Παραίτηση του Προισταμένου Πολιτικής Προστασίας Αντώνη Γκίνη

Με το παρόν σας γνωστοποιώ την οριστική μου απόφαση για την παραίτηση μου από τη Θέση του Υπευθυνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Σαρωνικού.

Αναλυτικά το κείμενο της παραίτησης μου όπου κατατέθηκε Δευτέρα πρωί 11-1-2021 με Αριθ.Πρώτ: 352

Έδωσα περιθώριο 4 μηνών στον εαυτό μου για να πείσω για ένα διαφορετικό ύφος επικοινωνίας τη δημοτική αρχή. Δυστυχώς, οι προσπάθειες μου δεν απέδωσαν. Σήμερα κατέθεσα στον δήμαρχο Σαρωνικού την παραίτηση μου.
Ευχαριστώ από καρδιάς όσους ήταν δίπλα μου.

Αντώνης Γκίνης
Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Σαρωνικού

Προς : Δήμαρχο Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου Κοιν : Δημοτικούς Συμβούλους
Δήμαρχος Σαρωνικού
Δήμος Σαρωνικού
Αθηνών & Ρήγα Φεραίου
Καλύβια 19010

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Δήμαρχε,

Με αυτή την επιστολή, θέλω να σε ενημερώσω για την απόφασή μου να αποχωρήσω από τη θέση του Υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Σαρωνικού. Το βάρος μιας τέτοιας απόφασης είναι τόσο μεγάλο, όσο σημαντικοί είναι και οι λόγοι που με οδηγούν σε αυτή μου την κίνηση.

Από αυτή την Διοίκηση, δεν έλειψαν τα προβλήματα που κατέληξαν να είναι τεράστια, ούτε οι συνεχείς διαφωνίες. Υπήρξαν μονομερείς αποφάσεις σε πολλά θέματα, οι συνεχείς επισημάνσεις μου για αλλαγή αυτής της πορείας, έπεφταν στο κενό και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας να βρίσκεται σήμερα διαλυμένη όπως ήταν επόμενο. Έδωσα όπως όφειλα όσες γνώσεις και εμπειρία είχα αποκτήσει στην πορεία μου όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά και την Πολιτική Προστασία. Το έκανα γιατί πίστεψα ότι έχει έρθει προ πολλού ο καιρός να αλλάξει συνολικά το μοντέλο Διοίκησης σε αυτό το τμήμα, να εφαρμοστούν εντελώς νέες τακτικές και νοοτροπίες και να αφήσουμε πίσω μας ημέρες και χρόνια κακής και προβληματικής διαχείρισης. Κυρίως, πίστεψα σε ένα κοινό όραμα, που είχε όνομα, περιεχόμενο και σχέδιο για την Υπηρεσία και τους Πολίτες.

Από τότε που ανέλαβα τη θέση εργάστηκα μόνο σε αυτή την κατεύθυνση, πάντα πιστός σε αυτό το αρχικό όραμα. Δηλαδή, να κάνουμε ισορροπημένη διαχείριση, με σκληρή καθημερινή δουλειά και να φέρουμε καλά αποτελέσματα στην καθημερινότητα αυξάνοντας το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Αλλά να τα κάνουμε όλα αυτά χωρίς αλαζονεία, χωρίς ιδιοτέλεια και χωρίς κομπλεξισμούς και ακρότητες που κάνουν την Πολιτική Προστασία αναποτελεσματική και ανίσχυρη, αντί να εστιάζει στον κάθε δημότη του Δήμου μας με ουσία.

Δυστυχώς, τα περισσότερα από αυτά που είχαμε σχεδιάσει, υποσχεθεί και συμφωνήσει να κάνουμε, στην διάρκεια της συνεργασίας μας άλλαξαν μορφή.

Γνωρίζουμε όλοι ότι για να δουλέψει σωστά μια υπηρεσία χρειάζεται έλεγχος, συνέπεια, πλήρη ενότητα, ομαδικότητα και συνεργασία.

Δουλεύοντας σε ομάδες, έχοντας συνεργασία, μαθαίνουμε, εξελισσόμαστε και βελτιωνόμαστε. Δίνουμε αλλά και παίρνουμε πράγματα από τους άλλους, συνέχεια. Η ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων είναι συνεχής μέσα σε μία ομάδα, και εμείς, ως μέλη της ομάδας αυτής, πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε αυτή τη ροή και την κίνηση. Να είμαστε πρόθυμοι να συνεισφέρουμε, ώστε η δική μας συνεισφορά να κάνει τη διαφορά στο συνολικό αποτέλεσμα.

Σε μία αποτελεσματική και επιτυχημένη ομάδα, υπάρχει εμπιστοσύνη και επικρατεί η ευγενής άμιλλα μεταξύ των μελών της. Συνεισφέρουν όλοι ισότιμα, προσπαθούν και θέλουν όλοι το ίδιο, να πετύχουν τον κοινό στόχο που έχουν θέσει ως ομάδα. Βέβαια προσπάθησα πάρα πολύ για να έχουμε μια αποτελεσματική και επιτυχημένη ομάδα και ως ένα σημείο τα κατάφερα αρκετά καλά, έως και τη λήξη της αντιπυρικής του 2020.

Σε μία ΜΗ επιτυχημένη ομάδα, δεν προσφέρουν όλοι το ίδιο. Επικρατεί ανταγωνισμός, μεταξύ των μελών της, δεν υπάρχει σωστή ανταλλαγή πληροφοριών, και ούτε μοιράζονται τις γνώσεις τους. Ο στόχος του καθενός, δεν είναι η επίτευξη του κοινού στόχου της ομάδας, αλλά η επίτευξη προσωπικών στόχων και βλέψεων που μπορεί να έχει ο καθένας. Ουσιαστικά δουλεύουν μόνοι, θεωρητικά νομίζουν ότι δουλεύουν ως ομάδα. Δυστυχώς αυτή η ομάδα δημιουργήθηκε μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου και εξακολουθεί μέχρι σήμερα, αυτό το κλίμα ζήτησα να αλλάξει αρκετές φορές εδώ και (4) μήνες από τον αντιδήμαρχο όπου και το δημιούργησε, αλλά πάντα απέφευγε τη κουβέντα και αδιαφορούσε.

Στην πρώτη ομάδα, τα μέλη της είναι παραγωγικά, κάτι που ήμασταν… Στη δεύτερη ομάδα, τα μέλη της καταστρεπτικά κάτι που είναι σήμερα και αυτό είναι ολοφάνερο και είναι και ο λόγος της παραίτησης μου.

Οι κανόνες εξασφαλίζουν την καλή συνεργασία μεταξύ των μελών της, διασφαλίζουν την κατάλληλη επικοινωνία, θέτουν τις βάσεις για καλή ατμόσφαιρα και επίσης μας οριοθετούν, ώστε να μην κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Όσο και αν προσπάθησα για να υπάρχει σειρά και έλεγχος πάντα έβρισκα εμπόδια και έναν αντιδήμαρχο που αντί να θέλει να βάλει σειρά έκανε το αντίθετο και τους τελευταίους (4) μήνες είχε δημιουργήσει δύο ομάδες, οι δικοί μου και οι δικοί σου, δηλαδή αυτοί που κάνουν ότι θέλουν, πάνε όπου θέλουν, δεν δίνουν σε κανένα αναφορά, χρησιμοποιούν τα οχήματα για προσωπική τους χρήση ακόμα και για βόλτα. Και οι άλλοι.. που είναι συνεπείς, δεν κάνουν ότι θέλουν, πάντα ρωτάνε και ακολουθούν τους κανόνες και τους νόμους.

Δεν εισακούστηκα, εισπράττοντας ειρωνεία και απαξίωση. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν να μην επικοινωνούμε πλέον ούτε με εσένα αλλά ούτε με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας όπου είναι απαραίτητη η προσωπική επαφή στην συνεργασία. Έτσι διαμορφώθηκε ένα κλίμα κάτω από το οποίο ουδείς θα κατάφερνε να συνεχίσει την συνεργασία του και κυρίως την δουλειά του.

Αποχωρώντας από μία θέση που υπηρέτησα, έχοντας τις γνώσεις κ την εμπειρία με συνέπεια και μεγάλη όρεξη, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο μεγάλο αγώνα που έδωσα με γνώμονα πάντα το συμφέρον της Υπηρεσίας και των υπαλλήλων, σχετικά με τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του εξοπλισμού της Υπηρεσίας.

Με την προμήθεια αυτών των εργαλείων, ενισχύεται η δυναμική της υπηρεσίας, τόσο ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης περιστατικών όσο και ως προς το χρόνο επέμβασης.

Στον νέο εξοπλισμό , συγκαταλέγονται νέα γεννήτρια ρεύματος, προβολέας με τρίποδο, αλυσοπρίονα, αντλίες βενζίνης για άντληση υδάτων, σκάλες αλουμινίου, ηλεκτρικό μηχάνημα κατεδάφισης, μπαλαντέζα ρεύματος, που θα παραλάβει η υπηρεσία τις επόμενες μέρες. Επίσης η υπηρεσία και οι υπάλληλοι έχουν για πρώτη φορά παραλάβει κράνη πυρόσβεσης, στολές αντιπυρικές, μπότες αντιπυρικές, μάσκες σιλικόνης, αντιπυρικές κουκούλες, φακούς κεφαλής, γάντια αντιπυρικά, μπουφάν και γιλέκα, όπως επίσης πλέον όλα τα οχήματα θα έχουν φάρους led μιας και παραλάβαμε ακόμα τέσσερις μικρούς φάρους led και δυο μεγάλους για τα οχήματα που δεν είχαν, και συγκεκριμένα για τα δυο μεγάλα πυροσβεστικά. Ακόμα έχω προτείνει την επισκευή σε όλα τα μικρά οχήματα 4×4 των δεξαμενών και των αντλιών, επίσης είχα προτείνει και παρέλαβα πινακίδες που αφορούν εξόδους διαφυγής με αρίθμηση όπως και πινακίδες ενημέρωσης των πολιτών για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών και ενημέρωση για ιρλανδικές διαβάσεις. Φεύγω έχοντας δρομολογήσει και ενισχύσει την υπηρεσία με νέο εξοπλισμό που ποτέ δεν είχε, αφήνοντας εργασίες που πρέπει να γίνουν και δρομολογηθεί για τους επόμενους μήνες.

Κάθε παραίτηση πονάει, δημιουργεί αισθήματα οργής, λύπης και έντασης.

Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω το προσωπικό του Δήμου για την άψογη συνεργασία.

Με εκτίμηση

Αντώνης Γκίνης

Categories