Στην Αθήνα με οικονομική ατζέντα ο υπ. Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας

Συναντήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Νίκο Δένδια και τον αν. υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, θα έχει σήμερα ο Μπουγιάρ Οσμάνι που επισκέπτεται την Αθήνα. Η ατζέντα των επαφών του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας περιλαμβάνει τις διμερείς σχέσεις, την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και το ζήτημα των εμπορικών σημάτων. Επίσης θα υπογραφούν τρία μνημόνια συνεργασίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας στις 12 το μεσημέρι. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, οι συζητήσεις θα εστιάσουν σε ζητήματα διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, καθώς και σε θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Μετά το πέρας των συνομιλιών, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας θα υπογράψουν τρία Μνημόνια Συνεργασίας. Πρόκειται για τα εξής:

Για τη συνεργασία του Enterprise Greece με τον αντίστοιχο φορέα της Βόρειας Μακεδονίας (Invest North Macedonia)
Για θέματα Πολιτικής Προστασίας
Για τη συνεργασία των διπλωματικών ακαδημιών των δύο χωρών.
Η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος θα συζητήσει με τον Μπουγιούρ Οσμάνι μετά τις 3 μ.μ. ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ε.Ε., Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Στις 16.30, τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, το ταξίδι του Μπουγιάρ Οσμάνι στην Αθήνα στόχο έχει την ανταλλαγή πληροφοριών και τον συντονισμό των μελλοντικών δραστηριοτήτων, με σκοπό τη διαμόρφωση και προώθηση του διαλόγου μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο γειτονικών χωρών.

O Μπουγιάρ Οσμάνι εξήγησε ότι η Βόρεια Μακεδονία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις με την Ελλάδα, που είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εμπορικούς εταίρους και επενδυτές στη χώρα και με την οποία έχει ήδη επιτευχθεί αξιοσημείωτο επίπεδο συνεργασίας. Τόνισε δε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Βόρειας Μακεδονίας, όχι μόνο προς την κατεύθυνση της πολιτικής σταθερότητας, αλλά και με την έννοια της ανάγκης για ευρύτερες οικονομικές ανταλλαγές και συνεργασία.

Επίσης, στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας σημειώνεται ότι ο στόχος παραμένει οι δύο χώρες να βρουν, μέσω των επιχειρηματικών κοινοτήτων τους, τις καλύτερες λύσεις για τη ρύθμιση ζητημάτων που άπτονται των εμπορικών σημάτων, των εμπορικών ονομασιών και των ονομασιών προέλευσης, γεγονός που θα συμβάλλει στην πιο εντατική συνεργασία ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα.

efsyn.gr

Categories