Γερμανία: Μας «κλέβει» και στα εμβόλια – Παίρνει πολύ περισσότερα από τα συμφωνηθέντα-Η Κύπρος ζήτησε επιπλέον εμβόλια από το Ισραήλ

64 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου αντί 55 για τα οποία γινόταν μέχρι πρότινος λόγος θα λάβει τελικά η Γερμανία από την ευρωπαϊκή παραγγελία στην Biontech/Pfizer, με τον γερμανικό Τύπο να δικαιολογεί την προνομιακή μεταχείριση γράφοντας ότι αυτό οφείλεται στο ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται τα μερίδιά τους.

Περισσότερα από τα αρχικώς προβλεπόμενα εμβόλια από την Biontech/Pfizer θα λάβει τελικώς η Γερμανία.

Ενώ μέχρι πρότινος γινόταν λόγος για 55 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που θα λάμβανε η Γερμανία αναλογικά από την ευρωπαϊκή παραγγελία, πλέον και σύμφωνα με την SZ το γερμανικό υπουργείο Υγείας υπολογίζει με 64 εκατομμύρια δόσεις.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες γερμανικών Μέσων, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν κάνουν χρήση του δικαιώματος επί των μεριδίων που τους αναλογούν και το Βερολίνο αναλαμβάνει αυτά τα μερίδια.

Μόλις προχθές και στον απόηχο της έγκρισης του εμβολίου της Moderna στην ΕΕ, το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωνε ότι από τα 160 εκατομμύρια εμβόλια της αμερικανικής εταιρίας η Γερμανία θα λάβει 50 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο.

Η αιτιολογία ήταν ίδια: ορισμένες χώρες της ΕΕ δεν κάνουν χρήση του δικαιώματός τους και η Γερμανία αναλαμβάνει τα μερίδιά τους.

Δεν διευκρινίζεται ωστόσο εάν έχουν λάβει μεγαλύτερα μερίδια και άλλες χώρες, πέραν της Γερμανίας.

Σε ερώτηση της Deutsche Welle, σχετικά με το ποιες είναι αυτές οι χώρες που ξαφνικά αρνούνται τα μερίδια που τους αναλογούν αλλά και ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της στροφής, το γερμανικό υπουργείο Υγείας παραπέμπει στην Κομισιόν.

Σχετική ερώτηση της DW στο γραφείο της επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου μένει επίσης μέχρι στιγμής αναπάντητη.

100 εκατομ. το αρχικό γερμανικό μερίδιο;
Σύμφωνα με την Bild, την περασμένη Τρίτη και σε τηλεδιάσκεψη με τους 16 πρωθυπουργούς των κρατιδίων, η καγκελάριος Μέρκελ ανέφερε ότι αρχικώς η Γερμανία είχε διασφαλίσει 100 από τα συνολικά 200 (+100) εκατομμύρια εμβόλια της ευρωπαϊκής παραγγελίας στις Biontech/Pfizer.

Προφανώς, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν ήθελαν το μερίδιο που τους αναλογούσε βάσει του πληθυσμού τους, αφενός λόγω της υψηλής τιμής του και αφετέρου εξαιτίας της σύνθετης διαδικασίας φύλαξής του στους -70 βαθμούς Κελσίου.

Εντούτοις όταν τον Νοέμβριο έγινε γνωστό πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της γερμανοαμερικανικής σύμπραξης, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες φέρονται να διεκδίκησαν αίφνης τα μερίδιά τους.

Η Γερμανία συναίνεσε φυσικά και επέστρεψε στις υπόλοιπες χώρες 70 από τα 100 εκατομμύρια εμβόλια που είχε προηγουμένως διασφαλίσει.

Έτσι το μερίδιο του Βερολίνου επέστρεψε στα 30 εκατομμύρια που είναι και αυτά που του αναλογούν από την ευρωπαϊκή παραγγελία.

Το γεγονός ότι ο αριθμός αυτός έχει στο μεταξύ και πάλι διπλασιαστεί (64 εκατομ.) οφείλεται πιθανότατα στο ότι με φόντο την έγκριση του εμβολίου της Moderna αλλά και της προοπτικής κυκλοφορίας σκευασμάτων και από άλλες εταιρίες -ενδεχομένως πολύ πιο φτηνών- ορισμένες χώρες παραχώρησαν και πάλι τα μερίδιά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από αυτά που διασφαλίζει από τις ευρωπαϊκές παραγγελίες, το Βερολίνο έχει προχωρήσει και σε διμερείς/εθνικές συμφωνίες με τις γερμανικές φαρμακευτικές: από την Biontech-Pfizer θα λάβει διμερώς άλλα 30 εκατομμύρια εμβόλια.

Σε διμερή συμφωνία προχώρησε και με την επίσης γερμανική Curevac για 20 εκατομμύρια επιπλέον εμβόλια.

Κριτική στις εθνικές αυτές συμφωνίες άσκησε σήμερα από τις Βρυξέλλες η πρόεδρος της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν.

Συνολικά λοιπόν η Γερμανία έχει διασφαλίσει μέχρι στιγμής πάνω από 140 εκατομμύρια εμβόλια, χωρίς να προσμετρώνται εκείνα από τις εταιρίες, τα εμβόλια των οποίων δεν είναι ακόμη έτοιμα ή δεν έχουν εγκριθεί.(Πηγή: dw.com

Το δημοσίευμα του Politico
Το Politico, το βράδυ της Πέμπτης στην ευρωπαϊκή του έκδοση δημοσίευσε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο, όχι μόνο έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με τις BioNTech/Pfizer και την CureVac για την προμήθεια επιπλέον δόσεων του εμβολίου, αλλά και συνάπτει συμφωνίες προκειμένου να παραλάβει έξτρα εμβόλια που άλλες χώρες της ΕΕ δεν θέλουν.

Οι κινήσεις της Γερμανίας γίνονται κατά παράβαση της ευρωπαϊκής στρατηγικής εμβολιασμού, αναφέρει το Politico, καθώς η Ένωση έχει συμφωνήσει να κατανείμει τα εμβόλια με βάση τον πληθυσμό όχι μετά από διμερείς συμφωνίες των χωρών με τις φαρμακευτικές.

Η Γερμανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι είχε συμφωνήσει με την BioNTech να προμηθευτεί 30 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις συνάπτοντας ξεχωριστή συμφωνία, αν και ο χρόνος παράδοσης αυτών των δόσεων δεν έχει διευκρινιστεί.

Η κίνηση αυτή της Γερμανίας, συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο, αλλά αποκαλύφθηκε μόλις αυτήν την εβδομάδα.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Politico πως η γερμανική κίνηση είναι σε αντιστοιχία με το “πνεύμα της ευρωπαϊκής συμφωνίας εμβολιασμού”, καθώς οι επιπλέον δόσεις της Γερμανίας, θα ακολουθήσουν την προμήθεια της Επιτροπής.

Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που διαφωνούν, όπως ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής, Μοχάμεντ Τσαχίμ, ο οποίος κάνει λόγο για “αγνό εμβολιαστικό εθνικισμό”.

Η Κύπρος ζήτησε επιπλέον εμβόλια από το Ισραήλ
Η Κύπρος αποτάθηκε στο Ισραήλ με στόχο την εξασφάλιση εμβολίων ενάντια στον κορωνοϊό. Την σχετική πληροφορία επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Πολίτη» της Κύπρου, και η οποία θα δημοσιευτεί σε δύο μέρη την ερχόμενη Κυριακή και τη Δευτέρα.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποκάλυψε ότι επικοινώνησε προσωπικά με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου εκφράζοντας την παράκληση, ει δυνατόν, να προσφερθούν στην Κύπρο εμβόλια και από τη γείτονα. Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου υποσχέθηκε στον Νίκο Αναστασιάδη να εξετάσει το ενδεχόμενο με τις αρμόδιες Αρχές του Ισραήλ και να επανέλθει εντός των προσεχών ημερών. Ερωτηθείς εάν αυτή η κίνηση δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα με τις Βρυξέλλες και το κοινό πρόγραμμα εμβολιασμών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά.

πηγές: tribune.gr

news.247.gr

Categories