Δικαιωμένοι οι έμποροι, κίνηση στην αγορά, μίνι ουρές σε πολυκαταστήματα

Ικανοποιητική εκκίνηση, αλλά χωρίς έκρηξη τζίρου ● Ιδιαίτερα αισιόδοξη εικόνα από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας.
Θετικός, χωρίς μεγάλες εκπλήξεις, είναι ο απολογισμός από την πρώτη ημέρα επανεκκίνησης του λιανεμπορίου, καθώς το καταναλωτικό κοινό, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, έσπευσε για ποδαρικό στα μαγαζιά, γεμίζοντας τους εμπορικούς δρόμους, αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία δοκιμάστηκαν από τον συνωστισμό. Το στοίχημα τώρα, όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποι των εμπορικών συλλόγων, είναι να καταφέρουν να ρευστοποιήσουν το αδιάθετο χειμερινό εμπόρευμα ώς το τέλος της εκπτωτικής περιόδου.

Πρωινό περίπατο και επισκέψεις σε καταστήματα στον πεζόδρομο της Ερμού έκαναν χθες ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης και Ν. Παπαθανάσης, μαζί με τον πρόεδρο του ΕΣΑ Σταύρο Καφούνη, αξιοποιώντας επικοινωνιακά τις θετικές αντιδράσεις για το άνοιγμα της αγοράς, έπειτα από περίπου δυόμισι μήνες λοκντάουν.

Σύμφωνα με πηγές της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας η χθεσινή Δευτέρα ήταν «μια κανονική ημέρα. Κάτι κινήθηκε, χωρίς να παρατηρείται κάποια έκρηξη του τζίρου». Οσο για τις ουρές που παρατηρήθηκαν η ΕΣΕΕ τονίζει ότι αφορούν μεγάλες αλυσίδες, πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα. Περιμένοντας πώς θα κινηθεί η αγορά τις επόμενες ημέρες, η ΕΣΕΕ αποφεύγει να δώσει αριθμητικές προβλέψεις, κρατώντας αποστάσεις από τις εκτιμήσεις εμπορικών συλλόγων για την ανάκτηση του 50% του τζίρου των εκπτώσεων, δηλαδή 2,5 δισ. ευρώ.

Πιο αισιόδοξη εικόνα μεταφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης: «Η αγορά λειτούργησε ιδιαίτερα ικανοποιητικά, δεν δημιουργήθηκε κανένα ευτράπελο, τηρήθηκαν οι αποστάσεις τόσο έξω όσο και μέσα στα καταστήματα και ο τζίρος ήταν αυτός μιας καλής ημέρας. Το σημαντικότερο τώρα είναι να τηρήσουμε όλοι τα υγειονομικά πρωτόκολλα, γιατί προηγείται η δημόσια υγεία και δεν θέλουμε ούτε ένας συμπολίτης μας να διακινδυνεύσει».

Ανεξάρτητα από το άνοιγμα της αγοράς, τα εμπορικά επιμελητήρια εξακολουθούν να πιέζουν για να ληφθούν στοχευμένα μέτρα για το εμπόριο και γενναίες διευκολύνσεις για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία. Δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 90% για μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση προανήγγειλε χθες με δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό ύψους 450 εκατ., και αναμένεται να ανακοινωθεί ώς το τέλος του μήνα, αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για το ανώτατο ύψος των δανείων. Αν οριστεί στα 30.000 ευρώ, θα ωφεληθούν ώς και 16.000 επιχειρήσεις, ενώ αν ανέβει στα 50.000 ευρώ, ο αριθμός των επιχειρήσεων θα μειωθεί στις 9.000 επιχειρήσεις.

efsyn.gr

Categories