά το βίντεο του Τραμπ αρχίζουν μεγάλες ομάδες ανθρώπους ανθρώπων να αποχωρούν από τον χώρο έξω από το καπιτώλιο.

Αυτή η ανάπτυξη των ένοπλων ενισχύσεων ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, καθώς και από τον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Βιρτζίνια, Ραλφ Νόρθαμ και τον κυβερνήτη του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν.

«Πρέπει να επαναφέρουμε τον νόμο. Πρέπει να πάτε σπίτι», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του μέσω Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ. Στην ομιλία του ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος παρέμεινε στη θέση ότι έχει κλαπεί η εκλογική του νίκη, αλλά ζήτησε από τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν για να επανέλθει η τάξη έξω από το Καπιτώλιο. «Ξέρω πως αισθάνεστε, είμαστε πληγωμένοι, έχουμε κερδίσει και η νίκη μας κλάπηκε, αλλά πρέπει να γυρίσετε στα σπίτια σας με ειρήνη».

Εκκενώνεται το Καπιτώλιο από τους διαδηλωτές – Αναπτύχθηκε η Εθνοφρουρά

 

Categories