Το 2021 δε μας έφερε από τα ξένα το Harrods, αλλά το πασίγνωστο διεθνές κίνημα καταγγελίας των βιαστών και των κακοποιητών
Η γνωστή έκφραση λέει ότι οι ειδήσεις σκάνε σαν βόμβες και πράγματι η είδηση της επώνυμης καταγγελίας που έκανε η Σοφία Μπεκατώρου έσκασε σαν μισός τόνος ΤΝΤ. Η ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας ΟΧΙ δεν είχε κάτι καλύτερο να κάνει στη ζωή της αυτές τις πρώτες βδομάδες της νέας χρονιάς, οπότε κατονόμασε τον άνθρωπο που την κακοποίησε σεξουαλικά σε νεαρή ηλικία, 23 χρόνια πριν.
Προς γενική έκπληξη, ήταν ένα θεσμικό πρόσωπο με κονέ, εξουσία κι επιρροή, επί πολλά χρόνια παράγοντας του αθλήματος και μέλος της Νέας Δημοκρατίας: Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και μέλος του ΔΣ της από τα 90s μέχρι σήμερα, Αριστείδης Αδαμόπουλος. Έτσι, η χρυσή Ολυμπιονίκης εγκαινίασε επίσημα το ελληνικό #MeToo, το διεθνές κίνημα στα πλαίσια του οποίου γυναίκες μίλησαν και συνεχίζουν μιλούν δημόσια για τους (συνήθως) ισχυρούς άνδρες που τις βίασαν, τις κακοποίησαν και τις εκμεταλλεύτηκαν.
Τελείως τυχαία, ας πούμε, στην αρχή η ΕΙΟ έριξε και μια κατσάδα στην κ. Μπεκατώρου:
«Με αφορμή την δημόσια τοποθέτηση της Ολυμπιονίκου κ. Σοφίας Μπεκατώρου, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία δηλώνει ότι μέχρι πρόσφατα δεν είχε λάβει καμία επιστολή ή έστω άτυπη καταγγελία σχετικά.
Ωστόσο, ακόμη κι αν είχε λάβει ανεπίσημη καταγγελία, η Ομοσπονδία θα ήταν άτεγκτη στην αντιμετώπιση τέτοιου φαινομένου.
Επειδή, όμως, δεν πρέπει να πλανάται οποιαδήποτε σκιά για οποιονδήποτε, παροτρύνουμε την καταγγέλλουσα, εφόσον πήρε την πρωτοβουλία έστω και μετά τόσα χρόνια να μιλήσει σχετικά με αυτό το δυσάρεστο περιστατικό, να γίνει συγκεκριμένη, και η Ομοσπονδία, εφόσον εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα πράξει τα δέοντα.»
Όπως είπαμε και παραπάνω, αυτό συμβαίνει” γιατί αυτό είναι το καλύτερο πράγμα που έχουν να κάνουν εκείνη τη στιγμή. Συνήθως το κάνουν για να κερδίσουν δόξα, φράγκα και προσκλήσεις σε talk show. Για την ακρίβεια, είναι η καταγγελία του Σρέντιγκερ: Αν δεν καταγγείλεις αυτά που σου έκαναν, είναι γιατί λειτουργείς όπως αναμένεται από σένα για να εξασφαλίσεις όλα τα παραπάνω, όπως πιστεύει πολύς κόσμος ό,τι γίνεται σε πολλούς χώρους. Αν πάλι τα καταγγείλεις, πάλι για τη φήμη και τα λεφτά το έχεις πράξει”.
Όπως και να’χει το ελληνικό #MeToo
σαν κάτι ανοργάνωτο, του οποίου ωστόσο κάθε μία έκφανση ενθαρρύνει άλλες πέντε (όπως άλλες αθλήτριες, αλλά και η φοιτήτρια του ΑΠΘ που μίλησε για αντίστοιχη συμπεριφορά από καθηγητή της), δείχνει να ζεσταίνει τις μηχανές του και όλοι ετοιμάζονται για την άφιξή του. Έχει συγκεντρωθεί το ιδανικό καστ για να το υποδεχτεί, όπως πχ πρώην υπουργούς που εξευτέλιζαν δημόσια γυναίκες από τη θέση τους και άρα μάλλον ξέρουν καλύτερα από όλους τι εστί γυναικεία αξιοπρέπεια.
Σε συνέντευξη τύπου, ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε πει τα εξής:
«Εμείς κάνουμε έλεγχο. Μετά αναλαμβάνει η εισαγγελική Αρχή. Επιθυμία μας είναι να βγάλουμε και τις φωτογραφίες των πελατών. Επιτέλους, να υπάρξει τιμωρία.»
Κάποιες από τις γυναίκες αυτές αυτοκτόνησαν, λογικά δεν είχαν μία τέτοια αίσθηση καριέρας να τους δίνει κίνητρο:
Υπάρχουν επίσης κατασυγκινημένοι δήμαρχοι που αποκαθιστούν (στα μουλωχτά) συνεργάτες τους που γέλαγαν (δημόσια) με περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.
Κ. Μπακογιάννης στον @skaigr: Καμία ανοχή ως κοινωνία στην κακοποίηση των γυναικών. Λυτρωτικό για πολλές γυναίκες αυτό που έκανε η Σοφία #Μπεκατώρουhttps://t.co/Yj9qGvinXK
— ΑΠΕ-ΜΠΕ (@amna_news) January 18, 2021
Και φυσικά, οι δημοσιογράφοι που έχουν δείξει επανειλημμένα πως μπορείς να αφήσεις στα σίγουρα χέρια τους την επιμόρφωση του κοινού:
Ή πριν μία βδομάδα, δύο δίδυμοι (οι Χρήστος και Παναγιώτης Βαρουξής) αποκάλυψαν μόνοι τους ότι εξαπάτησαν μια κοπέλα για να κάνουν σεξ και οι δύο μαζί της
Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ