Η Συνέντευξη του Αντιδημάρχου Γιάννη Κυριακόπουλου – Απομαγνητοφωνημένα κείμενα + video της εκπομπής ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ

Η Συνέντευξη του Αντιδημάρχου Γιάννη Κυριακόπουλου – Απομαγνητοφωνημένα κείμενα + video της εκπομπής ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ της 14/1/21 στην οποία συμμετείχε ως προσκεκλημένος του Μέμου Ξυγκάκη.

Το κύριο θέμα της εκπομπής ήταν η ενημέρωση των συνδημοτών μας για την εξέλιξη των Σχεδίων Πόλης στον Δήμο Σαρωνικού. Λόγω της μεγάλης χρονικής διάρκειας και καθώς θεωρούμε πως τα θέματα ήταν πολύ ενδιαφέροντα, εκτός από το video της εκπομπής, παραθέτουμε (με δύο τρόπους) και τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα των απαντήσεων και της ενημέρωσης από τον Αντιδήμαρχο.

1.Τα κείμενα των απαντήσεων μέσω ¨ηλεκτρονικού περιοδικού”

2.Τα κείμενα των απαντήσεων σε πλήρη ανάπτυξη

Πως βίωσε τη νόσηση από τον κορωνοιο και ευχαριστιες προς όλους- συνέστισε υπομονή και προσοχή σε όλους στην αρχή του video

ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ 1ου Δημοτικού στα Καλύβια

Είναι ένα όραμα του Δημάρχου ο οποίος και πριν υπάρξει αυτή η χρηματοδότηση του «Αντώνης Τρίτσης» μας είχε δώσει εντολή να διερευνήσουμε τη δυνατότητα προσθήκης στο 1ο Δημοτικό έτσι ώστε να απελευθερωθεί το διατηρητέο κτίριο και να γίνει ένα ψηφιακό μουσείο. Έχουμε την τύχη να υπάρχει αυτή η χρηματοδότηση και είναι από τις μελέτες που θα προχωρήσουν άμεσα εφόσον εγκριθεί γιατι δεν ξέρουμε αν θα εγκριθεί για καμία υποβολή πρότασης που κάνουμε. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι, αφενός να ωριμάζουμε μελέτες και έργα και αφετέρου τα ραντάρ μας να ανιχνεύουν χρηματοδοτήσεις. Άπαξ και έχουμε τις μελέτες, υποβάλλουμε στα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία το αίτημά μας και ευελπιστούμε ότι θα γίνουν αποδεκτά. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα καταφέρνουμε, στις περιπτώσεις που δεν, είτε γιατί δεν φτάνουν τα χρήματα, είτε διότι όπως έγινε στο Φιλόδημο άλλαξε το πρόγραμμα και πρέπει να πάμε σε ένα πρόγραμμα γέφυρα, ψάχνουμε την επόμενη πηγή χρηματοδότησης για να επαναφέρουμε το αίτημά μας. Είμαι αισιόδοξος επειδή είναι ένα έργο το οποίο μαζί με το ψηφιακό μουσείο και των Αλυκών στην Ανάβυσσο, που και αυτό μετά από μία συνάντηση με το Πανεπιστήμιο, την επιθυμία του Δημάρχου να προχωρήσει τάχιστα, πιστεύω ότι σε κάθε περίπτωση θέλω να ελπίζω ότι αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο θα είναι ο «Τρίτσης»

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ – ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ 7ο min
Θα θυμίσω ότι στην αρχή της ανάληψης, της ευθύνης της διοίκησης του Δήμου, είχε κατατεθεί μία πρόταση την οποία εγώ είχα χαρακτηρίσει ελλιπέστατη και είναι πολύ επιεικής ο όρος και είχα εισηγηθεί το να τροποποιηθεί εκείνη η πρόταση από κατασκευή γυμναστηρίου διότι εκτιμούσα ότι δεν είχε καμία τύχη έγκρισης και να πάμε σε χρηματοδότηση ανακαίνισης των υπαρχόντων αθλητικών χώρων. Έτσι και έγινε και μάλιστα είμαι και στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι αυτή η μελέτη που έγινε ύψους 780.000 περίπου ευρώ έχει εγκριθεί, είχε κατατεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και είναι στο γραφείο του κυρίου Υπουργού προς υπογραφή.
Ο Δήμαρχος Π. Φιλίππου είχε κάνει δυο επικοινωνίες με τον απελθόντα Υπουργό Εσωτερικών. Λόγω του ανασχηματισμού αυτό δεν προχώρησε. Τώρα έχουμε την τύχη επιτρέψτε μου να πω, να έχουμε στον Υπουργικό θώκο του Υπουργείου Εσωτερικών τον κύριο Βορίδη, ο οποίος είναι και βουλευτής της περιοχής μας. Μπορώ να σου αποκαλύψω ότι ήδη έχουν υπάρξει μάλλον επικοινωνίες με τον Δήμαρχο. Η αλήθεια είναι ότι η ενημέρωση είναι πως αυτά τα θέματα είναι αρμοδιότητα του κυρίου Πέτσα, αλλά υποσχέθηκε ο κύριος Βορίδης ότι, σε εισαγωγικά, θα βάλει το χεράκι του. Και βέβαια ευχαριστούμε προκαταβολικά για αυτό τον κύριο Υπουργό.
Η πιο πιθανή θεση του Κολυμβητηρίου θα είναι στο γήπεδο Καλυβίων

 

 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΟΣΜΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗς 12/1,  ΣΕ ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ Γ ΣΩΦΡΌΝΗ ΑΝ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΕΡΓΟ ΠΡΟΣ  ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ (11omin)

πριν πω αυτό, θέλω να ευχαριστήσω και πραγματικά να τονίσω τα ταχύτατα αντανακλαστικά της συναδέλφου, διότι όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου ένα από τα θέματα που με απασχόλησε από την αρχή, είναι η κατάσταση των υπόγειων διαβάσεων οι οποίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Ζήτησα από την υπηρεσία να αναζητήσει τυχόν οχλήσεις, έγγραφα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα οποία υπήρχαν σε παρελθόντα χρόνο αλλά αραιά και που. Τότε λοιπόν ζήτησα να γίνει μία πλήρης αποτύπωση και μία φωτογραφική τεκμηρίωση του συνόλου των υπόγειων διαβάσεων στο Δήμο μας και να αποστείλουμε τον πλήρη αυτό φάκελο στην Περιφέρεια. Επανήλθαμε μετά από σύντομο χρονικό διάστημα με ένα έγγραφο υπενθύμισης. Πραγματικά ήτανε μία πολύ ευχάριστη έκπληξη, τα αντανακλαστικά της συναδέλφου ήταν ταχύτατα, ζήτησε και πέτυχε χρηματοδότηση από τον κύριο Περιφερειάρχη αν θυμάμαι καλά ύψους γύρω στις 250.000 ευρώ, για την αποκατάσταση όλων των υπογείων διαβάσεων και εδώ επειδή αναρωτιούνται πολλές φορές οι δημότες μας γιατί δεν τα φτιάχνουμε εμείς είναι γιατί, πολύ απλά απαγορεύεται δια ροπάλου. Δεν θέλω να επεκταθώ αλλά τόσο νομικά όσο και τεχνικά δεν είναι δυνατόν, δεν μας επιτρέπεται αφενός, αλλά και δεν μας αναλογεί μία τέτοια ευθύνη στην Εθνική Οδό. Τώρα, σε ό,τι αφορά τη συνέντευξη που έδωσε προχθές. Είδα ότι δέχτηκε ένα μήνυμα από τον πρώην Δήμαρχο τον κύριο Σωφρόνη που τη ρωτούσε αν ξέρει ποια έργα και σε τι ποσόν έχει υποβάλει η σημερινή δημοτική αρχή. Η κυρία Συνάδελφος απήντησε ότι, «δεν γνωρίζω , νομίζω πως όχι» νομίζει κανένα. Και πολύ καλά απάντησε διότι φυσικά και δεν μπορεί να το γνωρίζει γιατί είναι εκτός αρμοδιοτήτων της. Εγώ όμως θέλω να ενημερώσω τους δημότες ότι η Δημοτική Αρχή του Πέτρου Φιλίππου έχει υποβάλει πληθώρα έργων ύψους 7.500.000 ευρώ, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί έργα ύψους 6.300.000 ευρώ, περίπου τα και σε αυτό το σημείο και εκ μέρους του Δημάρχου θέλω να ευχαριστήσουμε πρώτα από όλα τον κύριο Περιφερειάρχη και εννοείται τον Αντιπεριφερειάρχη μας τον κύριο Αυγερινό, όπως και τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών τον κύριο Πέππα. Πραγματικά υπάρχει μία άριστη συνεργασία και υπάρχει η διάθεση και από την Περιφέρεια να ενισχύσει το Δήμο μας όπως και κάθε Δήμο και αυτός είναι και ο ρόλος τους και τους ευχαριστούμε πραγματικά από καρδιάς για την άψογη αυτή συνεργασία και μετά ευχαρίστως να αναφερθούμε και σε κάποια από αυτά τα έργα.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΟΣΜΙΔΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΝ 24 ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ. (16οmin)

Αυτό που είπε η κυρία Κοσμίδου και έχει δίκιο είναι ότι, οι αιρετοί προσπαθούν πάντα να απλοποιήσουν διαδικασίες Υπήρχε λοιπόν μία ενιαία γραμμή και στην προηγούμενη διοίκηση δημοτική και περιφερειακή και στην σημερινή, πάλι δημοτική και περιφερειακή πώς θα μπορούσαμε αυτό το έργο, δεν ξέρω αν πρέπει να υπενθυμίσουμε στους δημότες μας, είχε υπογραφεί μία προγραμματική σύμβαση για 24 παιδικές χαρές, στην πορεία διαπίστωσαν ότι για να πιστοποιηθούν και να (…) υπήρχε μία άλλη συμφωνία να γίνουν οι 12. Αυτές είναι οι βουλές των αιρετών και που έχουν και μία άλλη ματιά και προσπαθούν όταν κάτι είναι πολύ ξεκάθαρο, διάφανο, πάνω στο τραπέζι και εις γνώσιν όλων, να βρουν τρόπους ακόμα και αν διαδικαστικά δημιουργείται ένας προβληματισμός, να ξεπεραστεί προς όφελος του έργου και εν τέλει της κοινωνίας και των δημοτών. Δυστυχώς οι υπηρεσίες όμως μερικές φορές έχουν άλλη άποψη και έτσι πράγματι, η Οικονομική Υπηρεσία ζήτησε την τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης όπου να αναφέρεται ρητά ότι οι 24 παιδικές χαρές γίνονται 12. Αυτό δεν κατέστη δυνατόν να συμβεί και σας δίνω και μία είδηση ότι, αύριο υπάρχει συνάντησης όπου θα είναι ο ίδιος ο Δήμαρχος ο κύριος Φιλίππου με την κυρία Κοσμίδου και τα μέλη της επιτροπής εκ μέρους της Περιφέρειας, για να συζητήσουν μία καταρχήν συμφωνία που έχουμε κάνει και με τον εργολάβο, αν μπορεί να προχωρήσει ή να βρούνε κάποια άλλη λύση.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ. Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΙΔΗ ΕΙΠΕ ΠΩΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΌΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΩΡΙΜΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΛΕΟΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΤΗΣΕΙ ΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΛΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΩΡΙΜΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ) 19οmin

Έτσι είναι και εδώ θέλω να πω ότι είναι από τα πρώτα πράγματα που έκανε ο Δήμαρχος ο Πέτρος Φιλίππου, ήταν ότι ξεμπλόκαρε την Αρχαιολογία, αλλά τελικά φάνηκε ότι ήταν αργά, Μόλις κέρδισε τις εκλογές. Το πρώτο ήταν αυτό. Το δεύτερο ήτανε, ξεκίνησε αμέσως το αποχετευτικό και το τρίτο ήταν η διερεύνηση των led. Και τι έχει κάνει ο Δήμαρχος και σε σχέση με αυτά που έλεγε στα μπαλκόνια και στις πλατείες, για να μην τα ξεχνάμε. Δηλαδή με το καλημέρα 3.000.000 κέρδισε για το Δήμο, γιατί κάπου μένει μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι αυτό δεν είναι και τόσο ακριβές. Είναι λοιπόν ακριβέστατο. Για να μην μένουνε λάθος εντυπώσεις.

ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΑΝ Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΝΩ ΤΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ. 21min

Εδώ δυστυχώς το μάρμαρο το πληρώνουν οι πολίτες και ενώ πραγματικά είναι από τις περιπτώσεις, είναι κάτι σαν τις παιδικές χαρές που πάλι, ελπίζω βέβαια εκεί να μην χαθεί το έργο και είναι και πολύ μικρότερης κλίμακας, που πάλι ενώ υπήρχε η διάθεση να βρεθεί μία λύση και από τις προηγούμενες διοικήσεις και από τις σημερινές διοικήσεις στα δύο επίπεδα αυτοδιοίκησης, δυστυχώς σκαλώσαμε σε διαδικασίες και σε λειτουργούς του δημοσίου που μένουν προσκολλημένοι όχι στο γράμμα του νόμου, αλλά… εντάξει. Βέβαια εδώ θα μου επιτρέψετε ένα σχόλιο μετά από αυτήν την τοποθέτηση της κυρίας Κοσμίδου γιατί έτσι είναι και την αυστηρή εντολή του κυρίου Περιφερειάρχη ότι, οι προτάσεις που έχουμε υποβάλει στην περιφέρεια των 7.500.000 εκ των οποίων εγκρίθηκαν τα 6.000.000 – 6.300.000, καταλαβαίνετε ότι ήταν πλήρεις και ώριμες για να τις κάνει αποδεκτές η Περιφέρεια

ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΛΗΣ ΚΟΥΒΑΡΑ (23ο min)

Στον Κουβαρά έχουμε δύο πολεοδομικές μελέτες, την Α’ και Β’ κατοικία.
Α’ κατοικία στην ουσία είναι η ένταξη στο πολεοδομικό σχέδιο των οικισμών Κουβαρά και Πέτα. Και η Β’ κατοικία είναι ότι μένει εκτός. Όπως έχω ξαναπεί όταν ολοκληρωθούν οι δύο αυτές πολεοδομήσεις, σχεδόν το σύνολο του Κουβαρά θα είναι εντός σχεδίου.  Η Β’ κατοικία να ενημερώσω λοιπόν, ήτανε πλήρης η μελέτη. Ξεκίνησε το 2011, είναι η δεύτερη ανάρτησή της, έγινε και σχετικά γρήγορα. Είναι μία πλήρης μελέτη και ήτανε σε αναμονή για να περάσει από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων. Ήταν αρκετό καιρό σε αναμονή, πάνω από ενάμιση χρόνο. Με παρέμβαση προς τον κύριο Γενικό Γραμματέα τον οποίον θέλω για άλλη μία φορά να ευχαριστήσω, επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες, πέρασε και αυτή τη στιγμή είναι στο νομοθετικό για να πάει μετά στο Συμβούλιο Επικρατείας για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα στο Συμβούλιο Επικρατείας και άρα πολύ σύντομα θα έχουμε την ένταξη στη Β’ κατοικία. Η Α’ κατοικία θέλει μία επικαιροποίηση της υδραυλικής μελέτης δύο ρεμάτων για την οριοθέτησή τους και μετά και αυτή μόλις γίνει η επικαιροποίηση και εγκριθούν, να εγκριθούν μάλλον οι επικαιροποιημένες οριοθετήσεις, πάει και αυτή για ΚΕΣΥΠΟΘΑ. Έχει βέβαια μπροστά της λίγο χρόνο. Αυτό σε ό,τι αφορά τον Κουβαρά που υπήρχαν εξελίξεις.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  (1:08 hr) Και ο Κουβαράς είναι ο πνεύμονάς μας, είναι πραγματικά ένα υπέροχο χωριό . Πάμε για υπογραφή προγραμματικής σύμβασης και για δημοπράτηση του έργου στην πλατεία του Κουβαρά. Λοιπόν, δεν μιλάω τώρα για τα υπόλοιπα. Έχει θέματα εκεί και με κατολισθήσεις και με αυτά, αυτά είναι τρέχοντα. Λέμε τα τοπόσημα. Επειδή υπήρχε, πιστεύω ότι έτσι λύνω και τις απορίες, έτσι και παίρνουν απάντηση όσοι αναρωτιόντουσαν αν έχουμε υποβάλει κάποιο έργο και που. Γιατί εμείς απαντάμε με έργα. Αυτή είναι η διαφορά.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΛΗΣ ΚΑΛΥΒΙΩΝ (ΚΕΝΤΡΟ) 26ο min

Σχέδιο Μαυρικέζσας,είναι η επέκταση του χωριού, του κεντρικού οικισμού. Η αναστολή δόθηκε λόγο covid, για να μην έχουνε πρόβλημα και άγχος οι δημότες. Με το που ομαλοποιηθεί η κατάσταση θα συνεχιστεί κανονικά.

Το ΒΙΟΠΑ το οποίο είχε υποστεί μία αρκετή ταλαιπωρία διότι ξέρετε, όταν ήδη υπάρχουν εγκατεστημένες βιοτεχνίες και βιομηχανίες δεν είναι πολύ εύκολο να αποδεχτούν τις εισφορές σε γη, χώρια που αλλάζει ο περιβάλλων χώρος τους. Εδώ πραγματικά ο μελετητής έκανε μία πολύ καλή προσπάθεια η οποία απέδωσε, ήρθε σε επαφή σχεδόν με το σύνολο των ιδιοκτητών, έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό το σχέδιο το οποίο και έχει καταθέσει πλέον, τον Οκτώβριο περίπου του 2020 και περιμένουμε να γίνει η εισήγηση προς το ΚΕΣΥΠΟΘΑ. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, πιστεύω ότι αρκετά γρήγορα θα μπορέσουμε να το προωθήσουμε και αυτό στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ και να πάει για ΓΠΣ.

Καταλαβαίνετε ότι η έγκριση της πολεοδομικής μελέτης μίας βιοτεχνικής περιοχής, εδώ έτσι κι αλλιώς είχε τις χρήσεις και ως εκτός σχεδίου έχουμε δει τις επενδύσεις που έχουνε γίνει, πολλώ δε μάλλον όταν θα έχουμε εγκεκριμένο και το πολεοδομικό σχέδιο.Αν και οι ελεύθεροι χώροι δεν είναι και πάρα πολλοί, αλλά θα είναι ακόμη πιο δελεαστικοί, θέλω να πω ότι ήδη μεγάλο τμήμα έχει υλοποιημένες βιοτεχνικές κατασκευές και βέβαια θα γίνει ακόμα πιο δελεαστικό, έχουμε όλα τα προσόντα και όπως μεγαλώνει και το λιμάνι του Λαυρίου, Αττική Οδός είναι δίπλα, το αεροδρόμιο είναι δίπλα, νομίζω ότι είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα μαζί με το Κορωπί βιομηχανική περιοχή και με της Κερατέας.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Β ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΗ ΠΡΑΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ Λ ΚΑΛΥΒΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ¨ΠΕΣΕΙ¨ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕ (30omin)

Η παραλία Καλυβίων, στην παραλία Καλυβίων το μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό που έχει δημιουργηθεί με τα οικόπεδα, της αρτιότητας του άρθρου 25 όπως συνηθίζουμε να λέμε, που είναι κατά παρέκκλιση στην ουσία άρτια οικόπεδα και που το Συμβούλιο Επικρατείας έκρινε ότι, κατά κόρον έγινε χρήση αυτού του άρθρου και έτσι μας έριξε στην μεμονωμένη πράξη εφαρμογής.
Και είχε γίνει μεμονωμένη λόγω του ότι δεν είχε γίνει αποδεκτή η οριοθέτηση, δεν είχε γίνει η οριοθέτηση των ρεμάτων, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες τα δύο ρεμάτων της παραλίας που ελπίζω ότι, θέλω να ελπίζω ότι αρκετά σύντομα θα είμαι σε θέση να έχω και σε αυτό θετικά και ευχάριστα νέα. Υπήρξε λοιπόν η σύνταξη μιας διάταξης που μας είχαν υποσχεθεί, γιατί έτρεχα μαζί με το Δήμαρχο και στην προηγούμενη κυβέρνηση και μάλιστα το είχαν εισαγάγει στη Βουλή στο τελευταίο νομοσχέδιο που είχε καταθέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς όμως ως τροπολογία και επειδή αποσύρθηκαν οι τροπολογίες αν θυμάστε εκεί, σε εκείνη την τελευταία συνεδρίαση, μεταξύ αυτών αποσύρθηκε και αυτή η διάταξη. Κάναμε επανειλημμένες επαφές με το Δήμαρχο στο Υπουργείο όπου ο απελθών Υφυπουργός ο κύριος Οικονόμου μας είχε διαβεβαιώσεις ότι θα το έβαζε, αλλά από νομοσχέδιο σε νομοσχέδιο δεν βλέπαμε να μπαίνει. Τώρα η πολιτική ηγεσία έχει αλλάξει και σε επίπεδο Υπουργού και Υφυπουργού, έχει αναλάβει ο κύριος Ταγαράς, δεν έχουν δοθεί ακόμα αρμοδιότητες για αυτό και δεν έχουμε επισκεφτεί το Υπουργείο. Πιστεύω ότι σύντομα θα έχει δημοσιευτεί το ΦΕΚ με τις αρμοδιότητες Υπουργού και Υφυπουργού. Ο κύριος Ταγαράς που εκτιμώ ότι θα πάρει και τις αρμοδιότητές, έχει θητεύσει ξανά στο Υπουργείο, εκτός του ότι είναι πάρα πολύ έμπειρος συνάδελφος και από τον Υπουργικό θώκο και είναι και ελεύθερος επαγγελματίας έτσι που ξέρει πολύ καλά τα θέματα και από τις δύο πλευρές, θέλω να πιστεύω ότι αυτή τη φορά θα είμαστε πιο τυχεροί στο να φτάσει επιτέλους στη Βουλή αυτή η διάταξη και να λύσει ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο σε εμάς, αλλά ακριβώς λόγω της παραλίας ο κύριος Φιλίππου ο Δήμαρχός μας, το κυνήγαγε και το κυνηγάει μετ’ εντάσεως.

Είναι και μία πολύ μεγάλη πληγή, που βάζετε ένα πολύ σοβαρό θέμα διότι όσο καθυστερεί η υλοποίησης των πολεοδομικών σχεδίων τόσο και δικαίως οι ιδιοκτήτες που δεν αποζημιώνονται στρέφονται στα δικαστήρια αναζητώντας το δίκιο τους και το βρίσκουν. Αυτό όμως συνεπάγεται ότι όταν αφαιρούνται οι δημόσιοι χώροι, οι κοινόχρηστοι χώροι, τότε τίθεται εν κινδύνω το σύνολο του πολεοδομικού σχεδιασμού διότι υπάρχουν περιπτώσεις που έρχεται εκ των υστέρων η πολιτεία και λέει ότι, πλέον το ποσοστό των ελεύθερων δημόσιων χώρων, δεν επαρκεί και άρα πάμε σε τροποποίηση του σχεδίου, καταλαβαίνετε έτσι γενικώς, άλλα 10 – 20 χρόνια πίσω.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΓΟΝΗΣΙΟΥ (35ο min)
Σημειώνεται πως δεν σχετίζεται με την πράξη εφαρμογής αλλά με το ρυμοτομικό σχέδιο.
Επίσης , δεν έχει καμία σχέση με τις προτάσεις που έχουμε υποβάλει στην Περιφέρεια. Αυτό είναι ένα άλλο έργο, μία άλλη πλήρης μελέτη, γιατί και εκεί εξετάζονται ενδελεχώς οι μελέτες. Ήτανε πλήρης, με όλες τις εγκρίσεις, με τα πάντα, η οποία υποβλήθηκε στο Πράσινο Ταμείο και είχαμε την τύχη, είχαμε υποβάλλει έναν προϋπολογισμό 575.000, μας ενέκριναν 345.000 όπου εμείς δικαιούμαστε από την έκπτωση, άρα έτσι κι αλλιώς εμείς θα πάρουμε 345.000 και μάλιστα από το ποσοστό που μας μείωσαν ήταν από το μικρότερο σε σχέση, γιατί η απόφαση συμπεριλαμβάνει όλες τις εγκρίσεις που έδωσε το Πράσινο Ταμείο.
Η πλατεία ήτανε επίσης , μία από τις ελάχιστες απαιτήσεις του Δημάρχου, «τώρα το θέλω, τώρα θέλω πλατεία στο Λαγονήσι, στην παραλία Καλυβίων», έτσι; Δεν ξέρω τι ακούγεται, εγώ ξέρω ότι δεν κουράζεται και να τρέχει και να μας τρέχει.
Ωραία εκεί λοιπόν που είναι το παρκινγκ, τα αυτοκίνητα, είναι εγκεκριμένο σχέδιο το θέατρο και από την άλλη πλευρά υπάρχει ήδη, είναι εκεί που απλώνει τα τραπεζοκαθίσματα η κρεπερί στην παιδική χαρά, ακριβώς. Εδώ επιτρέψτε μου κύριε Ξυγκάκη, επειδή πραγματικά όταν λέω ότι τρέχει και μας τρέχει ο Δήμαρχος, φαίνεται όχι μόνο από τον όγκο του έργου, γιατί αυτά από πίσω κρύβουνε πάρα πολύ δουλειά και γίνανε σε χρόνους πολύ σύντομους, καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Εδώ λοιπόν θέλω για άλλη μία φορά σε εισαγωγικά να απολογηθώ σε όλους τους αιρετούς συναδέλφους οι οποίοι δεν πρόλαβαν να εκφράσουν άποψη. Όπως είπα και τότε, ήταν οι χρόνοι για να προλάβουμε να καταθέσουμε. Εν τέλει άρεσε βέβαια το σχέδιο όπως είναι, παρόλα αυτά, παρότι μας εγκρίθηκε, όταν θα προχωρήσουμε στην δημοπράτηση και στην κατασκευή κάποιες μικροτροποποιήσεις, πάντα σε διαβούλευση με την κοινότητα και την κοινωνία ευχαρίστως ό,τι μπορούμε θα γίνει. Γιατί ένιωθα πραγματικά, δεν θέλω ποτέ να νιώθει η κοινωνία ή οι συνάδελφοι αιρετοί ότι κάποιος τους προσπερνά. Μερικές φορές μόνο ο χρόνος. Αυτό που βλέπετε είναι το γενικό αρχιτεκτονικό σχέδιο και υπάρχουνε, αυτό για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο πρώτα απ’ όλα η δουλειά που κάνανε οι συνάδελφοι αρχιτέκτονες απέσπασε τα συγχαρητήρια της Επιτροπής του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Θα σας πω ότι την ίδια μέρα περνάγανε τρεις πλατείες, πέρασε μόνο η δικιά μας μετ’ επαίνων και μάλιστα ακόμα και τώρα τους κάνουμε πλάκα, όταν πηγαίνουν πλατείες που δεν είναι και τόσο ώριμες, τους λένε πηγαίνετε στο Δήμο Σαρωνικού να σας πούνε τι μελέτες χρειάζονται και πώς γίνονται οι μελέτες για τις πλατείες. Κρύβει όλες τις μελέτες. Υπάρχει φυτοτεχνική, φωτοτεχνική μελέτη, απορροή ομβρίων, φωτισμού, τα πάντα έτσι; Άρα δεν είναι μόνο το αρχιτεκτονικό.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ (40ο min)

Για το έργο θα γίνει διαγωνισμός και μια και είπατε «διαγωνισμός», επιτρέψτε μου μία ερώτηση, γιατί κάνανε πολλοί ερωτήσεις. Ποιος μπορεί να μου πει πόσα έργα, όχι προμήθειες, πόσα έργα δημοπράτησε ο Δήμος Σαρωνικού την τελευταία διετία της απελθούσης Δημοτικής Αρχής? Να τους απαντήσω εγώ; (….). Μηδέν. Γιατί; Μπορώ να σας πω μετά και από την Περιφέρεια τα εγκεκριμένα που είχαμε. Δεν προχώρησε κανένα που δεν ήταν προμήθεια, το διευκρινίζω. Γιατί με την ηλεκτρονική δημοπράτηση των έργων έπρεπε η υπηρεσία να έχει ενημερωθεί για συγκεκριμένες διαδικασίες και να έχει και κωδικούς. Δεν υπήρχαν. Αυτός είναι και ο λόγος που, ένας από τους λόγους, θέλαμε να υποβάλουμε να μην χάσουμε και κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο, γιατί όντως το να πηγαίναμε να υλοποιήσουμε μόνο τα προηγούμενα έργα κάποια στιγμή δεν θα είχαμε ώριμες μελέτες για τα επόμενα τουλάχιστον και όχι μόνον αυτοί. Ταυτόχρονα προσπαθήσαμε να καλύψουμε και καλύψαμε το διοικητικό και διαδικαστικό κενό που βρήκαμε, ώστε να μπορούμε να προχωρούμε και στην υλοποίηση των έργων. Διότι καλά όλα αυτά, πώς έλεγε ένας παλιός πρωθυπουργός, «καλά τα μακέτο», μακέτο είναι τούτο για το αεροδρόμιο, καλά οι μακέτες και τα σχέδια αλλά αυτό που περιμένει τελικά ο πολίτης και εμείς αυτό που θέλουμε να δώσουμε στον πολίτη είναι τα έργα, να τα χαρούν, να τα απολαύσουν, είναι αυτά που τους αναλογούν που τους αξίζουν και που οι ίδιοι χρηματοδοτούν, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και να υπάρξει ανάπτυξη. Αυτό λοιπόν, αυτός ήταν και ο λόγος που πέρσι το Νοέμβρη κάναμε την πρώτη δημοπρασία σε έργο που βρήκαμε, το έργο «Ύδρευση Σαρωνίδας» ύψος 2.500.000. Υπόσχομαι ότι οι ρυθμοί πλέον της δημοπράτησης των έργων θα είναι ταχύτατοι. Σε ό,τι αφορά αυτό που ρωτήσατε, ήδη επικοινώνησε ο Δήμαρχος ο κύριος Φιλίππου με το Πράσινο Ταμείο, του είπαν ότι μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα στη δημοπράτηση και αυτό θα κάνουμε.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥς ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ Η ΠΡΑΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΥΒΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΓΗΣ ΣΕ ΧΡΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ (43o min)

Ναι. Το ένα είναι αυτό και το άλλο είναι αυτό που συζητήσαμε προηγούμενα, το άρθρο 25. Το ένα ρέμα της Γαλάζιας Ακτής και το άλλο του Αγ.Νικολάου

Αυτό δυστυχώς είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι, πολεοδομούμε αφού χτίσουμε και ο δεύτερος είναι, το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο είναι τόσο δαιδαλώδες και τόσο γραφειοκρατικό που ώσπου να πάρεις εγκρίσεις, πάρα πολλές φορές σε γυρνάνε πίσω για επικαιροποίηση. Τα τελευταία χρόνια εάν κάτι προχωρεί είναι γιατί οι τελευταίες κυβερνήσεις και αναφέρομαι στις τελευταίες τρεις – τέσσερις κυβερνήσεις έχοντας αντιληφθεί πλέον ότι αυτό δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται, βγάζουν διατάξεις όπου δίνουν παρατάσεις που δεν προβλεπόντουσαν από την αρχική νομοθεσία για εγκρίσεις που έχεις ήδη λάβει προ δεκαετίας που σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία θα έπρεπε να επικαιροποιηθούν, αλλιώς θα ξαναπηγαίναμε… πώς το λέει, μπρος-πίσω τα καράβια Γιάννη.

Εισφορά γης σε χρήμα, Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο θέμα, αυτό είναι για την Ανάβυσσο πιο πολύ. Στην Ανάβυσσο έχει ολοκληρωθεί, στην επέκταση της πρώτης κατοικίας έχει ολοκληρωθεί η πράξη εφαρμογής. Θεωρητικά λοιπόν θα έπρεπε μόλις ολοκληρώνεται η πράξη εφαρμογής να αποσταλούν οι εισφορές σε χρήμα. Αυτό δεν έχει γίνει.

Ακριβώς και έτσι προβλέπεται και από τη νομοθεσία. Αντ’ αυτού τι γίνεται; Κάθε φορά που κάποιος είτε θέλει να βγάλει μία άδεια οικοδομής, είτε έχει κάποιο λόγο να μεταβιβάσει και λοιπά έρχεται τότε και γίνεται μία διευθέτηση. Εντάξει, αυτό γινόταν για διευκόλυνση. Ποιο ήταν λοιπόν το επιχείρημα; Γιατί δεν είχαν αποσταλεί οι εισφορές; Διότι και έχει μία βάση, εγώ δεν λέω ότι δεν είχε βάση, δημιουργεί έναν προβληματισμό. Στον καιρό της πολύ μεγάλης κρίσης θα ήταν ακόμα ένα οικονομικό βάρος για τους ιδιοκτήτες. Από τα στοιχεία όμως που έχουμε από την πράξη εφαρμογής η πλειοψηφία, η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών δεν έχουν τόσο μεγάλες εισφορές. Είναι εισφορές της τάξης των 5.000 ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία. Υπάρχουν ελάχιστοι ιδιοκτήτες που πραγματικά οι εισφορές τους είναι πολύ υψηλές. Είναι προφανές λοιπόν ότι εάν δεν έρθει κάποιος σε συνεννόηση με έναν ιδιοκτήτη που έχει πολύ υψηλές εισφορές, είναι θέμα να τον καταστρέφει αν του το στείλει χωρίς συνεννόηση. Για να μην μείνουνε, μην μείνει η εντύπωση στους αγαπητούς δημότες ότι ωραία μας τα λέει ο Κυριακόπουλος και οι 5.000 σήμερα είναι λίγα λεφτά; Προφανέστατα όχι, προφανέστατα. Με τον κατώτατο, να μην πω το μέσο μισθό στα επίπεδα που είναι, είναι επίσης ένα σεβαστό και πολύ μεγάλο ποσόν. Απλώς υπάρχουνε και διευκολύνσεις και δόσεις άτοκες και ρυθμίσεις που τελικά θα μπορούσε και με την ανοχή να υπάρξει μία ρύθμιση χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα στον κόσμο, τα προβλέπει η νομοθεσία. Αυτό είχα πει ότι θα έπρεπε να αποσταλούν και να έρθουν να ρυθμίσουν τα μικρά ποσά. Ότι είναι πολύ μεγάλο που και αυτά θα πρέπει, εκεί είναι προφανέστατα ότι η Δημοτική Αρχή πρέπει να καλέσει αυτούς τους μετρημένους στα δάχτυλα δημότες και να γίνει μία συνεννόηση και εννοείται ότι, εάν υπάρχει δυσκολία να δούμε πόσο πίσω μπορεί να πάει.

ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ (50ο min)
Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή πολύ σωστά είχε ξεκινήσει να τροποποιήσει το γενικό πολεοδομικό σχέδιο ώστε να εντάξει χρήσεις. Αμφισβητεί κανείς ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη να υπάρχουν καταστήματα σε κάθε οικισμό; Είναι δυνατόν οι μεν δημότες να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν, να διατρέχουν χιλιόμετρα ακόμα και για τις πιο απλές καθημερινές ανάγκες, αν δούμε το γράμμα του νόμου όπως κάποιοι το ερμηνεύουν, από τη μία και από την άλλη επειδή οι ανάγκες που δημιουργεί η ζωή απαιτούν και δημιουργούν και λύσεις, πολλές φορές ακόμα και στο όριο της ερμηνείας του νόμου, είναι δυνατόν αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι να είναι δέσμιοι μία ζωή και αυτοί και οι επιχειρήσεις τους; Όχι. Άρα πολύ σωστά και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ξεκίνησε αυτή τη διαδικασία. Δυστυχώς πριν ολοκληρωθεί πέσαμε στην αλλαγή. Τώρα περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι και η θέση των νέων Υπουργών, θέλω να πιστεύω ότι στην επόμενη ευκαιρία που θα έχουμε να τα πούμε, που θα έχω την τιμή να με καλέσετε, θα μπορώ να σας μεταφέρω και τις απόψεις του Υπουργείου και να δούμε… εμείς βέβαια και έχουμε κάνει αίτηση για τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια και για την Ανάβυσσο και για τη Σαρωνίδα, θέλω να πιστεύω ότι θα προχωρήσουν. Εδώ επιτρέψτε μου να πω ότι, επειδή και η νομοθεσία αλλάζει στο σύνολό της και όταν οι μηχανικοί χρησιμοποιούν όρους, δεν είναι απλές λέξεις αλλά είναι όροι, ποια είναι η διαφοροποίηση της λέξης από τον όρο. Ότι ο όρος υπάρχει σε νόμο που εξηγεί τι σημαίνει. Δηλαδή, όταν πει ένας μηχανικός οικόπεδο, είναι σαφές ότι μιλάει για γεωτεμάχιο εντός σχεδίου. Όταν πει αγροτεμάχιο, είναι σαφές ότι μιλάει για γεωτεμάχιο εκτός σχεδίου. Όταν πει κληροτεμάχιο, είναι σαφές ότι μιλάει για αγροτεμάχιο που έχει προέλθει από διανομή, έτσι; Άρα αυτό είναι όροι. Όταν λέει κατοικία ένας μηχανικός, δεν εννοεί το σπίτι όπως ένας ιδιώτης. Εννοεί τον όρο που προβλέπει η νομοθεσία. Η νομοθεσία λοιπόν αυτή έχει αλλάξει. Εγώ λοιπόν εξακολουθώ να λέω, βέβαια αυτό πρέπει να το κατανοήσουνε και οι πολίτες και κάποιοι συνάδελφοι σε διάφορες θέσεις, γιατί καταλαβαίνετε ότι πάντα η νομοθεσία μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες, αλλά εδώ είναι πολύ ξεκάθαρα τα πράγματα. Δεν μπορεί λοιπόν να μένουμε στο μόνο κατοικία… εγώ να μείνω στο μόνο κατοικία. Πάμε να ανοίξουμε λοιπόν τι λέει στις χρήσεις γης τι σημαίνει κατοικία. Δηλαδή θέλω να πω ότι, εν μέρει θα μπορούσαμε έως ότου δώσουμε την τελική λύση με το ΓΠΣ, ΤΧΣ, ΤΠΣ, όπως θέλουμε ας το πούμε, όταν θα έχει γίνει πώς θα το λένε τότε, ελπίζω να το λένε ΤΠΣ και να γίνει άμεσα και υπάρχουν εκείνα τα νομοθετικά εργαλεία διότι τα πάντα ωριμάζουν στη ζωή, που μπορούν να δώσουν μία πρώτη λύση.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ 56ο min

Ο Δήμος είναι ενιαίος, το ότι το γυμνάσιο βγαίνει στα όρια μιας δημοτικής κοινότητας δεν σημαίνει ότι γίνεται 2ο Γυμνάσιο Αναβύσσου. Εκεί θα γίνει το γυμνάσιο Σαρωνίδας.

Μία πρώτη επαφή που έκανα με την ΚΤΥΠ μου είπε ότι αυτό είναι σύνηθες και θέλει μία επιπλέον έγκριση από την Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας. Άρα, δε μιλάμε για ίδρυση νέου γυμνασίου, δε μιλάμε για ίδρυση 2ου Γυμνασίου Αναβύσσου, μιλάμε για τις κτιριακές εγκαταστάσεις που έχει ανάγκη η Σαρωνίδα. Δεν θυμάμαι, πρέπει να ήμουνα πάρα πολύ νέος και είχα την τιμή να εκπροσωπώ (…) στο ΣΧΟΠ Ανατολικής Αττικής όταν είχε έρθει για να δώσουμε κατ’ εξαίρεση χρήσεις σε ένα διώροφο σπίτι. Αυτό είναι το Γυμνάσιο Σαρωνίδας και ακόμα αυτό είναι. Πρέπει να δώσουμε λύση. Τώρα, γιατί ο Δήμαρχος επέλεξε αυτήν τη θέση. Γιατί ο γνώμονας είναι τα πράγματα να προχωρούν και να προχωρούν κατά τον βέλτιστο δυνατόν τρόπο. Είχε γίνει μία πρόταση τροποποίησης του ρυμοτομικού στο 121 οικοδομικό τετράγωνο, όπου η απάντηση που έστειλε η Περιφέρεια άφηνε να εννοηθεί ότι, γίνεται μία ευρύτερη τροποποίηση. Είχε ζητήσει τον πλήρη κατάλογο όλων των ιδιοκτητών της περιοχής, με λίγα λόγια δεν φαινόταν ότι είχε μία θετική ματιά και πράγματι από τον έλεγχο που έκανα στο φάκελο διαπίστωσα ότι αυτό είχε παγώσει και ότι θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να βρουν το ισοζύγιο και από την πληροφόρηση που μου έδωσε και η υπηρεσία. Ποιο είναι το θετικό στα Βλάχικα. Είναι ότι υπάρχει ήδη ένα σχολείο, ότι υπάρχει ιδιοκτησία του Δήμου, της κοινότητας Αναβύσσου. Στην ιδιοκτησία αυτή έχει γίνει και το 2ο Δημοτικό και στο τότε τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο που είχε εγκριθεί για αυτό το σχολείο, το κομμάτι που ήταν κάτω από το σχολείο είχε χαρακτηριστεί για ανοιχτές αθλοπαιδιές. Η πρώτη λοιπόν σκέψη είναι να πάει εκεί. Είχα πει ότι θα φέρναμε το αίτημα προς συζήτηση, δυστυχώς αποδεκατιστήκαμε, δεν θέλω να επεκταθώ αλλά δεν ήμουνα μόνο εγώ εκτός από τους αιρετούς ο άνθρωπος που έπρεπε να παραμείνω σπίτι για ένα χρονικό διάστημα, μετά ήταν και οι γιορτές, έτσι αυτό καθυστέρησε. Έχω έρθει όμως σε επαφή με την ΚΤΥΠ και την επόμενη βδομάδα θα φύγει το αίτημα για την καταλληλότητα…(ΚΤΥΠ. Είναι η υπηρεσία που κατασκευάζει όλα τα δημόσια κτίρια, που έχει τις εγκρίσεις, σχολεία, νοσοκομεία τα πάντα. Έχει προέλθει από τη συνένωση του παλιού ΟΣΚ Η εταιρεία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.» ιδρύθηκε δυνάμει της διατάξεως της παρ.1 του άρθρου 132 του Ν.4199/2013, οιονεί καθολικός διάδοχος σε όλα τα δικαιώματα, απαιτήσεις και υποχρεώσεις της Ο.Σ.Κ. Α.Ε. )

Έχω κάνει τηλεφωνικές επαφές, αφενός αν γιατί αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα, δηλαδή ορθώς ρωτούν «μα θα κάνουμε ένα δεύτερο γυμνάσιο»; Άρα θέλουμε ίδρυση και πώς θα αιτιολογηθεί. Έτσι πήρα λοιπόν την πρώτη απάντηση ότι όχι, υπάρχει δυνατότητα να είναι εκτός ορίων δημοτικής κοινότητας, ο Δήμος είναι ενιαίος. Θα πρέπει λοιπόν να μας δώσουν την καταλληλότητα και μετά να κάνουμε αίτημα εφόσον έχουμε την καταλληλότητα, έχει δουλειά και η πιο πολύ δουλειά είναι ότι, πρέπει να έρθουμε σε επαφή, να ξεκαθαρίσουμε πώς γίνονται πλέον αυτές οι τοπικές παρεμβάσεις. Θα μπορεί να γίνει γιατί το τοπικό ρυμοτομικό θα μπορεί να τροποποιηθεί έτσι; Ή θα πρέπει να περιμένουμε το ΤΠΣ της Αναβύσσου, το οποίο θα μπει και κατά προτεραιότητα; θα είμαι σοφότερος μετά την συνάντηση που ήδη έχουμε συνεννοηθεί με το Δήμαρχο να κάνουμε στο Υπουργείο.

Όχι, «εάν» δεν υπάρχουν. Έχουμε το χώρο, είναι δικός μας, είναι σίγουρο ότι δεν είναι δασικό, γιατί είναι ένα πολύ μεγάλο κληροτεμάχιο εκεί, αλλά έχει και κομμάτια δασικά. Ευτυχώς δεν είναι δασικό γιατί είναι και αυτό ένα θέμα. Είμαι βέβαιος ότι θα πάρουμε καταλληλότητα, γιατί ήδη έχει δοθεί καταλληλότητα για σχολεία στην συγκεκριμένη περιοχή. Το «εάν» έχει να κάνει με την υλοποίηση του χρηματοδοτικού. Αυτό είναι χρονικό, δεν έχει την ίδια καθυστέρηση και βαρύτητα ή τα ίδια προβλήματα που συναντάμε ή που συναντήσαμε στην τροποποίηση του ρυμοτομικού στο 121 και συναντήσαν αυτά γιατί; Γιατί δεν έχουνε πού να αποδώσουνε κοινόχρηστους χώρους.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αν πραγματικά μπορούσε να προχωρήσει ή είχε προχωρήσει η λύση της τροποποίησης του ρυμοτομικού (έμπροσθεν του 121), δεν είχαμε κανέναν λόγο να το σταματήσουμε να πάνε κάπου αλλού. Είναι  ότι αυτό θα καθυστερούσε ήσει πάρα πολύ και με αβέβαια έκβαση και εκτιμούμε ότι ή θα έχει πολύ πιο θετικό και πιο γρήγορο αποτέλεσμα και είναι πιο πιθανό θετικό, η λύση που εμείς έχουμε σκεφτεί ως εναλλακτική.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΛΟΝΙ ΤΗΣ ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ (1:o5 hr)

Για να έχουμε καθαρές κουβέντες. Η αδειοδότηση έχει κάποιες προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να δούμε. Εμείς σεβαστήκαμε, εννοώ σαν Δήμος, γιατί πέρασε και στον προϋπολογισμό και στο τεχνικό πρόγραμμα, σεβαστήκαμε την επιθυμία και τις ανάγκες της κοινότητας, διότι πραγματικά είναι τεράστιες, άλλωστε έχουμε ζήσει και τα θέματα και τις τριβές που έχουν δημιουργηθεί ακριβώς λόγω του ότι χρειαζόμαστε περισσότερους αθλητικούς χώρους και βέβαια είναι στις προτεραιότητές μας να δώσουμε λύσεις ώστε τα παιδιά μας να έχουνε χώρους ασφαλείς όπου θα μπορούν να εκτονώνονται και να αθλούνται, γιατί αυτό θέλουμε, από κει και ύστερα θα δούμε πως θα μπορέσουμε να έχουμε μία τέτοια εγκατάσταση.

ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ 1:10 hr
Θέλετε να πούμε για τα σχέδια πρώτα. Λοιπόν, η Α’ κατοικία το έχουμε, νομίζω ότι το έχουμε εξαντλήσει. Η Β’ κατοικία, η Λάκκα, Μαύρο Λιθάρι, έχουνε κάποια τμήματα που έχουνε θέμα. Όχι, το Μαύρο Λιθάρι έχει άλλο θέμα. Η Λάκκα που έχει θέμα με περιοχές που έχουν πρόβλημα από τις υπάρχουσες ζώνες οικιστικού ελέγχου. Πρέπει να πάρουμε λοιπόν μία απόφαση. Ή να περιμένουμε το ΓΠΣ, σημερινό ΤΠΣ, για αυτό και έχουμε κάνει την… για να δούμε εάν μπορούμε να τροποποιήσουμε αυτές τις περιοχές, που δεν είναι πάρα πολύ εύκολο για να τις εντάξουμε ή να πάρουμε την απόφαση ότι, συνεχίζουμε τον πολεοδομικό σχεδιασμό χωρίς να συμπεριλάβουμε αυτές τις περιοχές. Την επόμενη εβδομάδα έχω συγκαλέσει μία συνάντηση, μία σύσκεψη όπου ευελπιστώ ότι θα μπορέσει να παρίσταται και ο κύριος Δασάρχης με όλους τους μελετητές, με το συντονιστή βέβαια των μελετητών τον κύριο Βαμβακάκη αλλά και όλους τους συνεργάτες του, για να πάρουμε αυτές τις τελικές αποφάσεις. Η δική μου θέση είναι ότι, ο πολεοδομικός σχεδιασμός πρέπει να τρέξει και όταν με το καλό προχωρήσουν αυτά και λυθούν τα εμπόδια που υπάρχουν για την ένταξη και υπολοίπων τμημάτων ευχαρίστως να πάμε σε νέες εντάξεις. Αλλά δεν είναι δυνατόν με συνεχείς τροπολογίες ή γιατί θέλουμε να εντάξουμε περιοχές που εκ των πραγμάτων δημιουργούν πρόβλημα και προσκόμματα στο σύνολο των διαδικασιών της έγκρισης του σχεδίου, να μένουμε εκεί αγκυλωμένοι.

Εγώ προτείνω βλέποντας και νομίζω ότι αυτό το βλέπουμε όλοι, όχι μόνο εγώ, πόσο αργές είναι οι διαδικασίες στο να τροποποιηθούν χρήσεις και περιοχές, ότι το να περιμένουμε το ΤΠΣ για τη Λάκκα, θα πάει πίσω όλη η Λάκκα. Εγώ προτείνω να εξαιρεθούν αυτές οι περιοχές, να τρέξει το υπόλοιπο τμήμα και όταν με το καλό και εάν καταφέρουμε να ξεκαθαρίσουμε το πλαίσιο και στα τμήματα που μας ενδιαφέρουν να τα προχωρήσουμε, να κάνουμε μία καινούργια μελέτη.

Όχι όλη η Λάκκα, δεν μιλάω, όχι μιλάω για τμήματά της μικρά.

Ναι, δε μιλάω για το σύνολο της Λάκκας. Γενικά με τον πολεοδομικό σχεδιασμό έχουμε θέματα. Η Β’ κατοικία πάει καλά. Στο Μαύρο Λιθάρι έχουμε ένα θέμα όπου δεν σας κρύβω ότι επειδή χάνουμε πολλούς κοινόχρηστους χώρους έχουμε και εκεί όχι συγκεκαλυμμένη, μία ευθεία, δεν θα πω απειλή, θα πω ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι, αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση μπορεί να μας πάνε σε πλήρη αναμόρφωση σχεδίου, καταλαβαίνετε τι αυτό σημαίνει. Με λίγα λόγια, τρεχάτε ποδαράκια μου και σε αυτή την περίπτωση. Πιστεύω ότι στην επόμενη συνάντησή μας θα είμαι λίγο πιο σωστός.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΤΑΛΕΙ ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΕΣ (1:16hr)

Τι απέγινε η κυκλοφοριακή Μελέτη Παλαιάς Φώκαιας. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ παλιό,
Για την τροποποίηση σύμβασης που αναφέρει έγγραφα του συλλόγου. Σε αυτό υπήρχαν κάποιες αιτιάσεις αν αντιλαμβάνομαι σωστά  ως προς τη σύμβαση της πολεοδομικής μελέτης. Αυτό έχει απαντηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, άρα δεν είμαι εγώ αρμόδιος να απαντήσω, δεν βρήκανε κάτι μεμπτό.
Αν ενημερώνεται και εμπλουτίζεται το GIS του Δήμου. Και θα ενημερωθεί και θα εμπλουτισθεί. Γενικά, υπήρχε ένα θέμα όντως με τις συμβάσεις. Οπόταν καταλαβαίνετε ότι και οι μελετητές αυτοί που δεν μπορούσαν να πληρωθούν και πληρωνόντουσαν μόνο με εντέλλεσθε του Δημάρχου του προηγούμενου και καλώς έκανε έτσι; Δεν θέλω να μένουνε σκιές, καλώς έκανε διότι ήταν διαδικαστικό το θέμα. Ποιο ήτανε το απλό; Όταν ήρθε ο Πέτρος ο Φιλίππου είπε, το να πηγαίνουμε χαρτζιλίκι – χαρτζιλίκι και με εντέλλεσθε και ένας που δεν ξέρει ή και ορθώς όποιος προβληματίζεται να ρωτάει και να λέει τι γίνεται, πάμε να το λύσουμε και αυτό κάναμε. Το στείλαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες, τελείωσε, οι συμβάσεις είναι καθαρές για αυτό έχουμε βάλει και λεφτά, να το δουν και οι μελετητές και να προχωρήσουνε γιατί έχει μείνει όντως πίσω. Ναι και θα ενημερωθεί και θα εμπλουτιστεί, αλλά καταλαβαίνετε ότι όλα έχουνε και την κινητήριο δύναμη.

Θα έλεγα ότι αυτό το GIS ο μελετητής το είχε κάνει σχεδόν δώρο, γιατί έχει πάρει το σύνολο των μελετών, όπου είναι και λογικό και τον ευχαριστούμε να υπάρχει και ένα ελάχιστο, μία ελάχιστη προσφορά αντίδωρο. Δεν μπορώ να πω, έτσι; Έχει ανταποκριθεί ο μελετητής, βέβαια όταν για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορεί και ο Δήμος να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις όχι λόγω έλλειψης χρημάτων έτσι; Σας είπα, επειδή είχε αυτό το θέμα. Εντάξει, ο προηγούμενος Δήμαρχος πόσα εντέλλεσθε να δώσει; Και το λέω πολύ καθαρά. Ο Δήμαρχος ο προηγούμενος το έκανε γιατί αλλιώς δεν θα προχωρούσε τίποτα και ξέραν το διαδικαστικό αλλά okay, να τρέξουμε λίγο και τις διαδικασίες αφού βλέπουμε ότι κάπου κολλάει η υπηρεσία.  Εντάξει, τέλος καλό, όλα καλά. Έχει λυθεί αυτό το θέμα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ Π ΦΩΚΑΙΑΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ (1:21hr)

Πρώτα από όλα δεν υπάρχει καμία μελέτη αλλά η ανάρτηση που έγινε είναι από την πρώτη συνάντηση της Δημοτικής Αρχής με το μελετητικό team που έχει την ευγενή καλοσύνη για ακόμα μία φορά ο ευεργέτης της περιοχής μας τον οποίον και ευχαριστούμε από καρδίας ο κύριος Μαρτίνος να χρηματοδοτεί, ώστε να δουν την περιοχή,  διότι και αυτό πρέπει να γίνει σε σύντομο χρόνο για αυτό ήταν και η παράκληση του Δημάρχου προς τον κύριο Μαρτίνο να χρηματοδοτήσει την επέκταση της μελέτης που είναι αληθές ότι είχε ζητήσει για την πλατεία της Παλαιάς Φώκαιας ο Πρόεδρος ο κύριος Τσαλικίδης από τον κύριο Μαρτίνο.

Μετά ζήτησε να γίνει επέκταση του μελετητικού αντικειμένου και να ενταχθεί σε αυτό και το παραλιακό μέτωπο, διότι υπήρχε μία παλιά μελέτη και ορθώς ο πρόεδρος έκρινε ότι ευκαιρία ήτανε να επικαιροποιηθεί και να ενσωματωθεί με τη νέα μορφή της πλατείας και γνωρίζοντας αυτά όταν ενημερωθήκαμε, όταν άνοιξε το πρόγραμμα «Τρίτσης» οι προσκλήσεις και είδαμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο κονδύλι της τάξης των 10.000.000 στην αστική αναζωογόνηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα αφορά σε μεγαλύτερες παρεμβάσεις και όχι σε μικρές πολλαπλές παρεμβάσεις, σκεφτήκαμε και συζητήσαμε με το Δήμαρχο και το αποφάσισε να προχωρήσει  σε μία εμβληματική μελέτη, εγώ πιστεύω ότι θα είναι και ένα εμβληματικό έργο εφόσον έχουμε την τύχη να χρηματοδοτηθεί και να το ξεκινήσουμε άμεσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και λαμβάνοντας υπόψιν ότι ήδη προχωρούσαν οι μελέτες για το τμήμα μέχρι το Plaza, επικοινώνησε ο κύριος Δήμαρχος με τον κύριο Μαρτίνο και του ζήτησε να χρηματοδοτήσει και το τμήμα μέχρι το 1ο Δημοτικό Σχολείο της Αναβύσσου.

Επειδή έχω αντιληφθεί ότι  και δημότες ανησυχούν γνωρίζοντας ότι είναι 25 μέτρα ο δρόμος, πάλι ερχόμαστε στους όρους, όταν λέμε λοιπόν 25 μέτρα δρόμο, για να καθησυχάσουν οι πάντες, μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνονται παρκινγκ, πεζοδρόμια μεγάλα, ποδηλατόδρομοι, έτσι; Άρα μπορώ να διαβεβαιώσω για δύο πράγματα. Ότι τα καταστήματα που υπάρχουν όχι μόνο δεν θα υποστούν ζημία, αντίθετα θα αναδειχθούν και πραγματικά η Καραμανλή θα γίνει ένας άξονας εφάμιλλος της Καλυβίων και νομίζω ότι τη ζούμε όλοι και καταλαβαίνουμε γιατί μιλάω, άρα πραγματικά να μην έχουνε κανέναν ενδοιασμό και προβληματισμό για αυτό. Δεύτερον. Επειδή αυτή η συνάντηση που ενημέρωσε το δελτίο τύπου ήτανε συνάντηση γνωριμίας της περιοχής από τους μελετητές και όχι μελέτη, συζήτηση μελέτης, τη μελέτη το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που υπάρχει θα είναι σε ανοιχτή και διαρκή διαβούλευση, για αυτό και παρακαλέσαμε τους μελετητές να κάνουνε άμεσα τις προμελέτες τους, τις προτάσεις τους, ώστε να τις δώσουμε και στα κοινοτικά συμβούλια και στην κοινωνία να τα γνωρίζει, να τα δει, να τα συζητήσουμε και νομίζω ότι αυτό που θα δουν, γιατί έχει δώσει δείγμα γραφής ο συνάδελφος που το έχει αναλάβει, θα ικανοποιήσει την συντριπτική πλειοψηφία, εύχομαι το σύνολο των δημοτών και θα άρει όποια αγωνία και προβληματισμό και των παρόδιων αλλά και του συνόλου της κοινωνίας.

Τίποτα δεν γίνεται ερήμην. Νομίζω ότι προηγούμενα ήμουνα πάρα πολύ σαφής, άλλωστε να σας πω κάτι; Δε χρειάζεται να δώσω εγώ εξηγήσεις ιδιαίτερες, έχει δώσει δείγμα γραφής ο ίδιος ο Πέτρος ο Φιλίππου. Εγώ δεν θα ξεχάσω ότι, η πρώτη φορά που λειτούργησα ως ενεργός πολίτης ήτανε με ΚΕΛ της Γερακίνας. Δεν θα ξεχάσω λοιπόν την τοποθέτηση του τότε και σημερινού Δημάρχου που όταν μέσα από τη συζήτηση με την κοινωνία στην ανοιχτή γενική συνέλευση που είχε γίνει στο πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού της Παλαιάς Φώκαιας, είδε ότι υπήρχε θέμα με την τοπική κοινωνία και δεν ήτανε θέμα γιατί έτσι δεν μ’ αρέσει, αλλά υπήρχε και μία επιχειρηματολογία που μπορεί κάποιος να συμφωνούσε, κάποιος να διαφωνούσε, αλλά ήτανε η πλειοψηφούσα άποψη της κοινωνίας της Παλαιάς Φώκαιας είπε ότι, εγώ χωρίς την κοινωνία τέτοιο έργο μεγάλο παρέμβασης δεν το προχωρώ.

Προφανέστατα λοιπόν όταν μιλάμε και για ένα τόσο εμβληματικό έργο δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την κοινωνία και είπα, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία μελέτη σε σχέση με αυτόν τον άξονα. Και εδώ θα μου επιτρέψετε να πω, πρώτα από όλα είμαι πραγματικά σε αμήχανη θέση διότι όπως είπα προηγούμενα έχουμε την τύχη να έχουμε έναν ευεργέτη, που είναι κοινό μυστικό ό,τι του ζητηθεί από όποιον άρα είναι και λίγο άχαρο κάποιες στιγμές να νιώθεις ότι γίνεται μέρος μίας ανούσιας συζήτησης μεταξύ αιρετών, δημοτών και λοιπά. Και πέρα από το άχαρο πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι, θα έλεγα δυσκολεύομαι να το συζητώ και ως μου είναι ακατανόητο η ανάρτηση, το κείμενο που ανήρτησε ο κύριος Πρόεδρος για δυο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι, με το καλημέρα της ανάληψης της Δημοτικής Αρχής από τον Πέτρο το Φιλίππου, επειδή ο Πρόεδρος ο Μανώλης ο Τσαλικίδης και πορεία έχει και είναι άνθρωπος που θέλει να ενεργεί, να βοηθήσει να προσφέρει, αμέσως λοιπόν με την ανάληψη σε συνεννόηση με το Δήμαρχο ζήτησε να προχωρήσει για χρηματοδότηση την υλοποίηση μιας μελέτης που είχε κάνει παλαιότερα για την πλατεία της Φωκαίας και βεβαίως δεν το αρνήθηκε ο Δήμαρχος και βεβαίως του παρεδόθη ο φάκελος και μπράβο του, το έτρεξε και το ενέταξε. Είναι επίσης ένα από τα έργα, για αυτό είχα πει και σε προηγούμενη, νομίζω σε Κοινοτικό Συμβούλιο ή σε Δημοτικό Συμβούλιο ότι η Φώκαια είναι από τις κοινότητες που έχουνε πολλά ώριμα, πολλές ώριμες μελέτες και το ενέταξε στην Περιφέρεια με 940.000. Άρα πού είναι και κανείς δεν του είπε γιατί ή μη το κάνεις, αντίθετα και πολύ σωστά και θα μου επιτρέψετε και κάτι άλλο, ότι όπως είπα και προηγούμενα αυτό που εν τέλει μετράει είναι η στάση ζωής μας και το έργο μας και εδώ θα διευκρινίσω γιατί μου είναι ακατανόητο, όπως μου ήταν ακατανόητο ότι κάποιοι κοινοτικοί σύμβουλοι και της Φώκαιας, ειδικά της Φώκαιας που δεν ανήκουν στο συνδυασμό του κυρίου Τσαλικίδη, με μεγάλη ευκολία έγραφαν από κάτω μπράβο, μπράβο και τι ωραία και λοιπά, θα τους κάνω μία ερώτηση μια και όλοι απευθύνουν ερωτήσεις τελευταία. Ήταν εν γνώσει τους το αίτημα του κυρίου Τσαλικίδη προς τον κύριο Μαρτίνο να χρηματοδοτήσει τη μελέτη της Παλαιάς Φώκαιας; Που πολύ καλά το έκανε. Ποιον είχε ενημερώσει τότε; Ποιος ήταν εν γνώσει; Πότε την είδαμε αυτή την μελέτη; Δεν θέλω να πω ότι κακώς το έκανε αλλά…

Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι, όλοι και φαίνεται από την πορεία του καθενός, προσπαθούμε και αυτό πρέπει να κάνουμε. Τώρα, είτε γιατί νιώθουμε πίεση χρόνου, είτε γιατί μας διέφυγε, μιλάω για το ξεκίνημα, με το να ξεκινήσεις κάτι, στην πορεία όμως πριν αυτό, όταν αυτό φτάσει να ωριμάζει σε μία φάση προμελέτης και λοιπά, είναι προφανέστατο ότι θα πρέπει να ενημερώνονται άπαντες και να έχουνε άποψη και να γίνει η ζύμωση στην κοινωνία. Λοιπόν, δεν υπάρχει καμία μελέτη, ήτανε συνάντηση γνωριμίας των μελετητών με το χώρο. Μόλις υπάρξει η πρώτη προμελέτη θα μπει σε δημόσια διαβούλευση. Εννοείται στις κοινότητες όσο και στο κόσμο.  Θα ήμουν ευτυχής αυτά πραγματικά να κλείσουνε, υπάρχει διάθεση συνεργασίας και εμείς το έχουμε αποδείξει με έργα. Ποτέ δεν αποκλείσαμε και δεν αποκλείουμε κανέναν και εν πάση περιπτώσει εάν κάποιος νιώθει ότι υπήρξε μια παράληψη και μία και ένα παράπονο, απολογούμαστε.

ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ 1:56 hr
Η Παλαιά Φώκαια έχει την ένταξη της ΑΤΕ που από την πρώτη μέρα την κυνήγησε ο κύριος Πρόεδρος ο Μανώλης ο Τσαλικίδης και την ενέταξε στην Περιφέρεια, εννοείται ότι με τη σύμφωνη γνώμη και συνδρομή του Δημάρχου.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι οικονομικά μεγάλο έργο, αλλά νομίζω ότι είναι ένα έργο που οφείλαμε στους προγόνους μας, (Δε μιλάω για τη Γερακίνα, μιλάω για το κοιμητήριο στο χωριό μας αναφέρομαι στο κοιμητήριο της Παλαιάς Φώκαιας), το οποίο δεν ήταν το πρόβλημά του μόνον ο δρόμος να τσιμεντοστρωθεί όπως κατά περιόδους γινόντουσαν συμπληρωματικά έργα τα κοινώς λεγόμενα μπαλώματα. Ήταν ένα έργο που η περιοχή το ζητούσε χρόνια, υλοποιείται αυτή τη στιγμή. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί. Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του δρόμου και του πεζοδρομίου, συνεχίζεται το έργο με την πλήρη περίφραξη του κοιμητηρίου και τον καθαρισμό του λόφου, διότι δυστυχώς αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι ότι αυτό θα τελειώσει, αυτή η κακή συνήθεια όταν γίνονται έργα μέσα στα κοιμητήρια να τα αφήνουν οι περισσότεροι εργολάβοι όπου να είναι, όπως να είναι στο λόφο γύρω – γύρω θα τελειώσει με την περίφραξη και θα μπούνε, δεν θα μπούνε, θα γίνει πλέον σεβαστός και ο κανονισμός που υπάρχει, που είναι για τα κοιμητήρια.

Αν απαριθμήσω τα έργα που έχουν υποβληθεί σε διάφορες πηγές χρηματοδοτήσεων, πολύ σημαντικό έργο, θέλω να εκθέσω για άλλη μία φορά τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες, έτσι; Είναι  ένα από τα έργα, ένα από τα έργα των δεξαμενών και αναφέρομαι στην αποκατάσταση του συνόλου των δεξαμενών του Δήμου μας, όπου πέραν όλων των άλλων δεν θα τα απαριθμήσω τώρα, μας εγκρίθηκε και ένα έργο 210.000 για τις επισκευές των δεξαμενών του Δήμου. Έχουνε πέσει πάρα πολλά χρήματα και την προηγούμενη χρονιά και αυτή και με χρήματα του Δήμου και επίσης και κομμάτια πολύ μεγάλα έργα σε ό,τι αφορά την ύδρευση, όπου συμπεριλαμβάνει και κατασκευές δεξαμενών. Σήμερα μπαίνανε οι καινούργιοι πίνακες, αυτά όμως τα θεωρούμε εμείς ότι είναι κομμάτι της καθημερινότητας που δεν τα συζητάμε, μπαίναν καινούργιοι πίνακες στην δεξαμενή, στην πάνω δεξαμενή του Θυμαριού, έχει βγει ήδη, θα έρθει μέσα στις επόμενες μέρες η δεύτερη αντλία που τη βγάλαμε τον προηγούμενο μήνα για να πάει για επισκευή, για να υπάρχει (…) να μην έχουμε πρόβλημα. Προχωρεί ένα μικρό κομμάτι που υπάρχει στο Θυμάρι που είχανε κάνει αίτηση οι άνθρωποι που το έθεσε και ο Πρόεδρος, έχει και αυτό εγκριθεί, θα γίνει άμεσα. Νομίζω ότι αυτά τα μικρά δεν ενδιαφέρουν εδώ, δεν έχουμε συζητήσει τόσα και τόσα. Τώρα έχουμε κάνει μία εκπομπή μόνο για τα έργα και απορώ πως κάποιοι αναρωτιούνται αν έχουμε υποβάλει έργα.

Υλοποιήσαμε και το 1ο την ύδρευση, την πρώτη δημοπράτηση, το Νοέμβριο θυμίζω στη Σαρωνίδα τα 2.500.000 έτσι; Το παλεύαμε χρόνια. Εξήγησα το λόγο και εδώ είμαι να ακούσω μήπως εγώ κάτι δεν έχω ενημερωθεί σωστά από την υπηρεσία μου.

Το παλιό δημοτικό (1:40 hr) Για το παλιό δημοτικό έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια από τους προηγούμενους, πολύ σωστά. Όταν εκδίδεις μία οικοδομική άδεια η αρμόδια υπηρεσία, η πολεοδομία σου λέει και ποιες μελέτες χρειάζονται. Η πολεοδομία λοιπόν είχε κρίνει και ορθώς ότι δεν απαιτείτο έγκριση μελέτης πυρασφάλειας από την πυροσβεστική. Αυτοί το κρίναν, οι δημόσιοι λειτουργοί. Οι συνάδελφοι όμως στην Περιφέρεια είχαν άλλη άποψη. Πήγαμε λοιπόν, για να μην μακρηγορούμε, πήγαμε σήμερα με το Δήμαρχο και ο πυροσβέστης, ο Αξιωματικός που τα χειρίζεται και ο Διοικητής, οι άνθρωποι δεν μπορώ να πω, καταλάβανε ότι υπήρχε και πολύ μεγάλη καθυστέρηση, είπαν αυθημερόν θα μας το δώσουν. Όντως μας το δώσανε, δυστυχώς όταν το είδαν έκριναν ότι θέλει μία μικρή συμπλήρωση για να είναι πολύ σαφές που αναφέρεται, , είπαμε κάποια τμήματα μικρά της επέκτασης των WC από πίσω, αυτά τα έχουμε πάει, τα έχουνε δει. Περιμένουν αυτό για να φύγει.Αύριο όντως θα το έχουνε

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΟΡΟΦΟ ΣΤΗΝ Π ΦΩΚΑΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΥΠΑΡΞΗΣ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΟΜΒΡΙΩΝ (1:41hr)

Με αυτό είμαστε πολύ άτυχοι, διότι το είχαμε υποβάλει αυτό στο Φιλόδημο.
Μετά δυστυχώς ο Φιλόδημος, όταν ήρθε η νέα κυβέρνηση που άλλαξε το Φιλόδημο δεν το πέρασε στις γέφυρες που είχε περάσει και τώρα θα το υποβάλλουμε στο ΕΠΠΕΡΑΑ. Θέλω να πιστεύω, παρότι εκεί η πρόσκληση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη, μάλλον αφήνει να εννοηθεί ότι αφορά σε άλλου είδους κτίρια, επειδή όμως θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό κτίριο που αποτελεί τοπόσημο για την περιοχή μας, γιατί είναι πάνω στην παραλιακή, είναι ένα κτίριο που πραγματικά θα δώσει τόνο στην περιοχή έτσι όπως θα ολοκληρωθεί και θα γίνει τοπόσημο ως πολιτιστικό κτίριο και κέντρο αναφοράς. Θέλω να ελπίζω ότι θα είμαστε πιο τυχεροί αυτή τη φορά.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΥΠΑΡΞΗΣ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΟΜΒΡΙΩΝ
Έχει δίκιο. Υπάρχει μεγάλη υστέρηση. Έχει επανασυζητηθεί και έχουμε το πράσινο φως από το Δήμαρχο και είναι δέσμευση και επιθυμία του συνόλου των Αντιδημάρχων.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΥΚΩΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ (1:46).

Σε αυτό δεν είμαι έτοιμος να σας απαντήσω, διότι δεν το έχουμε συζητήσει. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι, η εκτίμησή μου είναι ότι η πολιτεία και αναφέρομαι γενικά και αυτό δεν έχει να κάνει με την κυβέρνηση, βάλατε τώρα μία πολύ μεγάλη κουβέντα, σας λέω την δική μου άποψη γιατί εκτιμώ ότι πρέπει και οι δημότες να ξέρουν και τις προσωπικές μας θέσεις, είναι ότι ο χώρος των Αλυκών οφείλει να αξιοποιηθεί, αλλά με κυρίαρχο και πρωταρχικό λόγο των δημοτών όπως αυτοί εκφράζονται μέσα από τους εκπροσώπους τους.

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΛΥΣΤΡΩΝ (1:50)
Η κυβέρνηση ψήφισε ένα νόμο και έδωσε ένα περιθώριο μέχρι τέλη Μαρτίου να κατατεθούν οι αιτήσεις, τοπογραφικό, αποτύπωση, βυθομέτρηση κλπ για την τακτοποίηση. Το έχουμε συζητήσει, έχουμε κάνει τις αυτοψίες, έχουμε βρει το μελετητή, μικρό το κονδύλι, μεγάλο το έργο. Η νομιμοποίηση από τις γλύστρες. Τις γλύστρες που ρίχνουμε τα σκάφη και αυτό εδώ επειδή επίσης ακούω διαρκώς να κατηγορούμαστε. Μία είναι στην Ανάβυσσο, μια είναι στο Μαύρο Λιθάρι υπό αίρεση. Υπό αίρεση σας λέω γιατί νομίζω ότι δεν έχει προσβασιμότητα άρα και η τρίτη είναι πριν το Πεύκο.
Ο Δήμος αναθέτει τη μελέτη για να γίνει η νομιμοποίηση. Αφού γίνει η νομιμοποίηση, μετά θα δούμε πώς γίνεται και η αποκατάσταση. Απλώς αυτό δείχνει και το ενδιαφέρον του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής και αν αυτό δεν είναι, γιατί ακούω διαρκώς ότι έχουμε εγκαταλείψει την τουριστική μας προβολή και δεν κάνουμε τίποτα για τον τουρισμό μας. Δεν κάναμε πέρυσι, τι εννοούν λοιπόν δεν κάναμε τίποτα; Ότι πέρυσι δεν κάναμε διαφημιστική καμπάνια. Ναι, ήταν τέτοιες οι συνθήκες που επιλέξαμε να κρατήσουμε το κονδύλι των 18.000 για να το χρησιμοποιήσουμε φέτος. Ελπίζω και θέλω να είμαι αισιόδοξος αλλά να με δικαιώσει και η ζωή, να είναι ένα τελείως διαφορετικό καλοκαίρι από το περσινό, να είναι ένα καλοκαίρι όπως το έχουμε ζήσει από τα παιδικά μας χρόνια και όπως ευελπιστούμε να το ζούμε από δω και μπρος εμείς, τα παιδιά μας και οι απόγονοί μας.

Εμείς λοιπόν, τι σηματοδοτεί η Δημοτική Αρχή και εγώ θα το πω γιατί, το τρέχει και γιατί είναι και το πιστεύω του και ο Δήμαρχος ο Πέτρος ο Φιλίππου με το να εκταμιεύει χρήματα για τη νομιμοποίηση από τις γλύστρες γιατί το λέει ο ίδιος. Είμαστε η ανάσα ή μία από τις βασικές ανάσες του λεκανοπεδίου, το να έχεις ένα βαρκάκι για να πας για ένα ψάρεμα ή για μία αναψυχή δε σημαίνει ότι σε κατατάσσει στους έχοντες και κατέχοντες και οφείλουμε να δίνουμε διέξοδο και ανάσες στο σύνολο των πολιτών. Άρα καταρχήν αυτό μας ενδιαφέρει και δεν το βλέπουμε στα στενά πλαίσια του δούναι – λαβείν και του ανταποδοτικό πάντα.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω, είναι και τιμή που με καλείτε, είναι εκτός από καθήκον μου χαρά μου να ενημερώνω εσάς τους δημότες μας. Οφείλουμε και να πράττουμε και να ενημερώνουμε και αυτό το κάνουμε πάντα και είμαι πάντα στη διάθεσή σας και εύχομαι και για αυτό προσπαθούμε να έχουμε νέα ευχάριστα που θα σηματοδοτούν την πρόοδο και την ανάπτυξη της περιοχής μας και θα ανταποκρινόμαστε στις ελπίδες και στα θέλω των δημοτών μας, γιατί αυτό τους υποσχεθήκαμε όταν τους ζητάγαμε την ψήφο. Εμείς λοιπόν θέλω να πιστεύω ότι, πάντα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και πάντα μπορεί να υπάρχουν και οι διαφορετικές απόψεις, αυτό που θέλω να πιστεύω είναι ότι, όσο περνάει ο χρόνος οι δημότες μας αντιλαμβάνονται ότι δεν είχαμε κούφια λόγια, ότι δεν είμαστε ομάδα και επιτρέψτε μου να το πω διότι πραγματικά είμαστε ομάδα, ομαδάρα θα έλεγα με έναν πολύ καλό coach ο οποίος φρόντισε εκτός από το να μας συντονίζει, να μας κάνει και φίλους και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις που θέτουμε, έτσι; Συζητάμε, συνθέτουμε και  εν κατακλείδι συμφωνούμε, στοχεύουμε και δρούμε όλοι μαζί και το κάνουμε για να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης των δημοτών μας. Άρα εγώ σας ευχαριστώ.
Γεια σας, καλό βράδυ, καλή χρονιά.

Categories