Έρχονται διώξεις Ρεπουμπλικανών για εμπλοκή στην εισβολή στο Καπιτώλιο;

Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, δήλωσε ότι είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπο με ποινική δίωξη οποιοδήποτε εκλεγμένο μέλος του Κογκρέσου αποδειχτεί ότι ήταν συνεργοί στη βίαιη επίθεση οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά σε συνέντευξη Τύπου η ίδια κατηγόρησε ορισμένους Ρεπουμπλικάνους ότι βοήθησαν τους υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου. Η βουλευτής, Μίκι Σέριλ, άλλωστε έχει πει πως είδε συναδέλφους της να οδηγούν ομάδες σε «αναγνωριστικές» ξεναγήσεις στο κτίριο την προηγούμενη ημέρα της εισβολής.

Η Αστυνομία του Καπιτωλίου διερευνά αν μέλη του Κογκρέσου έκαναν τις «ξεναγήσεις» στις 5 Ιανουαρίου. «Το θέμα βρίσκεται υπό διερεύνηση», δήλωσε η εκπρόσωπος της Αστυνομίας του Καπιτωλίου, Εύα Μαλέκι.

Περισσότεροι από 30 Δημοκρατικοί βουλευτές ζήτησαν πληροφορίες από τους εν ενεργεία φρούραρχους της Βουλής και της Γερουσίας και τον εν ενεργεία αρχηγό της Αστυνομίας του Καπιτωλίου για το ποιοί βρίσκονταν μέσα στο κτίριο στις 5 Ιανουαρίου.

Εκατοντάδες ποινικές έρευνες
Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει 175 ποινικές έρευνες και ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τις 300 μέχρι την Παρασκευή, δήλωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας.

Παράλληλα, Εσωτερικές έρευνες ξεκινήσαν στους κόλπους τόσο του υπουργείο του Δικαιοσύνης όσο και εκείνο της Άμυνας, για να αξιολογήσουν την προετοιμασία τους και την απάντησή τους στην επίθεση εναντίον του Καπιτωλίου, ανακοίνωσαν χθες οι γενικοί επιθεωρητές τους.

Ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Δικαιοσύνης Μάικλ Χόροβιτς, εξήγησε πως σκοπεύει να καθορίσει εάν «τα πρωτόκολλα, οι πολιτικές και οι υφιστάμενες διαδικασίες» στο υπουργείο αυτό, που επιβλέπει το FBI, «επηρέασαν την ικανότητα των υπηρεσιών του να προετοιμαστούν και να απαντήσουν αποτελεσματικά» σε αυτά τα γεγονότα.

Μια αναφορά της υπηρεσίας πληροφοριών της Αστυνομίας του Καπιτωλίου προειδοποιούσε στις 3 Ιανουαρίου ότι το Κογκρέσο μπορεί να αποτελέσει στόχο βίαιων διαμαρτυριών από υποστηρικτές του Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Washington Post, που αναφέρει πως η εσωτερική αναφορά δεν φαίνεται να κοινοποιήθηκε ευρέως με άλλες υπηρεσίες δυνάμεων επιβολής του νόμου.

Παραιτήθηκε ο υπουργός Υγείας
Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ λόγω των αιματηρών γεγονότων τα οποία χαρακτήρισε ως «επίθεση στη δημοκρατία μας και στην παράδοση ειρηνικών μεταβάσεων εξουσίας».

Σε επιστολή προς τον Τραμπ, με ημερομηνία 12η Ιανουαρίου, ο Αζάρ αναφέρθηκε σε αυτά που χαρακτήρισε ως επιτυχίες της κυβέρνησης, όπως την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορονοϊού και θεραπευτικών μεθόδων, που, όπως είπε, έσωσαν «εκατοντάδες χιλιάδες, ακόμα και εκατομμύρια ζωές Αμερικανών».

Ωστόσο, ο Αζάρ, ο οποίος θα παραμείνει στο πόστο του υπουργού Υγείας μέχρι την ημέρα ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, εξέφρασε ανησυχία ότι η εισβολή του όχλου υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο και οι αβάσιμοι ισχυρισμοί του απερχόμενου προέδρου για ευρεία εκλογική νοθεία «απειλούν να αμαυρώσουν αυτές και άλλες ιστορικές κληρονομίες αυτής της κυβέρνησης».

efsyn.gr

Categories