«Ανοιξε η κονσέρβα με τα σκουλήκια»

Απόστολος Λυκεσάς

Απόφοιτη της Φιλοσοφικής δημοσιοποίησε τη δραματική εμπειρία της μέσα στο γραφείο του καθηγητή, ανοίγοντας τον δρόμο και σε άλλες δέκα γυναίκες να μιλήσουν ανοιχτά για αντίστοιχα περιστατικά με τον ίδιο άνδρα.

«Eπιτέλους, άνοιξε η κονσέρβα με τα σκουλήκια»! Η δηκτική παρατήρηση ανήκει στην καθηγήτρια Φιλοσοφικής του ΑΠΘ, Ελένη Χοντολίδου, μετά τη δημοσιοποίηση καταγγελίας ότι καθηγητής του ΑΠΘ είχε κάνει «θεσμό» τις παρενοχλήσεις φοιτητριών στο γραφείο του, με πρόσχημα πάντα εκπαιδευτικά ζητήματα.

«Η δημοσιοποίηση της καταγγελίας που έκανε η Σοφία Μπεκατώρου ήταν το έναυσμα να μιλήσουμε, θέλαμε να το βγάλουμε από μέσα μας, να το πούμε, αυτό που ήτανε κοινό μυστικό στους διαδρόμους είκοσι χρόνια» λέει στην «Εφ.Συν.» η γυναίκα, απόφοιτη της Φιλοσοφικής, που δημοσιοποίησε τη δραματική εμπειρία της σε κλειστή ομάδα αποφοίτων του Ιστορικού Τμήματος στο facebook.

Τη δημοσίευσε το parallaximag.gr προκαλώντας σάλο. «Αυτή η πληγή δεν κλείνει ποτέ» μας λέει. Απευθυνόμενη μάλιστα στους καθηγητές -όπως είχε κάνει και όταν συνέβη η παρενόχληση- λέει πως «θα θέλαμε οι καθηγητές που γνωρίζουν να μην προσποιούνται το αντίθετο, να σταματήσουν την αλληλοκάλυψη. Φτάνει».

Στην αρχική ανάρτησή της περιέγραψε το γεγονός: «Εχω πάει στο γραφείο του να ρωτήσω τον βαθμό μου και δεν μου έλεγε τον βαθμό απλά μου έπιασε την κουβέντα και με ρωτούσε τι βαθμό πιστεύω ότι πήρα. Μου έκανε κομπλιμέντα τύπου “τι ωραία μάτια έχεις και τι ωραίο στήθος” (επί λέξει) και ότι έχω ανασφάλειες, το βλέπει στα μάτια μου. Δε με άφηνε να φύγω όσο προσπαθούσα ευγενικά και εγώ να φύγω (θυμάμαι είχε έρθει ένας μεταπτυχιακός φοιτητής και παρακαλούσα να κάτσει για να μη μου συμβεί κάτι). Οταν εν τέλει σηκώθηκα να φύγω με πίεζε να μου δώσει ένα φιλί. Τα υπόλοιπα απλώς τα διέγραψα από τη μνήμη μου από το σοκ. Δεν ξέρω πώς έφυγα, ευτυχώς δε συνέβη κάτι άλλο. Εφυγα όσο πιο γρήγορα μπορούσα».

Και άλλα περιστατικά
Φαίνεται ότι δεν ήταν μεμονωμένη περίπτωση. «Αλλες δέκα γυναίκες προχώρησαν σε καταγγελία για τον ίδιο καθηγητή» μας λέει, σημειώνοντας πως «το περιστατικό ήταν και είναι τραγικό. Τα χρόνια που ακολούθησαν προσπάθησα να απομακρύνω το γεγονός και να το αποβάλω. Βέβαια αυτά τα ζητήματα δεν τα διώχνουμε τελείως και ποτέ. Τώρα μπορώ να το συζητάω με τον νυν σύντροφό μου και τις φίλες μου, τώρα απλά το συζητάμε και φροντίζουμε να προστατέψουμε τα μικρότερα κορίτσια. Να είναι πιο υποψιασμένα από ό,τι εμείς πριν από δέκα χρόνια».

Οπως αναφέρει άλλη ανάρτηση πρώην φοιτήτριας στην κλειστή ομάδα του facebook: «Πήγα στο γραφείο του για να μου δώσει θέμα για την εργασία. Μου μιλούσε πολύ ήρεμα κι ευγενικά, μου έλεγε ότι είμαι πολύ όμορφη κοπέλα, ότι αποπνέω μια ευχάριστη αύρα, ότι έχω πολύ ωραίο χαμόγελο. Με ρώτησε από πού είμαι, πώς τα πηγαίνω με τη σχολή, τι σκέφτομαι να κάνω μετά.

Αφού ήμουν μέσα στο γραφείο του κι εγώ δεν ξέρω πόση ώρα, έξω περίμεναν ουρά οι φοιτητές, σηκώθηκα να φύγω, φανερά αμήχανη, νιώθοντας εξαιρετικά άβολα. Μου είπε ότι δεν αντέχει, τόσο πολύ του αρέσει η αύρα μου, που θέλει να μου κάνει μια αγκαλιά, οπότε ήρθε και κόλλησε πάνω μου. Δε θυμάμαι πόση ώρα κράτησε, θυμάμαι μόνο ότι έπαιζε μουσική, ότι φορούσε έντονο άρωμα κι ότι εγώ είχα μείνει κόκαλο κι ακίνητη. Βγήκα σε κατάσταση σοκ».

Σημειώνει η κ. Χοντολίδου: «Συμβαίνει και στα Πανεπιστήμια, συμβαίνει (και συνέβαινε πάντοτε, περίπου ως προϋπόθεση για να εξελιχθεί μια γυναίκα, όχι αναγκαστικά βιασμός αλλά ανοχή σε σεξιστική συμπεριφορά) και στο ΑΠΘ. Κάποιοι έχουν αφυπηρετήσει, κάποιοι δεν είναι εν ζωή, κάποιοι υπηρετούν ακόμη. Κάποιος (από διπλανό ΑΕΙ) τύφλωσε τη γυναίκα από το ξύλο, κάποιος άλλος σε μας έχασε αθόρυβα τη θέση του. Την περίπτωση είχε αναλάβει με δυναμισμό και διακριτικότητα η Ζώγια Χρονάκη. Δίνουμε στις φοιτήτριές μας ως άντρες και ως γυναίκες που διδάσκουμε στο ΑΠΘ την αίσθηση ότι αυτά είναι απαράδεκτα; Οτι θα σταθούμε πλάι τους όταν και εάν συμβεί; Ή είμαστε σαν τον λέκτορα που σιώπησε;» Η καταγγέλλουσα είχε απευθυνθεί σε νεαρό μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού, που της απάντησε ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα γιατί ήταν… απλώς λέκτορας.

efsyn.gr

Categories